Šampaňské patří k létu

17.červen 2011 11:40

Teplé letní večery, posezení na terase a sezóna jahod přímo vybízejí k otevření láhve šampaňského. Pravému šampaňskému dávají Češi stále více přednost. Ať již pro chuť či vůni, nebo pouze pro pocit luxusu. Ten je ostatně při relaxování a odpočinku více než důležitý. Můžete buď snít o budoucí dovolené v přímořském letovisku, nebo si naopak připomenout báječně prožité chvíle. Řekne-li se šampaňské, každému pravděpodobně ihned vytanou na mysl jahody. Protože právě tato kombinace je určitým symbolem luxusu a tak trochu i rozmařilosti.

Ve francouzském kraji Champagne má pěstování vína opravdu dlouhou tradici. První zmínky o jeho pěstování pocházejí z roku 79, což je samozřejmě mnohem dříve, než byl vůbec objeven způsob přípravy šumivého vína. Nicméně je pravda, že místní klima a vápencové podloží pěstování vína velice svědčí. Legenda říká, že způsob druhotného kvašení a jeho využití objevil Dom Perignon, podle nějž se jmenuje jedna z nejdražších značek šampaňského. V samotném kraji Champagne dnes působí přes tisíc producentů šampaňského.  Přičemž ne všichni zvládnou celý proces výroby od vypěstování kvalitních hroznů, fermentaci, scelování, přidání kvasinek a třtinového cukru a zrání vína v hlubokých a dlouhých vápencových sklepech, které v kraji zbyly jako pozůstatek po těžbě vápence.

 

Velkolepá aukce

Nedávno padl také nový cenový rekord za láhev šampaňského. Věhlasný Dom Perignon, který je zmiňován v tolika hollywoodských filmech, to ale tentokrát není. Svůj díl slávy si připsal Veuve Clicquot ročník 1841. Ne, tak dlouho se víno, natož šampaňské, skutečně běžně nearchivuje. Ovšem tato láhev skrývá velmi zajímavý příběh. Loď, která ji převážela, se potopila v 19. století u břehů finských Ålandských ostrovů. Po více než dvou stech letech byla vytažena spolu s dalšími lahvemi z vraku lodi v neporušeném stavu. Spolu s Veuve Clicquot byly objeveny i lahve Juglaru či Heidsiecku. A znalci vína starého utopence náležitě ocenili. Jediná láhev se na speciální aukci ve městě Mariehamn prodala za 30 tisíc euro.

Městečko samotné je známé právě mezi znalci a milovníky vína. Místní samospráva a aukční síň Merrall & Condit, která se zaměřuje na dražby vzácných vín, uspořádali tuto výjimečnou akci právě proto, že se vína našla nedaleko v moři. Všechny láhve šampaňského byly označeny jako pitelné, ale je otázkou, zda je kdy někdo vůbec otevře. Aukci přihlíželo více než 600 lidí a nabídky byly přijímány také po telefonu či internetu.

 

Koktejl ze šampaňského

Pro pocit luxusu si však můžeme dopřát i šampaňské ze standardní produkce. A pokud vás již samotné šampaňské trochu omrzí, zkuste tzv. Kir Royal. Směle můžeme říci, že se jedná asi o nejznámější koktejl ze šumivého vína či šampaňského, který je založen na hustotě ovocného likéru a svěžesti bublinek. Nejběžněji se míchá v poměru pět dílů šumivého vína a jeden díl likéru. K přípravě potřebujeme samozřejmě šampaňské či šumivé víno a grenadinu, višňový, malinový likér nebo Creme de cassis. Nezvyklá je také kombinace s likérem z černého rybízu. Samotná příprava je velmi jednoduchá. Na dno skleniček na šampaňské nalijte odměrku likéru a doplňte šampaňským. Určitě své přátele okouzlíte a budou chtít zkusit další kombinace.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2