Vinobraní – za vínem nejen na Moravu

13.září 2011 10:45

Vinobraní jsou vnímána jako významná společensko-kulturní událost nejen vinaři a příznivci vín, ale i městy a obcemi, v nichž se pořádají. Tyto slavnosti vína, které v našich končinách probíhají zpravidla vprostřed září, mají své neopominutelné kouzlo a kromě klasického burčáku nabízejí milovníkům vín ochutnávky toho nejlepšího vína z větších i menších krajových vinařství. Vinobraní každoročně osloví davy příznivců a místa, kde se konají, ožijí vínem, zábavou, hudbou, kulturními pořady či vystoupeními a také nejrůznějšími pochoutkami a kulinářskými specialitami.

Většina z nás má víno spojené především s Moravou, kde se také ve vinařských centrech, uprostřed vinařských oblastí konají ta nejznámější vinobraní, z nichž vůbec nejslavnější je patrně Znojemské vinobraní. Dalším neméně významným vinobraním je tradiční Pálavské vinobraní, které se koná v Mikulově – v srdci jedné z turisticky nejatraktivnějších vinařských oblastí. Vinobraní se ovšem konají i v řadě dalších moravských vinařských obcí, ze kterých za zmínku určitě stojí Velkopavlovické vinobraní, Velkobílovické vinobraní, Bzenecké vinobraní, Valtické vinobraní a celá řada dalších.

Ovšem nejen na Moravě, ale i v Čechách se už od pradávna pěstuje vinná réva a vyrábí víno. A tak se zde slaví i vinobraní, která si s těmi moravskými v ničem nezadají. Ať už navštívíte Mělnické, Žernosecké, Roudnické, Litoměřické či Karlštejnské vinobraní, nebo Svatováclavské vinobraní v Kadani určitě zažijete nejen nevšední kulturní zážitek, ale také ochutnáte výborná kvalitní vína. Ta česká sice mnozí vnímají oproti vínům z prosluněných moravských vinic jako trpčí, ovšem skuteční znalci vín mezi nimi naleznou opravdové skvosty a někteří na ně nedají vůbec dopustit.

A vínem a vinobraním žije také Praha! Nechce-li se vám za vínem cestovat na Moravu či na sever Čech, máte možnost navštívit Vinohradské vinobraní, Trojské vinobraní nebo Vinobraní na Grébovce.

“Vinobraní na Grébovce” s podtitulem “Antické bakchanálie” proběhne ve dnech 16. a 17. září 2011 na náměstí Míru a v parku Havlíčkovy sady, známém jako Grébovka. Tradiční vinobraní bude letos v rukou Bakchuse, boha vinné révy a nespoutaného veselí. Park Grébovka tak v době vinobraní získá jedinečnou atmosféru starověkého Říma, kterou patřičně okoření nadpozemské zážitky v přítomnosti římských bohů. Po celou dobu vinobraní bude pochopitelně možné ochutnat hned několik druhů burčáku včetně oblíbeného červeného z vinice v Havlíčkových sadech.

Antické veselí propukne již v pátek 16. září na náměstí Míru, kde se na stylovém tržišti představí dobová řemesla. O zábavu se postarají satyrové na chůdách, žongléři s jablky, kruhy i ostrými noži a chybět nebude ani samotný bůh Bakchus. Po setmění pak náměstí rozzáří ohňová show.

V sobotu 17. září se hlavní scénou vinobraní stane park Grébovka. Park navštíví deset římských bohů v čele s Jupiterem. Božská suita se přivítá s návštěvníky a požehná rodinnému krbu, lásce i moudrosti. Poté zahájí odpoledne plné her, nespoutaného veselí a mnoha překvapení. Slavnostní ráz zahajovacího ceremoniálu bude umocněn fanfárami a pochodem pretoriánské gardy – osobní stráže římských císařů. O dotvoření dobové atmosféry se postarají všudypřítomné bakchantky, nymfy, satyrové a tanečnice doprovázené libými zvuky lyry a harfy.

S atmosférou starověkého Říma se budete mít možnost setkat mimo jiné na tržišti, v dobových lázních, na Foru Romanu nebo při zápasech gladiátorů – stanete se svědky jejich výcviku nebo průvodu arénou v čele s živým slonem. Dobu největší slávy Římské říše pak připomene jízda vozatajů a nebezpečné bestiárium potvrdí, že staří Římané rozhodně nepěstovali mírumilovnou zábavu.

Jednou z nejvýznamnějších událostí vinobraní bude slavnostní otevření a zpřístupnění nově zrekonstruované Grotty a jejího blízkého okolí, tzv. romantické části s jezírkem a vodopádem.

Tyto pozoruhodné slavnosti vína budou zakončeny velkolepým ohňostrojem.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2