Procházka korunami stromů

27.duben 2012 13:42

Vzletět do výše a podívat se na Zemi z ptačí perspektivy lákalo člověka již od pradávna. Vlastně téměř každý pohled z výšky na krajinu nás fascinuje. Stejně je tomu i s lezením po stromech. Kdo z nás v dětství nezkusil vylézt alespoň na nějaký strom? Nicméně pohled z vrcholků vzrostlých jehličnatých a listnatých stromů je tak trochu luxus. Zásadní problém přitom nezní, že si to člověk nemůže dovolit, ale spíše, jak se do té výšky dostat.  Procházka korunami stromů je naprosto unikátní projekt, který nám tento luxusní pohled umožňuje.

První a zatím nejdelší takováto stezka v Evropě byla postavena na bavorské straně Šumavy v městečku s názvem Neuschenau. Správa Bavorského národního parku tuto aktivitu jednoznačně uvítala a od první chvíle ji podporovala. V okolí Stezky v korunách stromů vznikly ještě speciální obory, ve kterých návštěvníci mohou pozorovat volně žijící zvířecí druhy. Návštěvnost projektu realizátory natolik překvapila, že se rozhodli zrealizovat podobný projekt na jihočeském Lipně. V největším volnočasovém středisku Activ Park Lipno v České republice v těchto dnech vzniká vůbec první Stezka korunami stromů v ČR. „V rámci České republiky se jedná o zcela unikátní projekt, do nějž jsme se všichni s nadšením zapojili. Nabídne mnoho zajímavých zážitků počínaje procházkou korunami stromů či výhledem na krajinu šumavské přírody, jedinečný pohled na Lipenské jezero a Novohradské hory nebo tzv. didaktické stanice,“ říká Filip Pekárek, jednatel společnosti.

Stezka z dřevěné konstrukce je dlouhá 372 metrů a je citlivě zasazena do smíšeného šumavského lesa. Za maximálního stoupání 2 – 6 % se návštěvníci dostanou až do 24 metrové výšky. „Dobrodružnou a přesto bezpečnou cestu po lávce zajišťuje konstrukce z masivního klíženého dřeva a 75 dřevěných podpěrných sloupů,“ říká Filip Pekárek a zároveň dodává: „Dřevěné zábradlí a transparentní postranní síť jsou zárukou dokonalé bezpečnosti a výhledu. Konstrukce se harmonicky prolíná s okolní přírodou. Součástí stezky jsou naučné didaktické prvky, které obohatí a rozšíří znalosti v oblasti přírody, její ochrany a funkce lesa.“ Nejen pro malé návštěvníky, ale i pro ty, kteří zůstali stále mladí, a neopustila je chuť po dobrodružství, jsou určeny tři zážitkové stanice s lanovými prvky. Jsou umístěny ve výšce 24 metrů a i zde byl kladen maximální důraz na bezpečnost.

Největší zájem o stezku podle Filipa Pekárka projevují jak rodiny s dětmi, tak i prarodiče se svými vnoučaty. „Právě bezbariérovost a snadná dostupnost s kombinací zábavy a vzrušení pro děti je velmi lákavá,“ komentuje Pekárek recept na úspěch a dodává: „Všichni návštěvníci jsou překvapení mohutností vyhlídkové věže, která je na konci stezky. Po spirále se dá snadno vystoupat až na samý vrchol, ze kterého je nádherný výhled nejen na Lipno, ale i na zbytek Šumavy. „Při dobré viditelnosti není problém zahlédnout vrcholky Alp,“ prozrazuje Filip Pekárek. Výstup na první vyhlídkové patro věže ve 37 metrech po 303 metrů dlouhé lávce je zcela bezbariérový. Po překonání krátkého schodiště se dostanete na nejvyšší bod věže ve 40 metrech.

A překvapení nakonec. Ti odvážnější se mohou osmělit a vyzkoušet nejdelší suchý tobogán v Česku.Vede středem vyhlídkové věže a je dlouhý neuvěřitelných 52 metrů. I když je převýšení tobogánu 24 metrů, dojezd je měkký a bezpečný. Tobogán je vybaven semaforem a koordinován speciálně školenými pracovníky.

Lipno má skvělou atrakci a chcete-li zažít luxusní dovolenou v Čechách okořeněnou nevšedními zážitky, pak rozhodně stojí za to vypravit se tam o letošních prázdninách. Ideálně s celou rodinou.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2