Při výběru podlahy nešlápněte vedle!

21.prosinec 2010 13:11

Podlaha je jednou ze základních částí každého domu. Jako největší souvislá plocha dává základ celému interiéru. Zatímco nábytek a doplňky časem můžete vyměnit, podlahu obvykle pořizujete natrvalo. Tím spíš je důležité zvážit všechna kritéria a vybrat si vhodný materiál a barvu. V současné době je na trhu obrovský výběr podlahových krytin z nejrůznějších materiálů, v nepřeberném množství vzorů a barev. Při rozhodování je třeba si ujasnit, co od podlahy očekáváte, do jaké místnosti bude určena, jak bude zatěžována či jak náročná bude její údržba. Kvalitu podlahové krytiny určuje především její trvanlivost a odolnost proti opotřebování.

Z estetického hlediska je dobré přizpůsobit podlahové krytiny celkovému charakteru domu. Působivé bude, pokud se třeba materiál použitý na vnější obložení budovy bude opakovat i v interiéru. Velmi efektním řešením je například použití stejné kameninové krytiny pro velký obývací pokoj, který se otevírá do zahrady, i pro terasu, jež se na něj napojuje. Při zařizování nového domu je jednodušší nejdříve zvolit podlahu a k ní potom dotvářet interiér výběrem vhodného zařízení – nábytku, textilií, doplňků.

 

Při volbě podlahy myslete na některá důležitá pravidla:

  • Místnosti větších rozměrů snesou výraznější vzory, pro menší místnosti je vhodnější jednobarevný povrch.
  • Tmavé barvy pokoj zmenšují, světlé odstíny a jednotná souvislá krytina ho naopak opticky zvětší.
  • Kombinace více podlahových krytin s různým vzorováním pohromadě působí rušivě a disharmonicky. Podlahy stejného materiálu i barvy zvyšují prostorový dojem celého interiéru.
  • V místnostech, kde se podlaha napojuje na vnější prostory domu, jako je vstupní hala, zastřešená terasa či zimní zahrada, počítejte s jejím větším zatěžováním a znečišťováním.
  • Jinou podlahovou krytinu použijte do koupelny, kde bude často ve styku s vodou a vlhkostí, jinou zvolte do dětského pokoje, kde si budou na zemi hrát malé děti. Myslet byste měli také na to, kde se budou pohybovat případní domácí mazlíčci.
  • Neopomínejte detaily, které by mohly pokazit celkový dojem: vzájemné propojení různých podlahových krytin, zakončení podél stěn apod.

Podlahové krytiny lze dělit podle různých hledisek. Asi nejpraktičtější a také nejčastější je jejich rozlišení podle materiálů, z nichž jsou vyrobeny. Ať už jde o materiály čistě přírodní, syntetické či o jejich kombinaci, každý má samozřejmě své klady i zápory.

 

Dřevo

Tradiční dřevěné podlahy patří k nejoblíbenějším přírodním materiálům. Dřevo vyvolává pocit tepla, svou příjemnou barvou i vůní navozuje útulnou atmosféru. Proto je vhodné do obytných místností, kde se schází rodina, kam uvádíte návštěvy a relaxujete.

Dřevěné krytiny mají dlouhou životnost (30 let a více), jsou odolné a umožňují volbu povrchové úpravy. Musíte však počítat s tím, že dřevo je živý materiál, a tak se časem mohou objevit vady spojené s jeho přirozenými vlastnostmi: vrzání, bobtnání, štěrbiny a prasklinky, které vznikají sesycháním prken. Podlahy z měkkých druhů dřeva (smrk, borovice) jsou také náchylnější k tvorbě rýh a vrypů. Čím tvrdší je dřevo, tím je podlaha odolnější, trvanlivější a samozřejmě také dražší. Vyšší počáteční investice se vám však časem vrátí, protože ušetříte za údržbu.
Zvolíte-li pro podlahu dřevo, myslete také na to, že vlivem přirozeného slunečního záření mění svou barvu. To ovšem vůbec nemusí být na závadu, třeba dřevo z borovice se časem krásně zbarví dočervena.

