Víno – je libo slámové nebo ledové

3.leden 2012 09:16

Stejně jako nelze udělat chybu při výběru vína s přívlastkem pozdní sběr, je správnou volbou slámové nebo ledové víno. Nicméně se hodí opravdu pro slavnostní příležitosti. Jeho cena se totiž nejčastěji pohybuje mezi čtyřmi sty až šesti sty korunami za jednu láhev. Přesněji řečeno – za jednu lahvičku. Slámová a ledová vína se prodávají ve zvlášť malých lahvích o objemu dva decilitry. Luxus se projevuje u těchto druhů vína především v jejich výrobě a náročnosti dozrávání. A tomu odpovídá i cena. Na druhou stranu se slámová nebo ledová vína nepijí stejně jako ostatní vína, ale spíše před jídlem jako aperitiv. Jsou totiž velmi koncentrovaná a sladká.

V případě slámového vína se hrozny sklízí velmi vyzrálé. Nejčastěji se tak děje na přelomu října a listopadu. Z vinic hrozny putují do sušáren, kde se hrozny vína suší v přepravkách vystlaných slámou nebo jsou rozloženy na rohožích se slámovým podkladem. Základním předpokladem pro dobré vyzrání je suchá a dobře větratelná místnost. Chlad hroznům vína nijak nevadí. Po třech měsících za neustálého dohledu se obsah cukru v hroznech zvýší až na pětinu hmotnosti a víno samotné získá tzv. meruňkové aroma. Během této doby se také odpaří většina vody, a tak bobule připomínají spíše hrozinky než víno. Lisování takto připravené suroviny je náročné a celková výlisnost nízká. Zhruba čtyřikrát nižší než u klasických vín. Také lahvování je odlišné. Slámové víno je dobré nechat uzrát a obvykle se stáčí po dvou a více letech. Zvlášť vhodná je archivace.

Druhým typickým příkladem sladkých a velmi dobrých vín je víno ledové. Základní princip jeho přípravy je podobný. Zbavit se vody tak, aby zůstal pouze přírodní cukr. Jak už sám název napovídá, hrozny pro výrobu ledového vína se sklízí při velmi nízké teplotě. V mnoha zemích je tak zákonem definováno, kdy může ke sklizni dojít. V České republice musí být minimálně -6 °C. Při teplé zimě se tak musí čekat na nejvhodnější termín a na něj naplánovat sklizeň. Ta musí probíhat tak, aby při sklizni samotné nebo dalším zpracování nedošlo k rozmrznutí hroznů. Při lisování totiž voda zůstává ve formě zmrzlých krystalků uvnitř a ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Stejně jako u slámových vín se i zde výlisnost pohybuje kolem jedné pětiny. O ledových vínech se říká, že jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická. Samotná výroba je ale velmi riskantní proces. Hrozny musí zůstat na vinici až do požadovaných mrazů. Mezitím je může ohrozit bezpočet rizik – hniloba, zvěř, ptáci nebo je vinaři může sklidit případný nenechavec.

Kvalita a luxus to jsou vlastnosti, které mají jak slámová, tak ledová vína. Hodí se k velmi slavnostním příležitostem a oslavám. Při jejich pití je dobré si uvědomit, že za jejich přípravou se skrývají hodiny ruční práce. Není totiž výjimkou, že vinaři stávají velmi brzy ráno, aby z vinohradu mohli sklidit hrozny pro výrobu ledového vína. Při mínus sedmi stupních Celsia to není vůbec příjemná práce.

Zajímavé je i značení ledových vín, kdy se na etiketě uvádí jak přesné datum, tak i teplota při sklizni. Mezi státy, kde se ledová a slámová vína produkují, patří kromě České republiky i Německo, Rakousko, ale také Kanada.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2