Red Dot Design Award zná své vítěze – mezi oceněnými je i český designer

2.duben 2012 10:20

Red Dot Design Award patří k největším a nejuznávanějším designovým soutěžím na světě. Od roku 1955 ji pořádá Design Zentrum Nordrhein Westfalen. Výrobky jsou hodnoceny podle mnoha kritérií, posuzuje se stupeň inovace, funkčnost, kvalita, ergonomie a slučitelnost se životním prostředím – zvlášť oceňován je pak sofistikovaný a inovativní design. V posledních letech je totiž stále více právě design parametrem, který se významně podílí na prodejnosti výrobku. Prestižní ocenění Red Dot Design Award má na starost 30 nezávislých odborníků, ti hodnotí přes 4 500 produktů od 1 800 výrobců a návrhářů z 60 zemí světa.

V loňském roce byl mezi vítězi například dnes světově proslulý iPhone 4. Letošní ročník měl rekordních 14 000 účastníků ze 70 zemí. Letos porota udělila 62 cen.

Prestižní ocenění Red Dot Design Award, navíc s titulem „Best of the Best“ získal nejtenčí kapslový kávovar na světě, Cremesso Uno. Mezinárodní porota složená z respektovaných odborníků a designérů tak Cremesso Uno vyznamenala jako nejlepší produkt ve své kategorii.

Uno, nejmladší z kolekce kapslových kávovarů Cremesso, byl na trh uveden na podzim roku 2011. Jedinečné vlastnosti kávovaru Cremesso Uno nejlépe vystihuje slogan Malý rozměry – velký výkonem.V přístroji s minimalistickým designem, který nadchl porotu Red Dot Design Award, se ukrývá špičková technologie. Tlak je 19 barů a provozní teploty je dosaženo během 15 sekund, takže není problém připravit doma nebo v kanceláři stejně kvalitní kávu, jakou servírují baristé z profesionálních přístrojů používaných v restauracích.

„Toto ocenění potvrzuje naši ambici spojit funkčnost a kvalitu přístrojů s atraktivním designem a naplnit tak očekávání našich zákazníků,“ reagoval Aurel Keller, vedoucí marketingu kapslových systémů švýcarské značky Cremesso.

Slavnostní předání cen se uskuteční 2. července 2012 v německém Essenu. Kávovary Cremesso Uno se poté stanou součástí stálé expozice Red Dot Design Muzea a budou zařazeny do prestižní ročenky Red Dot Design.

Mezi oceněnými je Čech Petr Novague se svou židlí Edge. Český designér Petr Novague získal ocenění za celohliníkovou židli Edge, kterou prezentoval už v říjnu 2011 na známé designérské akci Vienna Design Week ve Vídni. „Židli jsme prodávali přes náš web na internetu, ale teď už připravujeme pořádný prodejní kanál a showroom. Cena za jeden kus je 8 200 korun,“ uvedl Petr Novague, který nyní díky prestižnímu ocenění může očekávat velký zájem klientů z celého světa.

Židle Edge má hmotnost čtyři kilogramy a je vyrobena z hliníkového plechu o tloušťce tři milimetry. Nejdůležitějším prvkem je podle samotného autora vykrojení, kdy noha směřuje směrem dolů. Díky tomu lze tyto židle stohovat. „Je to vlastně taková inspirace levným plastovým nábytkem,“ vysvětluje Petr Novague.

Konečnou podobu dostala židle po roce a půl práce. Novague pracuje vždy na více projektech a je například autorem prvního českého smartphonu Verzo vyráběného v Číně. Novague svou designerskou pozornost zaměřuje také na automobily a v současné době vede jednání o možné spolupráci se značkou Porsche.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2