Parfém na míru osobnosti

14.březen 2012 09:06

Vůně dotváří osobnost, ovlivňuje naši náladu, evokuje vzpomínky. Vůně má vypovídací hodnotu, která o nás prozradí minimálně tolik, jako naše oblečení či doplňky. Správně zvolený parfém dokáže naši osobnost podtrhnout a doladit náš styl. Právě čich hraje důležitou roli i při výběru partnera či třeba zaměstnance, pokud nám dotyčný nevoní, má zkrátka smůlu. Parfém nám totiž dokáže dodat charizma i kouzlo, ovšem pouze za předpokladu, že jsme zvolili ten správný.

Vyrobit kvalitní parfém je doslova alchymie. Je to proces, při němž vyhlášení odborníci v oboru chemie a parfumerie míchají rozmanité esence a ingredience a vytvářejí složité vonné kompozice vůní. Skládají jednotlivé vonné části do takzvané pyramidy. Některé vonné složky se totiž odpařují rychleji a jiné vydrží déle. Každý parfém je směsí vonných esencí, které působí podle své trvanlivosti. Vůně se tak v průběhu dne dokáže měnit doslova k nepoznání.

Pokud si vůni stříkneme na zápěstí, nejdříve ucítíme tu nejtěkavější část, takzvanou špičku pyramidy. Jejím úkolem je přitáhnout pozornost a po několika minutách zmizí. Následně se rozvoní významná část parfému, která je označovaná jako srdce. Tuto část umocňuje spodní tón, který se nazývá základ nebo báze. Báze je to, co ze sebe my i okolí cítíme nejdéle, u kvalitních parfémů a parfémových vod vydrží vonět jeden den i déle.

Ovšem stejně, jako je alchymií samotná výroba parfémů, nemá k ní daleko ani jejich výběr. Někdy je to vysloveně dilema, jakou vůni zvolit. Na parfému se rozhodně nevyplatí šetřit, a proto bychom jeho výběr neměli podcenit. Při vybírání z více vzorků proto používejte nejdříve testovací papírky a nestříkejte je rovnou na sebe. Vybíráme-li z většího množství vůní, je náš čich po chvíli zmaten. Proto mají ve specializovaných prodejnách k dispozici zrnka pražené kávy. Pokud k nim přivoníte, vynulujete svou čichovou paměť a můžete pokračovat ve výběru. Až v momentě, kdy pomocí testovacích papírků zvolíte své favority, mezi nimiž hodláte volit, můžete použít vzorek vůně na vnitřní stranu zápěstí. Není však vhodné třít zápěstí o sebe, protože tím se přeruší zmíněná pyramida a výsledný dojem z vůně je matoucí.

Ovšem je třeba pamatovat také na to, že parfém k tomu, aby se správně rozvoněl, potřebuje svůj čas. Když se parfém rozloží přímo na vaší kůži, vyzkoušejte, jestli vám stále voní. S jeho výběrem rozhodně nepospíchejte a klidně se pro něj vraťte třeba až druhý den. Často totiž až po až po delší době můžete v parfému najednou objevit složku, která vám nebude příjemná či vás bude dokonce dráždit.

Rozhodně nevybírejte parfém pouze na základě toho, že vám voní na někom jiném. Vůně se totiž mísí s naší vlastní vůní a stejný parfém může být na dvou osobách doslova k nepoznání.

Pokud vám výběr parfému přijde jako příliš složitý a zdlouhavý proces, můžete využít přístroj Sensorium, který vám při výběru pomůže. Společnost L´Oréal Luxe a Sephora totiž přinesla na trh s parfémy tento unikátní přístroj, který ve způsobu výběru parfémů představuje doslova revoluci. Přístroj umožňuje zákazníkům přímo na prodejně komunikovat s počítačovým rozhraním. Tento interaktivní systém na základě odpovědí zájemce na několik klíčových otázek, prováděných pomocí gest, vybere parfém, který bude nejlépe odpovídat jeho osobnosti, vkusu i životnímu stylu. Při interaktivním rozhovoru s tímto pomocníkem mu zodpovíte několik základních otázek o vás a vašich požadavcích, on už si pak sám poradí s jejich vyhodnocením a navrhne variantu šitou přesně na míru. Sensorium tvoří interaktivní řešení, které slouží jako pomůcka při prodeji, kdy může odborná poradkyně zákazníkům navrhnout výběr konkrétního parfému a jeho podrobnou specifikaci. Tato novinka nákup nejen usnadňuje, ale je také příjemnou zábavou a zpestřením nákupu.

Přístroj Sensorium si můžete otestovat v parfumerii SEPHORA v OC Nový Smíchov.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2