Stolování potmě

12.říjen 2011 08:57

Dokážete si představit, že sedíte se společností v absolutní tmě a jsou před vás předkládány vybrané pokrmy a nápoje, které máte konzumovat? Máte-li pocit, že na tom nic není, zkuste si vybavit okamžiky, kdy vypadne elektřina a vy rychle sháníte baterku či svíčku, abyste si mohli posvítit. A to zdaleka nejste ve tmě absolutní, do prostor bytu zpravidla proniká světlo z venku, které nám umožní se během chvíle alespoň trochu rozkoukat. Restaurace Pod křídlem noci však nabízí unikátní zážitek stolování v té pravé tmě, kde je vše utěsněno tak, aby světlo do místnosti vůbec nepronikalo.

Praha se před několika lety zařadila mezi metropole, které svým návštěvníkům nabízejí unikátní gastronomický projekt. Restaurant Pod křídlem noci uvádí své hosty do dvojího světa, a to do světa světla a tmy.

Ten první, prozářený sluncem, navazuje na několikaletou tradici restaurace Pod křídlem, která vždy stavěla na kvalitě a mistrovství svých šéfkuchařů. Plně klimatizovaný prostor je určen především pro denní provoz a nabízí bohatý výběr nápojů, výtečnou mezinárodní kuchyni a pozornou obsluhu.

Druhý svět neboli svět pod rouškou tmy prezentuje první projekt tohoto druhu nejen v rámci Prahy, ale celé České republiky. Host je uveden do prostoru „temné tmy“, kde se mu otevírá nový rozměr vnímání a je nucen využít veškerých svých smyslů vyjma zraku. Neopakovatelnou atmosféru dokresluje originální program složený z různých žánrů. Nový interiér respektuje světové designové trendy.

Jedna z prvních restaurací, ve které hosté stolují ve tmě, byla otevřena v roce 1999 ve švýcarském Curychu. Vznik projektu iniciovala organizace Blind – Leicht, jež usilovala o vytvoření nových pracovních míst pro slepce a jinak zrakově postižené osoby. Od té doby tento koncept přejala i další velkoměsta, jako je Londýn, Paříž, Berlín nebo Moskva. Své příznivce si projekt získal také ve Spojených státech nebo v Kanadě.

Dalším podobným počinem může být již každoročně tradiční projekt Světlušky – kavárna Potmě, kterou inspirovala taktéž restaurace Blindekuh, neboli Slepá Kráva, v Curychu. Myšlenka je jasná. Pomoci zdravotně postiženým spoluobčanům a těm zdravým přiblížit atmosféru, jaké to je pohybovat se v absolutní tmě. Zkusit se najíst či pouze vypít šálek kávy. Složitost těchto základních činností si my vidící v podstatě vůbec neuvědomujeme. Až v momentě, kdy se nemůžeme trefit příborem do úst nebo nevíme, jakým stylem nalézt jídlo na talíři, si uvědomíme to, jak to mají nevidomí těžké. A ještě jednu věc si zdraví lidé uvědomí, a totiž, že v naprosté tmě se více začínají zapojovat i jiné smysly než je pouze chuť – vychutnáváme si vůně, více využíváme hmat a až neuvěřitelně zapojíme sluch. Samotnému jídlu tak nevěnujeme takovou pozornost, jak by to bylo normálně, ale spíše zápasíme s tím, abychom vše zvládli civilizovaně, a zda jsme všichni u stolu. Slepí číšníci se mezi stoly pohybují s neuvěřitelnou jistotou, kterou jim snad všichni začínají závidět.

 

Jak večeře potmě probíhá

Před vstupem vás personál vyzve k odložení osobních věcí do speciální přenosné schránky. Jedná se zejména o mobilní telefony, hodinky, fotoaparáty a všechny další předměty, které by mohly narušit neproniknutelnou tmu. Před vstupem do „tmy“ jste informováni o čísle stolu a jménu číšníka, který vás bude obsluhovat. Tyto náležitosti je třeba si pečlivě zapamatovat, protože následně se pohybujete zásadně v doprovodu „svého” osobního číšníka, kterého oslovujete jménem, plně respektujete jeho pokyny a obracíte se na něho v případě jakýchkoliv potřeb, ať už to je objednávka, sběr použitého nádobí, doprovod na toaletu či přání opustit prostor.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2