Mezi kvalitní značky dřevěných podlahových krytin patří Bergland Parkettt, Fertig Parkett, Parador, Steirer Parkett, Tarkett, v nabídce značky Parla Floor najdete i exotickou dřevinu merbau s designem evokujícím lodní palubu. Kolekce Coastal značky Kährs (distributorem je Kratochvíl parket profi) je inspirována mořským pobřežím, a tak v ní najdete zvětralý vzhled staré plážové promenády či rozehřátou bělost písečné pláže. U kolekce Supreme Elegance se stejní designéři inspirovali tradičními vzory parket v sálech francouzského zámku Versailles. Dřevěné podlahy značky Premier Collection nebo Supreme Artisan (rovněž Kährs) jsou zas vhodné i pro podlahové topení. Mezi realizace společnosti Ardeco Interier patří mimo jiné i podlaha v kombinaci dřeva a přírodního kamene.

V poslední době jsou oblíbené také exotické dřeviny, jež svou nevšední elegancí a často výraznou barevností podtrhnou atraktivitu interiéru. Tmavá a těžká dřeva (teak, wenge) díky své tvrdosti a přirozené mastnotě snesou i vodu, mohou se proto použít i do luxusních koupelen, v saunách nebo v okolí bazénu. Novinkou mezi dřevěnými podlahami je bambusová krytina. Je výrazně tvrdší než většina domácích tvrdých dřev a současně odolnější proti změnám teploty a především vlhkosti.

 

VÝHODY A NEVÝHODY DŘEVA:

+ přirozený přírodní materiál
+ je teplé, prodyšné, dobře izoluje
+ je méně hlučné
+ antialergické a antistatické
+ příjemně voní
+ dá se renovovat broušením
+ dlouhá životnost

– vyšší cena
– náročnější pokládka
– citlivé na mechanické poškození a vlhkost
– časem se může objevit vrzání, bobtnání, větší spáry
– většinou vyžaduje úpravu voskem nebo olejem
– méně vhodné pro podlahové topení

 

Slovníček exotických dřevin

Zebrano – dekorativní lesklé dřevo s výraznou kresbou střídajících se světlých a tmavých pruhů, pochází ze západní Afriky
Merbau – velmi tvrdé dřevo žlutočerveného zabarvení, pochází z jihovýchodní Asie
Wenge – jedno z nejtvrdších dřev tmavého až černého zbarvení s výrazným vzorováním vlákna, pochází ze střední Afriky
Doussie – velmi tvrdé dřevo s odstíny žluté, červené a hnědé, pochází z Afriky
Jatoba – jedno z nejtvrdších dřev na parkety vyznačující se červenohnědou barvou a jemným žilkováním, pochází ze střední a jižní Ameriky
Teak – tvrdé dřevo zlatohnědé barvy s černými pruhy, odolné vůči vlhkosti, hnilobě a plísním

 

Laminát

Laminátové plovoucí podlahy se snadno pokládají, jejich povrch je odolný proti mechanickému poškození a oproti přírodním materiálům mají daleko příznivější cenu. To jsou hlavní důvody, díky nimž je laminát na trhu stále oblíbený. Velmi jednoduše se také udržuje, hodí se proto do místností náročnějších na úklid, jako je chodba, vstupní hala, kuchyně či jídelna. Umožňuje imitaci jakéhokoli povrchu, a to nejen dřeva, ale také keramické dlažby nebo korku. Na slunečním světle nevybledne a nezmění barvu.

Na rozdíl od masivního dřeva je však laminát hlučnější, na dotyk chladnější a při opotřebení nebo poškození jej nelze renovovat. Kvalitní laminátové plovoucí podlahy najdete pod značkami: Balterio, Berry Floor, Egger, Floorline, Meister, Parador, Quick Step, Tarkett, Witex. Posledním módním výstřelkem je laminátová podlaha potištěná libovolným textem, která byla představena na Designbloku v Praze v říjnu 2009.

