Nenechte si ujít: Jak na golf

V Albatros Media a.s. vyjde na jaře knížka Jak na golf. Je to sbírka fejetonů, která má za cíl ukázat golf i těm, kteří ho nehrají anebo nemají rádi.

Jak chápat golf, jak fandit golfu, jak se dívat na ženy a na golf, jak v golfu soutěžit, jak začít hrát, jak na golfu ušetřit, jak mít z golfu radost, jak cestovat za golfem, jak na rande na golf, jak se pije na golfu a tak různě… Golf je pestrý, někdy je spravedlivý a jindy ne. V golfu jen zdánlivě vše záleží na vás, hlavní roli hraje totiž něco jiného: náhoda, klika, osud, štěstí, smůla, vítr, déšť, list, strom, vodní překážka, ztracený míček, jouda ve flightu před námi, blbá hůl, drn a písek. Můžete trénovat údery nebo psychiku. Můžete o golfu číst, koukat na instruktážní videa a filmy, povídat si s přáteli, můžete o golfu snít.  Můžete dělat, co chcete, ale vždycky bude všechno nějak trochu jinak, než jste si představovali.  Je to golf, je to život, tak hrajte co nejvíc.

A vlastně proč?  Protože je to jeden z nejstarších sportů, jeden z nejrozšířenějších sportů, jeden z nejzdravějších sportů na světě. Je to jediný sport pro tělo i pro duši. Prospívá svalům i mozku. Je kultivovaný, krásný a elegantní. Je plný napětí a překvapení. Je pro každého, kdo je připraven jej hrát. Je to golf!

Je to snadné, golf je opravdu jednoduchá hra. V principu. Vezmete golfový míček, postavíte se na začátek golfového hřiště, mávnete holí a míček letí a letí a letí. Všichni tleskají, slunce svítí, tráva je zelená, nebe je modré. Potom ještě jednou mávnete holí a strefíte se míčkem na green a pak míček šoupnete do jamky. A tak to zopakujete ještě několikrát. Po skončení hry sečtete rány, a čím míň jich bylo, tím líp. To je golf. Snadno pochopitelné, příjemné povyražení v přírodě, které nevyžaduje vrcholnou fyzickou formu, nezáleží na tom, kolik je vám let, jaké jste barvy pleti, náboženského či politického vyznání.

Lež! Tak vypadá golf v televizi, kde všechno je krásné a všichni jsou zdravě opálení a úspěšní. Jenže my chceme začít hrát golf v Čechách, kde se golf začal hrát už před více než 100 lety, ale je i mladý a nezralý, a tak jednou se setkáte s opravdovými hráči, gentlemany, dámami a vzápětí se na stejném hřišti potkáte s neuvěřitelným snobem.

Je důležité, aby o něm všichni věděli, že hraje golf. On chce, aby se vědělo, že na to má, ona si myslí, že je dost hezká na to, aby si našla na golfu někoho bohatého. Je to móda. Je to boží. Je to „in“. Takový hráč obvykle moc nehraje a stačí mu (jí) být viděn s golfovými holemi o víkendu, jak je nakládá a vykládá z auta. Po nějaké době ho golf přestane bavit a jeho téměř nepoužité hole skončí v bazaru nebo na burze.  Obvykle dobrá koupě.

(…… ukázka z připravované knihy Jak na golf)

Autor: Leoš Kopecký

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2