Tak pravil David LaChapelle – retrospektiva fotografické tvorby

15.listopad 2011 10:27

V prosinci letošního roku nabídne Praha milovníkům moderní fotografie jedinečnou příležitost seznámit se s komplexní tvorbou kontroverzního fotografa Davida LaChapella. Prostřednictvím více než sto dvaceti jeho fotografií přiblíží galerie Rudolfinum ve světové premiéře příběh třicetileté fotografické kariéry tohoto umělce. Jednu z největších retrospektiv tvorby slavného fotografa Davida LaChapella uvede galerie Rudolfinum pod záštitou primátora.

David LaChapelle, americký fotograf a umělec v oboru video, komerce a film, který pracuje v oblasti módy, reklamy, portrétní a výtvarné fotografie se narodil 11. 3. 1963 v Connecticutu a studium absolvoval na North Carolina School of Arts.. Je známý svým surrealismem, jedinečností a humorným stylem.

Na přelomu 70. a 80. let začal častěji pobývat  v New Yorku, navštěvoval tam Art Students League a The School of Visual Arts a stal se pravidelným návštěvníkem legendárního klubu Studio 54, kde se seznámil s Andy Warholem, což ovlivnilo i jeho další fotografickou tvorbu. V roce 1984 uvedl LaChapelle v Galerii 303 své první výstavy a Andy Warhol mu nabídl spolupráci ve slavném magazínu The Interview. LaChapelle tak naplno vstoupil do světa módy a kultu celebrit, mezi nimiž našel i své plavovlasé múzy – Pamelu Anderson, Daphne Guinness, Courtney Love i transsexuální Amandu Lepore.

Ačkoli se i nadále věnoval tvorbě vlastních uměleckých fotografií, stále častěji pracoval LaChapelle jako fotograf módy a světových celebrit. V jeho portfoliu se setkávaly nejznámější světové časopisy jako Vogue, The Fame, Vanity Fair, GO, Rolling Stone s nejzvučnějšími značkami typu Rémy-Martin, Perrier-Jouet, Maybach-Motorenbau, L’Oreal či Nokia.

David LaChapelle portrétoval světově proslulé osobnosti. Na rozdíl od tradiční fotografie nezvěčňoval hloubku výrazu svého modelu a jedinečnost okamžiku, naopak své modely stylizoval do nevídaných kompozic, zhmotňoval jejich i své sny a skryté představy. Módní svět tak nejen dokumentoval, ale postupně také zásadním způsobem ovlivňoval.
Díky spolupráci s hvězdami popmusic, jakými jsou například Britney Spears, Christina Aguilera, Robbie Williams, Jennifer Lopez, Joss Stone, Amy Winehouse, se umělecká tvorba Davida LaChapella posunula až k režii hudebních videí. Mobyho videoklip ke skladbě „Natural Blues“ mu přinesl ocenění MTV Europe Music Awards v kategorii „Nejlepší hudební video“. Přelomovým audiovizuálním projektem Davida LaChapella byl celovečerní dokumentární film „The Rize“, jehož produkci financoval z vlastních zdrojů.

Se začátkem nového tisíciletí David LaChapelle začal práci pro reklamu a módní svět postupně omezovat a posléze se plně vrátil ke svým tvůrčím počátkům, tedy k volné tvorbě a návratu do muzeí a galerií.

Uvedením výstavy „Tak pravil David LaChapelle“ se Galerie Rudolfinum řadí k nejprestižnějším světovým institucím, které v uplynulých letech vystavovaly LaChapellova díla. Kurátorský koncept, rozsah i časové období, které pražská expozice mapuje, staví výstavu do významné pozice jak z hlediska autorovy tvorby, tak z hlediska galerijní činnosti.

Ačkoli fotografie Davida Lachapella vzbuzují zpravidla rozporuplné pocity a bývají označovány i jako kýč, v každém případě stojí za to výstavu navštívit a využít jedinečné možnosti se s retrospektivou jeho díla bezprostředně seznámit. Výstava se koná v Galerii Rudolfinum ve dnech 7. 12. 2011 – 26. 2. 2012.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2