 

VÝHODY A NEVÝHODY LAMINÁTU:

+ nízká pořizovací cena
+ jednoduchá údržba
+ může imitovat jakýkoliv povrch
+ vhodný pro instalaci podlahového topení
+ snadno se pokládá a rozebírá
+ odolný proti oděru, prošlápnutí či otiskům nábytku
+ odráží UV záření, takže na slunečním světle nevybledne
+ šetří životní prostředí

– hlučnější, neizoluje zvuk
– chladnější na dotek
– má menší estetickou hodnotu
– při poškození nelze renovovat
– citlivý na vodu, při zvýšené vlhkosti může měnit tvar a bobtnat

 

Korek

Chcete-li mít v obytném prostoru domu podlahu na dotyk příjemnou a hřejivou, která umožňuje měkký došlap a navíc dobře tlumí zvuk, pak zvolte korek. Přírodní korek je kůra z korkového dubu a podlahová krytina z něho vyrobená má vynikající vlastnosti – je lehká, pružná, nenasákavá, dobře tepelně i zvukově izoluje. Navíc je odolá proti mikroorganizmům a chemikáliím a má antialergické a antistatické vlastnosti, díky nimž je vhodná pro alergiky a astmatiky. Pokládá se stejně jako plovoucí, nebo se na podklad celoplošně lepí korkové čtverce, obdélníky či pásy. Povrch se ošetřuje olejem nebo se lakuje. Podle typu interiéru se můžete rozhodnout pro přirozenou kresbu korku, nebo si vybrat některý barevně upravený. Kvalitní korkovou podlahu koupíte pod značkami CorkStyle, Likor, Meister nebo Jelínek.

 

VÝHODY A NEVÝHODY KORKU:

+ příjemný přírodní materiál
+ dobře tepelně a zvukově izoluje
+ vysoce pružný
+ odolný proti mikroorganismům a chemikáliím
+ antialergický a antistatický

– vyšší pořizovací cena
– po nalakování může změnit odstín
– vrstva laku se může poškrábat

 

Marmoleum

Pod touto obchodní značkou se prodává linoleum z čistě přírodních surovin. Jde tedy o ekologickou podlahovou krytinu, jež přispívá ke zdravému bydlení. Hlavní složkou marmolea je lněný olej, který je míchán s pryskyřicí, dřevitou moučkou, vápencem a přírodními pigmenty. Tato směs je pod vysokým tlakem lisována na jutovou textilii. Pod tuto vrchní vrstvu je umístěna voděodolná, extrémně hustá dřevovláknitá HDF deska opatřená z rubu vrstvou korku.

Marmoleum je stálobarevný materiál odolný proti opotřebení, který má dlouhou životnost (50 až 70 let). Na dotyk je příjemné a teplé, navíc velice hygienické – omezuje šíření bakterií, proto je vhodné do dětských pokojů a pro alergiky a astmatiky. Na rozdíl od PVC je teplejší, pružnější a neobsahuje škodlivé látky. Je přirozeně antistatické a velmi snadno se udržuje. Bez problémů pod něj dáte podlahového topení. Nehodí se do místností se zvýšenou vlhkostí, jako je koupelna nebo sauna.

Tato podlahová krytina je velice dekorativní, nabídka barev i vzorů je široká. Umožní vám vytvářet různé barevné variace a vzory, které jsou vyřezány pomocí počítačem řízeného vodního paprsku, čímž je zaručena přesnost řezu. Na trhu je marmoleum v rolích o šířce 200 cm, nebo ve variantě plovoucí podlahy (Marmoleum click), která se skládá z lamel 90 x 30 cm nebo čtverců 30 x 30 cm. V tomto případě se podlaha nelepí a nesvařuje, ale jednotlivé lamely či čtverce se spojují „zakliknutím“. Mezi největší výrobce patří Forbo a Meister.

