Špička eletronického designu

4.leden 2013 16:35

Vánoční slevy vůbec nejsou zábavné, ale nutnost jim neupřeme – jak jinak by dokázali obchodníci uvolnit kapacitu skladů pro nové elektronické hračky? Zkusili jsme se podívat na to, co nás vlastně na poli elektroniky čeká a nemine, pokud chceme slíznout smetanu…

 

Obrovské televizní zážitky

Už víme, proč lidé potřebují pořád větší a větší byty a domy: je to proto, aby se jim do obývacího pokoje vešla televize. Ano, úhlopříčky televizních obrazovek rostou rychleji než úhlopříčky displejů mobilních telefonů, a je to naprosto přirozený vývoj. To, co ale předvedli Korejci z firmy LG, je ale evoluční skok o několik desetiletí. Takže si to shrňme: úhlopříčka 213 cm, rozlišení Ultra Definition o hodnotě čtyřnásobku tradičního HD obrazu (3840 x 2160 pixelů), o zvuk se stará 2.2 systém s reproduktory o výkonu 2x 10W a 2x 15W. Pokud se budete chtít dívat na obrázky z externího zdroje, vestavěný systém Resolution Upscaler Plus vám je překreslí do daleko podrobnějších detailů. Navíc samozřejmě zvládá 3D obraz a zvuk (včetně konverze) a Smart TV systém od LG nabízí více než 1200 aplikací včetně přístupu na uživatelský herní ráj 3D World.

 

Přízemní roboti

Svou stáj robotických vysavačů se rozhodl oživit korejský Samsung. Tuto čerstvou novinku představí v Las Vegas na CES 2013. Čím nás chce přesvědčit o tom, že si máme rozmyslet koupi levnějších uklízečů? Třeba vylepšeným vymetáním koutů, o které se postarají  vysouvací ramena; ta dosáhnou dál a lépe než konkurence (včetně vlastního dceřiného brandu NaviBot). Navíc Samsung přidal na horní plochu kameru, která bude využívat Visionary Mapping System. Ten pomocí vestavěné optiky vybírá nejefektivnější čistící trasu.

 

Chytré brýle

První vlaštovka, Glass od Googlu, úspěšně připravila bojiště a to se nyní začne zaplňovat. Jako první nastupuje model Vuzix Smart Glasses M100 – plně nositelný počítač, který by se měl na trh dostat v prvním pololetí roku 2013. Sice vypadá jako přerostlý a špatně nasazený bluetoothový headset, ale procesor OMAP4430 o taktu 1GHz s 1GB paměti pohání Android Ice Cream Sandwich a tvoří jej virtuální displej, vestavěná wi-fi i Bluetooth a 720p HD kamera. Nač se tedy můžeme těšit? Handsfree volání, fotografování, natáčení videí, prohlížení webu, i posílání textovek a díky Google Maps i navigace. Výdrž? Osm hodin používání bez displeje, dvě hodiny používání s displejem.

 

Lepší počítačový nábytek

Počítačový nábytek sice není zase tak převratná myšlenka, ale jeho praktické využití se prozatím rovnalo nule. To by měl změnit stolek s názvem Moneual Touch Tablet PC, který jako by vznikl pro potřeby kaváren a restaurací. Veškeré podrobnosti jsou sice zatím tajné, ale fotografie mluví za vše. Co z ní vyčteme? Třeba to, že papírovým jídelním lístkům a složitému objednávání pokrmů a nápojů odzvonilo. Několika doteky navolíte svou objednávku a odešlete ji rovnou do kuchyně. A ten menší obdélník u kraje? Předpokládáme NFC platební systém.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2