Nová dimenze fotografování

21.listopad 2011 09:32

Fotografování, pořizování snímků, jejich úprava a prezentace nebylo nikdy jednodušší. Dříve nedostižný luxus, je dnes chápán jako samozřejmost. Fotoaparát je snad nejrozšířenějším příslušenstvím mobilních telefonů a fotografuje opravdu každý. Zatímco před třiceti lety vlastnil zrcadlovku opravdu jen málokdo, před dvaceti jsme byli obětmi útoku levných kompaktů a automatických vyvolávacích center, před zhruba deseti lety vyspěly technologie do takové míry, že digitální fotoaparáty byly dosažitelné i pro spotřebitelský trh. Dnes si snad už ani neumíme představit, že neseme negativ do foto studia a požádáme o vyvolání fotografií. Fotografovat, ukládat snímky v počítači a následně je tisknout je totiž tak snadné.

Ti, kdo se o fotografování zajímají, se pomyslně rozdělují na dvě velké skupiny. Nebo se alespoň rozdělovali. A to na příznivce značky Nikon nebo Canon. Zrcadlovky pro profesionály i amatéry produkují obě společnosti. Milióny lidí na celém světě se staly fotografy. Pořizují tisíce fotografií ze svých dovolených, víkendů nebo i všedních dní. A jsou lepší a lepší. Díky rozvoji techniky svět „zbohatl“ o nové umělecké fotografy. Vývojáři Nikonu chtěli přijít ale s něčím opravdu novým. Zjistili totiž, že už nestačí vyrábět skvělé fotoaparáty, ale že lidé chtějí zábavu. Nikon vytvořil a pojmenoval unikátní systém, který umožňuje kombinovat standardní statické snímky s krátkými videosekvencemi. Model Nikon 1 V1 v sobě kombinuje vysoký výkon a kompaktnost, neboli velmi jednoduše přenosné provedení. Fotoaparát se dodává ve dvou barevných provedeních, černé a bílé, a se čtyřmi rozdílnými objektivy.

Vývojáři Nikonu připravili neuvěřitelně rychlé automatické zaostřování pomocí obrazového snímače tzv. CMOS, který zaostřuje rychleji a přesněji než u kteréhokoliv modelu předtím. Vylepšené je taktéž vysoce rychlé sériové snímání, které dosahuje rychlosti v plném rozlišení až 60 obrázků za sekundu. Bez povšimnutí nezůstane ani design. Zaujme hlavně malé kompaktní tělo, které se dá doplňovat o vyměnitelné objektivy, a to velmi snadno. Zárukou čistého a stabilního obrazu je i hledáček s vysokým rozlišením. A především méně zkušení fotografové ocení i nové režimy fotografování, které umožňují zachycovat například pohyblivé momentky nebo provádět tzv. inteligentní výběr snímku. Pod tímto trochu krkolomným označením si můžeme představit záruku nejlepšího snímku za všech okolností. Fotoaparát totiž využívá technologii, která umožňuje fotit před i po vlastním stisknutí tlačítka spouště. Fotoaparát v tomto relativně krátkém čase pořídí 20 snímků ve vysokém rozlišení a pět nejlepších z nich uloží. Z těchto pěti lze následně manuálně vybrat ten konkrétní, dle fotografa nejlepší. Technologie fotoaparátu snímky vybírá na základě výrazu ve tváři, kompozice nebo zaostření.

Nový Nikon 1 V1 je nejen nabytý technologií, ale zároveň umožňuje fotografům plnou kontrolu. Manuálně můžete ovládat všechna důležitá nastavení, včetně clony nebo času uzávěrky.

Ať již jste příznivci jakékoliv značky, neměli byste nový Nikon 1 V1 ponechat bez povšimnutí. Doba se mění a fotografická technika o to víc. Mít digitální zrcadlovku je sice skvělá záležitost, ale mnoho lidí si uvědomuje, že jim stačí již opět vyspělý kompakt. Rozhodně je Nikon 1 V1 skvělým vánočním dárkem nejen pro naprosté amatéry, ale i pro relativně náročné fotografy.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2