Obrázky odjinud

Během posledních let jsme byli svědky vzniku podivného stavu – s přibývajícími mexapixely rozlišení a miniaturizací si začali lidé myslet, že teď už může fotit každý. Že právě oni jsou tím nenalezeným podhoubím fotografie a že právě jejich úhel pohledu na svět je opravňuje k tomu, aby si říkali fotografové. Je to samozřejmě všechno omyl. Existence fotografa nezávisí na přístroji stejně jako se špičkovým kuchařem nestane nikdo jen díky tomu, že má doma pánev a vařečku. Našli jsme ale několik aparátů, které se vymykají běžně vnímaným škatulkám. Zdá se, že vedle lomografie nám začínají vyrůstat nové fotografické obory. Nejdříve ale pozdravme jednoho starého známého…

Závratných 200 MPix: Hasselblad H4D-200MS

Hasselblad je pojem, Hasselblad je legenda. Víte, čím pořizovali fotografie američtí astronauté na Měsíci? Přesně tak. Kdykoli narazíte na kvalitní fotografie z dob dávno minulých, můžete se spolehnout na to, že pocházejí z jednoho ze dvou zdrojů: buď je to Leica, nebo právě Hasselblad. A s modelem H4D-200MS nabízí uživateli celých 200 megapixelů rozlišení. Jak to funguje? Fotoaparát využívá piezoelektrický motor k tomu, aby lehce pohyboval senzorem, když pořizuje šest padesátimegapixelových snímků, které pak propojí do jednoho velkého, dvousetmegapixelového. Využívá přitom hasselbladovské funkce True Focus, Ultra Focus, digitální opravy objektivu a další, které uživatelé znají z předchozích modelů. Celkem pracuje ve třech režimech – normální jednosnímková fotografie s rozlišením 50 MPix pro pohybující se objekty, čtyřsnímková fotografie s rozlišením 50 MPix pro nepohyblivé objekty a konečně už zmíněná šestisnímková fotografie pro nejlepší výsledky s nepohyblivými objekty. To vše samozřejmě není zadarmo – cena se zastavila na sumě mírně přes 900 000 Kč. Dobrá zpráva pro majitele staršího modelu H4D-50MS: mohou svůj přístroj upgradovat za pouhou čtvrtinu ceny!

Mezi prsty: Air Clicker

Pamatujete si, jak jsme si jako děti hráli na fotografy? Udělali jsme ze čtyř prstů obdélník a předstírali jsme, že pořizujeme dokonalý záběr. No vidíte – už nejsme děti a brzy něco takového budeme moci dělat doopravdy. Jak? Pomocí konceptu s názvem Air Clicker, který vyvíjejí korejští designéři. Celý přístroj se skládá ze dvou modulů: jeden si navléknete na palec a druhý na ukazováček; na palci máte vypínač a objektiv a ovladačem na ukazováčku volíte záběr snímku.

Pak už jen připojíte Air Clicker přes Bluetooth ke svému smartphonu a pomocí přesně určených gest do něj posíláte snímky. Když chcete pořídit video, stačí sevřít prsty ruky tak, jako byste drželi v ruce kameru, a natáčíte. Zatím ještě nebyly oznámeny podrobnosti o výdrži na jedno nabití nebo rozlišení snímků a videa, ale jestliže se lidé pomalu začínají zajímat o Google Glass, nepochybujeme o tom, že si Air Clicker své zákazníky najde.

Okamžité uspokojení: Socialmatic

Jestliže patříte mezi fotografy, kteří se o své snímky okamžitě rádi podělí se svými přáteli, pořiďte si nový fotoaparát, postavený na základě veleúspěšného sociálního Instagramu. Stačí jen pořídit snímek fotoaparátem Socialmatic, obohatit jej pomocí různých filtrů a s pomocí rozhraní InstaOS jej můžete okamžitě sdílet přes wi-fi, 3G nebo Bluetooth na Facebooku, Instagramu či Twitteru.

Fotoaparát má dotykový displej s úhlopříčkou 4,3 palce, pořízené snímky ukládá do 16 GB vnitřní paměti (nebo na paměťovou kartu o kapacitě až 32 GB ve slotu) a při focení si pomůže LED přisvícením. Vzhledem k tomu, že se na jejím vývoji podílel Polaroid, nikoho z nás nepřekvapí, že v jejím nitru najdeme hromádku fotopapíru Instagram Paper Sheets a tiskárnu s čtyřmi barvami. Díky vestavěné tiskárně Zink si můžete své obrázky vytisknout jako na klasickém polaroidu. A navíc vypadá přesně jako ikona Instagramu na displeji vašeho chytrého mobilu.

Autor: Redakce REALCity

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2