Paříž bude vždycky Paříž

Podle názorů mnohých odborníků představuje koupě nemovitosti v hlavním městě Francie spolehlivou investici. Během „černých“ měsíců uplynulého roku byla Paříž jedním z měst, která byla nejméně zasažena propadem cen. Hlavními důvody této skutečnosti jsou evidentně silná poptávka, kvalitní nemovitosti, centrální pozice a historické přednosti města.

Podle poslední studie Emerging Trends in Real Estate o tendencích evropského trhu v roce 2010, zveřejněné ústavem Urban Land Institute, si Paříž uchovává pozici evropského favorita v žebříčku měst z hlediska jejich nabídky nemovitostí jakožto město s malou mírou investičního rizika (4.místo) a jedno z nejatraktivnějších měst pro kupce (3.místo). Zdá se, že v období mezi poklesem cen v řádu 7 % v březnu 2009 a jejich zvýšením o téměř 5 % na počátku roku 2010, podle posledních čísel pařížských notářů, překlenulo hlavní město krizi bez větších problémů. Nehledě k tomu, že cena za metr čtvereční se mezi prosincem a lednem ještě trochu zvýšila: cena 6 477 ? k 1.lednu 2010 oproti ceně 6 439 ? k 1.prosinci 2009. Paříž tedy znovu dokazuje, jak je její trh s nemovitostmi specifický. A pokud jde o luxus, zůstává pařížský exkluzivní produkt, navzdory prodejním lhůtám, které se někdy prodloužily, nemovitostem s drobnými nedostatky, které se prodávají o něco hůře a neustálé přetahované mezi prodejcem a kupcem, stále exkluzivním produktem, to znamená na okraji tradičního trhu, se svými vlastními zákony, cenami a klientelou, daleko od stále aktuálních finančních turbulencí. Najdeme zde kupce disponující značnými finančními prostředky, z čehož profitují prodejci. Ale pozor, to neznamená, že zde dochází ke spekulacím s nemovitostmi nebo k jejich nadhodnocování. Kupci jsou informovaní a nároční. Nemovitosti „bez kazu“ se prodají ve velice krátké době a zájemci často platí hotově, aniž by využívali úvěrů. Při koupi si bedlivě všímají takových aspektů, jako jsou prostor, světlost objektu, výhled, výtah… A to, co zámožná klientela hledá především, je: vyšší patra, dobrá orientace objektu, dlouhá doba slunečního svitu a především…hledá svoji čtvrť!

Malá část města pro každého

Paříž je tvořena mnoha čtvrtěmi rozdělenými na spoustu specifických mikrotrhů, takže zde každý může najít své štěstí. Toto město v sobě koncentruje historii Francie z hlediska architektonického, urbanistického i environmentálního, od historie Galů, napříč časem katedrál až po století Osvícenství. A na nejrůznějších místech se zde skrývají slepé uličky, kryté portály, stará vrata, pamětihodnosti, soukromé cesty či vily poznamenané uplynulými staletími a výborně zachované, o které se kupci perou. V Paříži se totiž nemůže stát, aby byla zbourána budova ve stylu architekta Haussmanna a místo ní byly postaveny moderní rezidence, jako např. v Londýně nebo v New Yorku. Tento trh naprosto uniká stavebním investorům. To je přednost, kterou mezinárodní zámožná klientela, mající zájem hlavně o autentičnost a intimní prostředí, velmi oceňuje. Tato podoba hlavního města tak každému umožní, aby si přišel na svoji malou část Paříže. Proto naše Lutetia láká čím dál tím více cizinců, čehož jsou statistiky důkazem. Podle čísel, které uvádí poslední studie skupiny Barnes, specializující se na nemovitosti ve vyšší cenové kategorii, které znázorňují prodeje v hodnotě převyšující jeden milion eur, uskutečněné v roce 2009, mají cizinci největší zájem o nemovitosti v 6.městském obvodě (téměř 50 % koupí). Po něm následuje 5.obvod (37,5 %) a 7.obvod (36,2 %). Úhrnem tyto tři prestižní městské obvody ležící na levém břehu Seiny přitahují přibližně 41 % zahraničních kupců, oproti 22,5 % kupcům, které láká centrum hlavního města (1., 2., 3. a 4.městský obvod) a ještě mnohem méně kupců láká pravý břeh Seiny (8., 16., 17.obvod), který je doménou hlavně francouzských kupců.

Cena za výstavní nemovitost

Pokud si někteří kupci vyberou oblast Saint-Germain-des-Prés-Odéon-Saint-Michel, nacházející se mezi 5. a 6.obvodem, důvodem je možná fakt, že se zde nacházejí tři věhlasné kavárny (Le Flore, Les Deux Magots a pivnice U Lippa), podniky stejně slavné jako jsou třeba státní instituce, slavné náměstí Saint-Sulpice nebo náměstí Carrefour de l’Odéon, anebo si tuto oblast zvolí kvůli zdejším obyvatelům, umělcům, intelektuálům a velkým osobnostem francouzského kulturního světa. Nejdražší ulice, kterou je nepochybně la rue Guynemer, s výhledem na Lucemburskou zahradu (le jardin du Luxemburg) nabízí ceny, které někdy přesahují 12 000 ? za m². Nicméně jiní kupci budou dávat přednost Montmartru a jeho pahorku v 18.městském obvodě, inspirováni slavnou Amélii Poulain či okouzleni vesnickým rázem Montmartru, jeho dlážděnými ulicemi, vinnou révou a venkovskými sídly s neobvyklým nadčasovým kouzlem. Stručně řečeno, okouzleni malebnou atmosférou tohoto místa. Nejdražší nemovitosti se nacházejí samozřejmě na pahorku Montmartre! A jestliže k nemovitosti náleží i vnitřní zahrada nebo terasa, mohou se ceny vyšplhat velmi vysoko. Je to otázka poptávky; každý nedostatek se počítá a neomlouvá se, tím spíše ne na Montmartru, který je zosobněním staré krásné Paříže! Kupci, kteří budou chtít žít v nejkrásnějším městě na světě, a zároveň být obklopeni zelení, budou upřednostňovat ty části Paříže, které byly dříve nedoceněné, ale postupem času se staly vyhledávanými, jako tomu bylo v 19. nebo 20.století v případě čtvrti nazvané „Venkov v Paříži“ (La Campagne à Paris), Kopců Chaumont (Buttes Chaumont) nebo ještě Ostrůvku Jourdain-Pyrénées.

Céline Varnier

Autor: Redakce REAL-CITY

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2