 

VÝHODY A NEVÝHODY MARMOLEA:

+ ekologický materiál, z přírodních surovin
+ stálobarevné
+ odolné proti opotřebení, má dlouhou životnost
+ antialergické a antistatické
+ příjemné a teplé na dotyk
+ snadná údržba
+ vhodné k instalaci podlahového topení
+ velmi dekorativní

– choulostivější na vlhkost
– náročnější pokládka
– citlivé na UV záření

 

Keramika

Keramická dlažba se používá do interiérů i exteriérů již po staletí. Její předností je dlouhá životnost, vysoká odolnost a přijatelná cena. V domácnosti oceníte také její snadnou údržbu. Lze ji položit prakticky na jakýkoliv povrch. Nepoškrábe se, neprošlape, je odolná proti změnám teploty a vlhkosti. Je vhodná pro podlahy v koupelnách, kuchyních, jídelnách, chodbách, vstupních halách, terasách. Chladný dojem z keramické dlažby potlačíte instalací podlahového topení, pro které je nejvhodnějším materiálem.

Na trhu najdete širokou nabídku typů, velikostí, barev a vzorů keramické dlažby, podle potřeby můžete zvolit také protiskluzový nebo mrazuvzdorný povrch.V módě jsou velké formáty, standardní jsou pak rozměry 40 x 40 nebo 45 x 45 cm. Kvalitní keramiku na trhu zastupují značky Rako, Keramika HOB, BohemiaGres, Villeroy & Boch.

 

VÝHODY A NEVÝHODY KERAMIKY:

+ téměř neomezená životnost
+ vysoce odolný materiál
+ voděodolná, nenasákavá
+ odolná vůči chemikáliím
+ nehořlavá, mrazuvzdorná
+ snadná údržba
+ vhodná k instalaci podlahového topení
+ přijatelná pořizovací cena

– chladný materiál
– menší odolnost proti nárazu
– náročnější pokládka
– příliš tvrdá (zatěžuje klouby a páteř)
– kluzký povrch

 

PVC a vinyl

Polyvinylchlorid je uměle vytvořený materiál, který se jako podlahová krytina osvědčil v nejvíce zatížených místech domu, jako je chodba a kuchyně. Vyrábí se různé typy PVC, které se liší tloušťkou, strukturou povrchu a izolačními vrstvami na rubové straně. Ačkoliv často věrně napodobuje dřevo, korek, kámen nebo dlažbu (nejen barvou, ale i plastičností), bude vždy jen jejich náhražkou a některé vlastnosti přírodních materiálů mu budou chybět. Jeho klady jsou rychlá pokládka, snadná údržba a nízká cena.

Hitem současného trhu je „luxusní vinyl“, který je odolnější vůči opotřebení a mechanickému poškození a lépe izoluje teplo a zvuk. Dodává se v jednotlivých „dlaždicích“ či „prknech“ a konečného efektu podlahy se dosáhne bohatou kombinací jednotlivých dílů se širokou škálou bordur, meziproužků, dekorativních pásků… Lze jej použít téměř ve všech prostorách domu. U vinylu najdete imitace i takových materiálů, jako je sklo, plech, beton nebo vymývané oblázky. Novinkou na trhu je vinylová krytina DESIGNline® Connect (distribuuje Kratochvíl parket profi) se zámkovým spojem, kterou lze položit plovoucím způsobem, a to i na podlahové vytápění. Vinylové podlahy zdokonalené novými technologiemi koupíte pod značkami Altro, Designflooring, Gerflor, Forbo, Rikett, Tarkett.

 

VÝHODY A NEVÝHODY PVC:

+ nízká pořizovací cena
+ snadná pokládka
+ jednoduchá údržba
+ umožňuje imitaci jakéhokoliv povrchu

– menší odolnost vůči rozpouštědlům
– nižší odolnost vůči oděru
– citlivost na styk s barevnou pryží (např. podrážkou bot)
– obsahuje zdraví škodlivé látky
– má menší estetickou hodnotu

Adriana Binková

Foto : archiv firem

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2