Vyložme si karty na stůl

23.leden 2013 12:06

Jestliže existuje jediný prvek, který mají společný domácnosti v Severní i Jižní Americe, Evropě, Asii i Austrálii, je to právě stůl. Na Chodsku například kdysi tvořil stůl srdce rodiny a v případě požáru byl z domu vynášen jako první. A díky své centrální poloze v každém domě nebo bytě je dodnes oblíbeným předmětem všech designérů, kteří právě na něm chtějí ukázat, co v nich je.

 

Jeden kousek na druhém

Uznávaný italský architekt a designér Marcello Pozzi se ve svých výtvorech snaží – na rozdíl například od svého krajana Gaetana Pesceho – najít krásu v jednoduchosti a jako hlavní designér restaurace Okada v Las Vegas a Makau má dostatek příležitostí k tomu, aby se svými vizemi seznámil svět. Jeho poslední kus se jmenuje Stack 50 a název je také nejlepším popisem produktu: jde o padesát samostatných překližkových desek, naskládaných jedna na druhou a završených několika vrstvami kvalitního matně hnědého pryskyřičného laku. Pohromadě je drží dva pláty oceli a ocelová tyč. Průměr stolu činí v nejširším místě 122 centimetrů a jeho asymetrický tvar jako by se vzpíral přikázáním gravitace.

 

Vodorovný větrák aneb beton není zlo

James DeWulf je se svou společností DeWulf Concrete pokládán za inovátora v oblasti použití betonu na výrobu nábytku. Pokud vám připadá beton v domácnosti nepřirozený, nejste první ani poslední – beton ale dokáže být krásný. Jen se podívejte na Steel Fan, který nabízí dokonalou funkčnost společně s dlouhou trvanlivostí (protože tomuhle stolu se hned tak noha neulomí) a díky jednoduché péči také působí jako dokonalý doplněk pro jakoukoli pánskou společnost. Stručně řečeno je to betonový osmiúhelníkový sokl, do něhož byly umístěny centimetr silné pláty válcované oceli. Nic víc a nic méně. Na těchto ocelových plátech se dá – do určité míry pohodlně – sedět, případně se na ně dají umístit jakékoli předměty, kterými budete chtít svůj lehce industriální příbytek ozdobit. S průměrem 122 cm jde rozhodně o nepřehlédnutelný kus nábytku.

 

Voda z výšky deseti kilometrů

Italský umělec, designér a návrhář Gaetano Pesce proslul výrobky, které odmítají respektovat zavedené hranice. Za všechny zmiňme například stoly America nebo Austria, vytvarované přesně podle hranic Spojených států a Rakouska, případně pohovku Montanara, vytvarovanou jako skalnaté pohoří. Stejně originální je i šestice jeho stolů, u kterých se zaměřil na vodu. Podstata je jednoduchá – představil si, jak asi vypadá oceán, laguna, řeka, jezero, rybník nebo kaluž z výšky deseti tisíc metrů, a svou představu přenesl na nepravidelnou desku, která následně dostala nohy. Výsledek připomíná gulliverovský pohled na svět křížený s vedlejším produktem milovníka elektrických vláčků. Každý stůl je samozřejmě originál a každý je vyroben ručně ze silikonu, pryskyřice, polyuretanové pěny a PVC.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2