Nechte na hlavě – návrat klobouků

29.září 2011 09:10

Klobouky byly nedílnou součástí šatníku dam a gentlemanů již od dob starého Řecka a Říma. Původně sloužily především jako ochrana před nepříznivým počasím, v průběhu doby se však stále více stávaly symbolem společenského postavení. Stejně jako jiné módní kousky zažívaly klobouky během své historie doby slávy i úpadku. Ve francouzštině byl klobouk původně označován slovem mode, od nějž je odvozeno pojmenování ženy zabývající se výrobou klobouků – modistka. O tom, že klobouky byly skutečně významnou součástí módy, svědčí u nás například první polovina dvacátého století. Především v předválečné době by muž či žena s určitým společenským postavením bez klobouku v podstatě nemohli vyjít na ulici. Skutečnost, že modistky v této době měly plné ruce práce, názorně ukazuje seriál Četnické humoresky, který se překrásnými dámskými i pánskými klobouky přímo hemží.

Od dob druhé světové války se klobouky na české módní scéně střídavě objevovaly a zase z ní mizely.  Ačkoli v minulém století byly klobouky symbolem přepychu, elegance a stylu, v současnosti je na ulici spatříme jen zřídka. Zatímco v  Anglii jsou dodnes nedílnou součástí oděvu minimálně pro příležitost významné společenské události, u nás dnes kromě dosud hojně rozšířených letních slamáků hrají klobouky prim především na dostihové scéně, kde se můžeme setkat i s výstřednějšími modely.

I když módní návrháři klobouky ze svých kolekcí nevynechávají, a nabízejí tak bohatou inspiraci pro obohacení šatníku o elegantní a stylový kousek, z každodenního života se klobouky do značné míry vytratily.  Dnešní muži i ženy na klobouky zapomínají, což je velká škoda. Tyto originální pokrývky hlavy dotváří celkový vzhled a povyšují své nositele na moderní gentlemany a dámy. Klobouk jim totiž dodává určitou noblesu, která se z všedního života v poslední době vytrácí. Klobouk dokáže povznášet, a to nejen duševně. Donutí vás se narovnat, což postavu nejen opticky prodlouží, ale i zeštíhlí. Jistou noblesu dodá klobouk na hlavě nejen vaší postavě, ale také vašim pohybům – ty budou ladnější a pomalejší, s kloboukem na hlavě se totiž snad ani spěchat nedá. Je ovšem pravda, že klobouk je potřeba umět nosit. Ačkoli v současné nabídce klobouků by si snad každý mohl vybrat takový, který mu bude slušet a lichotit mu, zdaleka ne každý se v něm dokáže pohybovat přirozeně. Chcete-li si nějaký mimořádný kousek pořídit, je třeba nejen pečlivě vybírat a ladit se zbytkem garderoby, ale také být připraven na zkoumavé zraky okolí. Právě proto, že v současnosti nejsou klobouky až tak rozšířené, jistě přitáhnou k vaší osobě pozornost kolemjdoucích.

Tomu, že klobouky zažívají na módním nebi svou renesanci, nasvědčuje například taková společenská událost, jakou byla svatba Jitky Čvančarové. Na přání herečky a jejího manžela totiž dorazila velká část hostů v klobouku, což celé významné události dodalo patřičnou dávku důstojnosti. Také mezi mladou generací je patrný návrat ke kloboukové módě. Pro mladé dívky a muže, jsou sice klobouky spíše součástí ležérního stylu, i mezi dívkami je zájem spíše o klobouky pánského střihu, nicméně tento zájem lze považovat o předzvěst návratu klobouků i na společenskou módní scénu.

Máte-li odvahu obohatit svůj šatník o elegantní klobouk, můžete vybírat například z bohaté nabídky firmy TONAK, která je světově známým výrobcem a exportérem pánských a dámských klobouků nejvyšší kvality, nebo si třeba vybrat model od společnosti Model Praha.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2