Nedělní brunch – pohoda i relaxace

24.srpen 2011 09:57

Prohýřili jste sobotní noc? Jste společenští a chcete překvapit svého partnera nezvyklým začátkem neděle? A máte rádi dobré jídlo? Není nic příjemnějšího než letní nedělní brunch. V klidu si můžete přispat, neřešit snídani ani oběd, ale rovnou se těšit na odpolední program. Letní brunche mají ještě jednu výhodu. Mnoho restaurací má vyhrazený speciální prostor pro rodiny s dětmi, který ve finále ocení všichni zúčastnění. Ty s dětmi, protože se mohou v klidu věnovat vzájemné konverzaci a i ti bez dětí, protože nejsou rušeni mnohdy velmi hlučnými stolovníky.

Jednoduchým složením a zkrácením dvou anglických slov vzniklo jedno, které ale dokonale vystihuje prováděnou aktivitu. Breakfast a lunch neboli brunch znamená totiž pozdní snídani a oběd současně. Samozřejmě se nejedná jen o dobré jídlo, ale i společenskou událost, během níž se potkává širší rodina nebo přátelé. A neříkejte, že vás ta představa neláká. Místo nedělního vyvařování potkat staré známé. Je v tom i jistá noblesa. V Praze zařazuje do svých programů brunch stále více restaurací.

Jednou z velmi příjemných záležitostí pro rodiny s dětmi je návštěva Žofín Gardens. Děti vás za to budou milovat a vy budete také spokojeni. Perfektní servis spolu s výtečnou gastronomií v neformálním prostředí jistě oceníte. O ratolestech přitom nemusíte celou dobu ani vědět. Vybavený dětský koutek, který volně navazuje na venkovní hřiště se skluzavkou, je plně zabaví. Navíc se babysitting postará i o ty nejmenší. Vy budete vše z povzdálí kontrolovat. Nedělní brunch se dá na Žofíně pořídit za 600 korun na osobu, děti od 4 do 12 platí zvýhodněnou cenou pouze 220 korun. Ceny přitom zahrnují welcome drink a neomezenou konzumaci z bohatého bufetu. Součástí je i neomezená konzumace ovocných limonád, džusů a či minerálních vod.

Pražskou klasikou bývá někdy nazývána Francouzská restaurace v Obecním domě, která se vyznačuje speciálně připravovanými sezónními menu. Zažijete typický francouzský brunch v jedné z nejkrásnějších secesních restaurací světa. První zářijovou neděli se můžete těšit na cous cous s uzeným lososem a růžičkami květáku, krevety „bouquet“ se šafránovou majonézou nebo tataráček z tresky s limetovou šťávou a olivami. Jako hlavní chod budete moci ochutnat telecí blanket s karotkou, perličkou se smržovou omáčkou nebo mléčné selátko s domácím pečivem. Na závěr ochutnáte ze tří druhů creme bruleé gratinovaných přímo před vámi, jablečný koláč nebo domácí sorbet. Neobyčejnou atmosféru doprovází jazzové trio a skvělá obsluha. Kuchařský tým vede jak jinak než francouzský šéfkuchař Jacques Auffrays, který sbíral zkušenosti v tzv. michelinových restauracích v Německu, Francii nebo Velké Británii. Vařil prý i v britském restaurantu The Fat Duck, který se pravidelně umisťuje mezi třemi nejlepšími restauracemi světa. I v Obecním domě platí jednotná cena 995 korun za osobu, přičemž děti do šesti let jedí zdarma. Opět se jedná o neomezenou konzumaci jídla a nealkoholických nápojů. Na uvítanou počítejte se skleničkou sektu.

Pro zimní měsíce je alternativou rodinného brunche restaurace Pizza Nuova nedaleko Obecního domu. Restauratér Tomáš Karpíšek přesně ví, co dospělí a děti vyžadují. Perfektně vybavený dětský koutek s milou hlídací službou se stane vaší velkou konkurencí. Uvidíte, že budete mít problém děti odtamtud dostat zpět ke stolu, aby do sebe dostaly alespoň několik soust jídla. Vy se díky tomu v klidu najíte a třeba i popovídáte s partnerem, což by se doma nemuselo povést. Zvolit můžete buď z klasického menu, nebo si můžete vybrat jeden z programu „sněz, co můžeš“.

Nedělní brunch je rozhodně dobrá volba. Pokud jste ještě neokusili, dlouho se nerozmýšlejte. A pokud tuto podobu oživení neděle sice znáte, ale dlouho jste již žádný brunch neabsolvovali, zkuste překvapit partnera či rodinu.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2