Symfonie stromů a květin

22.březen 2011  10:02

K tomu, aby zahrada vypadala tak, jak jste si ji se svým zahradním architektem vysnili, musí uběhnout nějaký čas. V našem případě jsme zahradu navštívili po deseti letech od jejího založení. A bylo na co se koukat.

Když jsem v roce 2000 navrhovala tuto zahradu u domku nedaleko Prahy, byla ve stavu, který by řada lidí brala jako konečný. Nový dům jednoduchého tvaru působil díky svým rozměrům a použitým materiálům „festovně“, jak by řekl můj děda, v jeho okolí už nebyla ani stopa po stavbě, vše bylo čisté, uklizené, zatravněné a vydlážděné, „jako ze škatulky“, jak by dodala babička. Majitelé však ruce do klína nesložili. Měli o zahradě a její budoucí podobě svou představu, se kterou potřebovali jen trochu pomoci. Upravený, ale prázdný prostor chtěli oživit a doplnit výsadbami a zvažovali i možnost dostavby sportovního zázemí.

 

Slíva bizardních tvarů

Přední okrasná zahrada je ucelená, zhruba čtvercová plocha severně od domu. Je dostatečně velká a obehnaná vysokým dřevěným plotem, který tvoří vhodné pozadí pro jakékoli rostliny a zároveň úplnou pohledovou izolaci  z ulice. V době návrhu tu byl založen trávník a v rohu u plotu stál zastřešený altán.

Jako jediný vzrostlý strom zbyla na zahradě stará slíva, která měla díky zvýšení původního terénu zajímavý tvar – kmen se rozvětvoval nízko u země a dával tak stromu netypický, skoro bizarní tvar. Ke zvýšení terénu došlo při stavbě domu, kdy se do této části zahrady navezlo více než 50 centimetrů zeminy z výkopů. Tato zemina slívu v podstatě postupně „udusila“. Každý strom totiž dýchá i kořeny pod povrchem země a pokud přisypeme vrstvu vyšší než cca 20 cm, strom uhyne.  Slíva tu tedy dnes již není, odešla ale v době, kdy ji již bohatě nahradily nové výsadby.

 

Jezírko vyvažuje altán

Celému okrasně pojatému prostoru vévodil zpočátku jen altán v rohu. Aby byl něčím vyvážen, umístili jsme před něj okrasné jezírko. To může být v každé zahradě rychle realizovatelný atraktivní  prvek, který bude zahradu „ovládat“ dříve, než vyrostou nové stromy. Jezírko má oválný tvar velikosti zhruba 5 x 6 m. Díky těmto rozměrům může být i při pozvolném sklonu břehů dosaženo nezámrzné hloubky. Jeho okolí je osázeno rostlinami, které k vodě patří (kosatce, blatouchy, pomněnky, vrbina, kyprej, rákosy a okrasné traviny), na ně pak navazují výsadby, jež dávají zahradě v hlavním pohledu od domu zajímavý tvar.

 

Text: autorka návrhu zahrady ing. Hana Říhová

Foto: Robert Virt a archiv autorky

www.domyabydleni.cz

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2