Telefonování s příchutí luxusu

2.říjen 2012 16:14

Mobilní telefon už má dneska každý a pokaždé, když výrobce vrhne na trh přístroj, který stojí více než deset tisíc korun, ho obdaří přízviskem luxusní. To je samozřejmě nesmysl, protože jak může být luxusní věc, kterou si kromě vás pořídí dalších několik tisíc lidí? Ten opravdový luxus se nachází někde úplně jinde a rozhodně se k němu nepojí okoukanost, nepřesné zpracování a vrzající kryt. Luxusní telefon je sestavován ručně stejně jako vaše hodinky.

Bývaly doby, kdy se na vrchol luxusu tlačila Nokia se svou řadou Arte, které sice byly hezké, ale v podstatě nic neuměly a hodily se jedině k tomu, aby je člověk položil na stůl a hrdě se k nim hlásil. Dnešní luxusní mobily člověk samozřejmě dostane s poslední verzí svého oblíbeného operačního systému a kromě hezkého vzhledu mu rozhodně poskytnou i příkladné služby.

 

Mobiado Grand Touch GCB

Kanadská firma Mobiado byla založena před osmi lety a dokázala se z podniku na zelené louce stát vážnou konkurencí všech velkých hráčů v oblasti luxusního telefonování. Jejím duchem od začátku byl a zůstává zakladatel a hlavní designér Peter Bonac. Její hlavní kartou je dokonale přesné obrábění pomocí CNC strojů a využití nezvyklých materiálů – v roce 2004 se uvedla mobilem, vyrobeným z hliníku, který následoval přístroj z exotického dřeva, telefon celý vyrobený ze safírového skla, mobil s perletí a mobil z meteoritu.

Poslední model, který se dostal na trh, se jmenuje Grand Touch GCB. Tělo je samozřejmě vyrobeno pomocí CNC strojů, použité šrouby byly černěny a tělo je pozlaceno buď žlutým, nebo růžovým zlatem. Všechny průhledné části byly vyrobeny z odolného nepoškrabatelného safírového skla; jeden velký kus safírového skla také tvoří nevídaně vymyšlený kryt na akumulátor.

Práci s přístrojem zjednodušuje multidotykový kapacitní S-LCD displej o čtyřpalcové úhlopříčce s rozlišením 480 x 800, který je pro pohodlnější telefonování mírně zakřivený. Na zadní straně se nachází objektiv fotoaparátu s rozlišením 5 Mpix s LED bleskem a na horní hraně hned vedle microUSB vstupu najdete 3,5 mm jack pro sluchátka, která vám zprostředkují poslech hudby z paměti o kapacitě 16 GB. Samozřejmostí je Bluetooth 2.1 s A2DP, který můžete využít pomocí hands-free sad v nabídce. Datové přenosy zajišťuje EDGE a v přístroji je zabudován akcelerometr a tříosý gyrosenzor.

 

Vertu Constellation T

Britská firma toho nejtradičnějšího ražení byla celá léta luxusní dceřinou společností finské Nokie, která se ji v rámci úspor během roku 2012 rozhodla prodat investorovi. Všechny díly až do posledního šroubku jsou vyráběny ručně a až do příchodu Androidu byl největší slabinou operační systém, který i po pečlivém přepracování nepřipomínal nic víc než tradiční Nokii.

Hlavním trumfem Britů je v závodě o nejluxusnější telefonování byla vždycky ovšem poctivá ruční práce. Jestliže se člověk chtěl přesvědčit o oprávněnosti cen kolem sto padesáti tisíc korun, stačilo mobil na chvilku vzít do ruky a pohrát si s ním. Dokonale přesná práce tlačítek, displej ostrý jako břitva a hlavně uklidňující váha neošizených materiálů v ruce – to všechno vypovídalo jasnou řečí o tom, kde se nachází kvalita.

A pak přišla vlna chytrých mobilů a Vertu začalo být přitažlivé i pro techničtěji zaměřeného milovníka telefonů. Nový model řady Constellation s dotykovým displejem je po technické stránce prozatím nejvybavenější přístroj a pracuje s nejnovější verzí Symbianu. Poprvé se u Vertu setkáváme s dotykovým displejem – přesně řečeno jde o AMOLED displej s úhlopříčkou 3,5 palce a rozlišením 640 x 360. Uvnitř najdeme konektivitu s wi-fi a HSPA+, Bluetooth 2.1, kameru s rozlišením 8 Mpix a duálním LED bleskem a také 32 GB vestavěné paměti. Samozřejmostí je akcelerometr, rádio, plný webový prohlížeč, na míru šité aplikace pro organizaci času, satelitní navigaci s předinstalovanými mapami a přehrávač multimédií. Kromě toho dostanete s přístrojem unikátní zvuková upozornění a vyzvánění, která nahrál Londýnský symfonický orchestr, a samozřejmě také zdarma rok služby Concierge – stačí stisknout tlačítko, které vás spojí kdykoli a odkudkoli s živým operátorem. Ten se postará o vše od vstupenek na koncert až po naplánování spojení na jakékoli místo na zeměkouli včetně zajištění letenek, jízdenek a půjčení vozu.

 

TAG Heuer Link Smart Phone

Švýcarská firma TAG Heuer se pohodlně usadila na svém místě technicky inovativního výrobce hodinek a rozhodla se rozšířit své portfolio o mobilní telefony. Hned první model Meridiist byl obrovsky úspěšný, takže vývoj pokračuje a novinka, inspirovaná modelovou řadou hodinek Link, přináší do hry spoustu nových vylepšení. Uživateli nabízí operační systém Android a podle vyjádření výrobce je pořádně odolný. Což je přesně to, co u luxusních mobilů chybělo – když už člověk zaplatí přes sto tisíc korun za mobil, nechce sledovat jeho smrt po prvním pádu na zem.

TAG Heuer tudíž velice podrobně své zákazníky informuje o tom, jak je jeho přístroj vodotěsný, prachotěsný a jak je displej opatřený sklem Gorilla Glass. Pouzdro samotné je vyrobeno buď z oceli, osmnáctikarátového zlata nebo titanu (což jsou všechno materiály, milovníky sportovních hodinek oblíbené a vyžadované). Na postranních panelech najdeme gumu, kůži a podobně příjemné materiály. Podobnost s hodinkami vrcholí umístěním korunky po straně, která chrání přístup k SIM kartě, nabíjecímu portu a zásuvce pro paměťovou kartu.

Operační systém Android tvoří v základu pouhá verze 2.2, ale přístroj se sám vždy upgraduje na tu nejvyšší verzi. TAG Heuer navíc přidal speciální hračky od vyzváněcích tónů až po pozadí displeje. Vnitřní paměť tvoří chudobných 256 MB, ale pomocí paměťových karet ji lze zvednout až na 8 GB. Práci s mobilem ulehčuje tříapůlpalcový displej s rozlišením 800 x 480, k ruce budete mít fotokameru s rozlišením 5 Mpix, se světem vás spojí wi-fi a telefon obsahuje asistovanou GPS.

 

 

Autor: Robert Čapek

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2