Tajemství lahodné kávy

5.srpen 2011 08:43

Patříte k těm, kdo se bez vůně a chuti kávy nedokážou ani probudit, natožpak fungovat během náročného pracovního dne? Ať už si kávu dáváte pouze pro povzbuzení, či zkrátka milujete její lahodnou chuť, vyplatí se znát alespoň základní informace o její přípravě. Jedině správně připravená káva má totiž skutečně lahodnou chuť a zároveň nechává na váš organismus působit pouze své blahodárné účinky. Takovou kávu představuje nápoj s názvem espresso. Ze všech způsobů přípravy kávových nápojů je totiž právě espresso jediný kávový nápoj, který je nejen snadno stravitelný a k našemu organizmu tolerantní, ale vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o jedinou techniku, která zaručuje maximální emulzi, se v tomto nápoji také prezentují všechny charakteristiky chuti a aromata použité kávy.

Ale pozor, to, že si právě tuto kávu objednáváte či sami připravujete v přístroji k tomu určeném, ještě neznamená, že ji také pijete.

Mnoho z nás si myslí, že čím menší „presso“ si dá, tím více kofeinu do sebe vpraví a naopak, čím déle necháme přístrojem vodu protékat, tím slabší kávu dostaneme. Chceme-li se takzvaně nakopnout, objednáváme si zpravidla piccolo nebo ristretto, toužíme-li po slabší kávě, dáváme si lungo. Tato představa je však podle vyhlášených baristů zcela mylná. Správné espresso je nápoj o objemu 20 – 30 ml, který se připravuje ze 7 gramů mleté kávy zalisované silou 20kg. Pouze prvních 20 až 30 ml tekutiny extrahované v čase 20 – 30 vteřin při teplotě vody 90°C a za působení tlaku 9 barů lze podle odborníků považovat za espresso. Skutečnost, že ideální objem nápoje 20 – 30ml a čas 20 – 30s, je dána markantním rozdílem v obsahu aromatických substancí jednotlivých odrůd pěstované kávy. Tím pádem, každá odrůda kávy má své ideální množství a čas, které se však pohybují vždy mezi uvedenými hodnotami.

Jedině tímto způsobem lze dosáhnout maximální extrakce blahodárných esencí kávy. S dalším dílem tekutiny extrahované po prvotní emulzi se budou louhovat pouze částky celulózy, větší množství kofeinu a rakovinotvorné substance. Vzhledem k tomu, že espresso je emulzí s ideálním poměrem mezi aromatickými oleji a vodou, má každá taková káva hodnotu danou množstvím absolutní emulze, kterou není možné zvětšit nebo zmenšit podle chuti. Je tedy chybou se domnívat, že je možné měnit extrakci tím, že vylouhujeme více nebo méně tekutiny. Právě z tohoto důvodu podle odborníků  neexistuje dlouhé nebo krátké espresso, piccolo nebo ristretto, existuje pouze espresso a nic více.

Pokud preferujete kávu slabší, připravíte ji jedině tak, že emulzní základ naředíte horkou vodou. O tom, že oproti kávě déle louhované je obrovský rozdíl nejen v její kvalitě, ale i chuti, se snadno přesvědčíte, pokud si doma oba tyto nápoje připravíte v přístroji na espresso a ochutnáte. Rozdíl je skutečně markantní.

Chcete-li se přesvědčit, že ve většině českých restaurací zatím skutečné espresso nepodávají, zkuste si odměřit do malého šálku 30 ml tekutiny. Zpravidla u nás totiž bývá jako espresso podávána káva o objemu zhruba dvojnásobném a vzhledem k tomu, že obsluhu většinou při přípravě kávy vidíte, můžete na vlastní oči sledovat, že emulzní základ horkou vodou neředí.

Je tedy na nás, abychom si pravé espresso připravovali nejen doma, ale abychom si také „vychovali“ obsluhu v českých restauracích a kavárnách tím, že se budeme dožadovat toho, co jsme si objednali.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2