Outdoorové boty, které Vás nezradí

Segment outdoorové obuvi nechává přední designéry poměrně v klidu, takže si žádné výstřelky neužijete. Co si ovšem užijete, je odolnost, spolehlivost a solidní výkon ve chvílích, kdy všechny tyto tři věci potřebujete ze všeho nejvíc. Totiž tehdy, když necháte civilizaci za zády.

V oblasti outdoorové obuvi existují v podstatě dvě filozofické školy a každá z nich tvrdí pravý opak. Najdou se lidé, kteří říkají, že bota má být co nejlehčí, aby neunavovala nohu už samotnou svou hmotností, a to nejdůležitější na ní je pružnost, kterou poskytne vašemu kroku. A pak jsou tu další a ti zase stojí vší silou za myšlenkou, že bota má být těžká, aby nohu chránila, a základní vlastnost, kterou má mít, je pevnost. Našli jsme nejlepší zástupce obou směrů a doplnili ji botou, která se snaží jít zlatou střední cestou.

Nalehko: Merrell Moab Ventilátor

Moab Ventilator je ideální bota do letní přírody, rozpařeného léta a dusného vlhka. Hmotnost činí něco málo přes jeden kilogram  a dostanete přesně to, co si zaplatíte – prodyšnou obuv se zpevněným kotníkem, která se odlišuje od zbytku nabídky už tím, že vlastně vůbec není odolná. Jakmile do ní pronikne voda (což se stane už v nejmělčí louži), prostě ji vylijete. Tím se z ní stává ideální obutí na vodu nebo pro poslední dobou čím dál oblíbenější canyoneering. Jestliže se smíříte s tím, že budete mít čas od času – vlastně pořád – mokré nohy a přitom nechcete, abyste se pařili v celokožených těžkých botách, nehledejte dál. Jediné problémy, které vás mohou omezit, jsou zatoulané kamínky a ostré větvičky a samozřejmě také skutečnost, že při seriózním nošení jde vlastně jen o jednosezónní obuv a příští rok vás čeká další nákup.

Tak trochu obojí: Asolo Power Matic

Power Matic je velice dobře navržená celokožená obuv. Už při prvním obutí sedne dobře na nohu, je pevná a má skvěle odpruženou podešev. A ručíme za to, že na horách, v lese i na svahu vydrží daleko víc než vy. Ne, opravdu – tohle jsou boty, stavěné na výdrž. Každý nýt, který drží očka na šněrování, je posazený hluboko ve svršku, měkkoučký jazyk se dokáže přitisknout tak, že neuklouznete a můžete chodit celý den po kamení, suti a kořenech a v kotníku to ani neucítíte. Samozřejmě jsou tu jisté nedostatky. Pár těchto bot váží celkem 1700 gramů a to se může projevit. Daleko důležitější ale je to, že nejsou vůbec prodyšné, ale takový už je osud kožených bot s lepenými spoji. To jsou ale drobnosti: pokud chcete botu, která vám poskytne dokonalou oporu a ochranu, je Asolo správná volba.

Těžký krok: Alico Summit

Skutečná hardcore outdoorová obuv. Alico Summit ukazuje opravdu tradicionalistický přístup – popadněte pořádnou traktorovou podrážku, našijte (ne nalepte!) na ni kus hověziny a máte boty, ve kterých se můžete vypravit třeba do Mordoru. Ano, váží bezmála dva kilogramy. Ne, žádné moderní vymoženosti na ní kromě vibramové podrážky nenajdete. Na první obutí vám možná bude připadat neforemná a tuhá, ale stačí udělat to, co pamatují generace horalů. Obujte si je, postavte se do potoka a nechte si je pořádně promočit a vyschnout na noze. Bota se krásně zatáhne a vy získáte obuv, která vám obejme kotník tak dokonale, jako žádná jiná a navíc vám vydrží opravdu až do konce života. Tohle je old-school nezničitelná obuv. Hledáte odolnost? Hledáte spolehlivost? Hledáte pevný bod na cestě po horách? Tady ho máte.

Autor: Redakce REAL-CITY

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2