Nenechte si uplavat dům snů!

Pokud si pod pojmem bydlení na vodě představíte v lepším případě hausbót na slapské přehradě a v tom horším obydlí v povodňové oblasti, pak vůbec netušíte, jak úžasné stavby na vodě mohou vznikat. Tento způsob bydlení můžete zvolit i v případě (nebo právě z důvodu), že si libujete v luxusním prostředí. Vysoce komfortní bydlení na vodě vám dopřejí plovoucí domy, které si s lodí určitě nespletete.   

Plovoucí dům nabízí svým majitelům mnoho bonusů, které nezískají spolu s koupí žádné jiné nemovitosti. Pokud si potrpíte na originalitu a nekonvenční způsob bydlení, zároveň však nechcete slevit ze svých požadavků na pohodlí a komfort, tak si tento způsob bydlení zamilujete. U většiny nemovitostí je výraznou položkou pozemek, zvlášť pokud je na lukrativním místě, může ukrojit i větší část rozpočtu, který by jeho majitelé raději investovali například do interiéru. U plovoucích domů pozemek prakticky neřešíte, tedy alespoň ne v případě, že se nejedná o staticky stojící dům, spojený napevno s břehem. I zde však řešíte koupi pozemku podstatně menšího, než by bylo třeba pro stavbu klasického domu. Proto si majitelé těchto domů mohou dovolit bydlet i v místech, kde jsou ceny pozemků daleko za jejich finančními možnostmi.

Skutečné kouzlo plovoucího domu však spočívá především silném poutu a souznění s okolní přírodou. Představte si, jak ze svého domu pozorujete západ slunce a posloucháte šumění vody. I kdyby váš dům nestál na exotickém místě, budete si neustále připadat jako na dovolené. Pokud si za svůj domov zvolíte mobilní dům, pak váš výhled z okna může být každý den zcela jiný. Už cítíte to dobrodružství? Architekti a konstruktéři těchto kouzelných vodních příbytků, které plují na hladině jako nádherné lekníny, dělají vše pro to, aby toho dobrodružství bylo jen tolik, kolik si sami nadávkujete. Proto nenechávají nic náhodě a vytváří skutečně funkční a přitom architektonicky dokonalé skvosty, které si nezadají s luxusními domy na pevnině.

Jedním z takových architektonických zázraků je plovoucí statický dům, vyrobený na zakázku firmou Mos. Je situován do úchvatné přírody jezera Huron. Kromě pohádkových scenerií, kterými je toto severoamerické jezero známé a jehož vody stavbu ze všech stran omývají, nabízí stavba saunu či fitness a součástí domu je i kancelář. Hlavní „výbavou“ domu je všudypřítomná vůně cedrového dřeva, které je součástí exteriéru i interiéru a vzhledem ke svým tepelně izolačním vlastnostem patří k nejoblíbenějším materiálům pro plovoucí domy.

Pokud vás statické domy nebaví a chcete si takzvaně plout, kam se vám zlíbí, pak vás nadchne mobilní varianta plovoucích domů od architekta Dimitra Malcewa, který má za sebou řadu originálních, luxusem dýchajících projektů. Tento projekt byl zpracován pro developerskou firmu H2ORIZON, francouzského specialistu na plovoucí konstrukce. Dům nabízí 2 luxusní ložnice, 2 koupelny, obývací pokoj, kuchyň a velkorysou terasu. Stavba domu je realizována s ohledem na specifická přání klienta, proto se vždy jedná o originál, splňující snové představy budoucího majitele. Jedinečnost vlastního obydlí však pocítí každý klient zejména ve chvíli, kdy se vydá na první plavbu ve svém novém domě.

Statické domy na vodě svou velikostí překračují hranice, zatímco ty mobilní se drží svou velikostí stále při zemi. Odvážné projekty budoucnosti však napovídají, že jednoho dne budou brázdit vody jezer a řek vily, které se svojí velikostí vyrovnají obrovským luxusním jachtám. Oproti nim si však udrží jasný triumf skutečného domova, protože stále platí: „Všude dobře, doma nejlépe!“ I kdyby to mělo být pokaždé s jiným výhledem.

Autor: Klára Bartošová

Obrázek 1: firma MOS ( Ideagn.com)

Obrázek 2: firma MOS (Zeospot.com)

Obrázek 3: firma H2ORIZON  (Malcew.com)

Obrázek 4: firma H2ORIZON  (Malcew.com)

Obrázek 5: (Houzz.com)

Obrázek 6: (Inhabitat.com)

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2