Natvrdlí v 21. století

24.červen 2011 08:42

Relativně malá Galerie 21. století naproti Veletržnímu paláci se může zdát někomu nevýznamná, ale pro mnoho českých výtvarníků je takřka zásadní. Například Jaroslav Valečka a Jiří Hauska patří k těm kmenovým. Úspěšní mladí výtvarníci, kteří se hlásí ke skupině českých stuckistů, se nedávno dokonce při své londýnské vernisáži The Enemies of Art setkali se zakladatelem stuckismu Charlesem Thomsonem. Aktuální výstava v Galerii 21. století prezentuje výstavní projekt Natvrdlí, na kterém se podílejí čtyři osobnosti české umělecké scény – Karel Jerie, Michal Novotný, Lukáš Miffek a už zmiňovaný Jaroslav Valečka.

Všichni čtyři nalezli vlastní tvůrčí prostor spíše v intuitivní rovině s prvky fantaskních bytostí, pohádkových příběhů nebo symbolistní mystikou. Pohybují se na pomezí reality a snu, která se dá přirovnat k novodobému komiksu. Tito umělci projevují bohatou imaginaci, reagují na tzv. postmediální společnost a odhalují další souvislosti. Jak napsala Zuzana Drtilová, Natvrdlím jde zejména o prostou malbu, na rozdíl od v dnešní době tolik populárního konceptuálního směru.

Karel Jerie prostřednictvím svých obrazů vypráví příběhy, které jsou někde mezi realitou a fikcí. Bezesporu se nechává inspirovat sci-fi filmy nebo počítačovými hrami. Jeho díla zachycují novodobé hrdiny, démony nebo supermany. Ale také oživuje prehistorické dinosaury a projektuje je do budoucnosti. Nicméně ovlivnění komiksem je nepopiratelné.

MICL, což je umělecká přezdívka Michala Novotného, je typický svými létajícími prkny a prkennými konstrukcemi, v čemž se odráží jeho zájem o architekturu, ale i počáteční studium dřevomodelářství. MICL tolik nerozlišuje malířství a sochařství, spíše se zdá, že mu obě oblasti splývají v jednu. Proto maluje i sochy, které předtím osobně vytvořil.

Lukáš Miffek je rozeznatelný díky obrazům retro žen, které jsou filtrované přes oblast autorova libida. Jeho postavy humornou formou odkazují k současné sexualitě. K Miffkovi také neodmyslitelně patří jeho kritická reflexe pop-artových prvků konzumu.

Trochu stranou stojí Jaroslav Valečka, který zaujme svojí citlivostí a vykreslováním příběhů z prostředí severních Čech. Výjevy jsou mnohdy až drsné a zároveň baladické. Často se vrací do oblasti Lužických hor, odkud pochází. Prostředí jeho dětství mu je jasnou inspirací, kterou zaujal právě i v Londýně. Dává si práci s pečlivým ztvárněním světla a vystižením té pravé ponuré nálady. Jak píše kurátorka výstavy, Valečka povyšuje krajinu na zrcadlo univerza. Jaroslav Valečka je jedním z nejaktivnějších stuckistů v Čechách.

Uměleckou skupinu stuckistů založili v roce 1999 Charles Thomson a Billy Childish spolu s dalšími jedenácti umělci v Londýně. Název je odvozen od urážky, kterou pronesla Thomsonova ex-přítelkyně na adresu jeho umění. Během několika málo let se umělecké hnutí stuckistů rozšířilo po celém světě. Nyní je aktivních zhruba 187 skupin v 45 zemích.

V Česku se jedná o poměrně mladou skupinu umělců, za jejímž vznikem lze najít Roberta Janáse. Od roku 2004 se dokázali někteří vyprofilovat a uspět i u zájemců a sběratelů. Jejich obrazy se v současnosti prodávají mezi 50 až 100 tisíci korun. Mezi nejznámější české stuckisty patří Jiří Hauska, Jaroslav Valečka, Markéta Urbanová a samozřejmě zakladatel Robert Janás. Ke skupině se hlásí i další jako například Jaromír 99, Filip Kudrnáč nebo Martin Salajka.

Výstava projektu Natvrdlí je v Galerii 21. století (Dukelských hrdinů 6, Praha 7) do 30. června 2011. Pokud nestihnete navštívit tuto výstavu a pokochat se na vlastní oči jedinečným uměním, jistě stojí za to zapřemýšlet, zda si některým z obrazů zmíněných umělců nezkrášlíte svůj interiér či o něj prostě nerozšíříte svou sbírku.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2