Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2012

7.květen 2012 13:44

Ve dnech 29. 6. 2012 – 7. 7. 2012 proběhne 47. ročník nejvýznamnějšího mezinárodního filmového festivalu kategorie A ve střední a východní Evropě a jediného festivalu kategorie A v České republice, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

Jedná se o prestižní a významnou akci, při níž jsou pravidelně během jednoho červencového týdne Karlovy Vary jakoby pohlceny festivalovou atmosférou. Můžete tu vidět české i zahraniční celebrity. Hlavním centrem festivalu je hotel Thermal, ale filmové projekce i doprovodné akce probíhají fakticky po celém městě. Filmy z celého světa soutěží v několika kategoriích a jsou hodnoceny jak odbornou, tak i diváckou porotou. Ten nejlepší je na slavnostním zakončení festivalu odměněn hlavní cenou festivalu – Křišťálovým glóbem. Další ceny jsou určeny pro nejlepší režii, ženský a mužský herecký výkon a další. Po celý týden jsou pravidelně Karlovy Vary zavaleny davy lidí, po celém městě probíhají koncerty, party, ceremoniály, tiskové konference a pochopitelně i to nejdůležitější – projekce filmů. A kromě přehlídky filmové tvorby se zároveň festival stává přehlídkou módy. Po červeném koberci pravidelně kráčejí dámy i muži v róbách těch největších módních návrhářů.

V loňském roce se stal Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary iniciátorem dlouhodobého projektu digitálního restaurování zásadních snímků československé kinematografie. Na této akci se podílí také Ministerstvo kultury a Národní filmový archiv. Společným cílem je postupně digitalizovat tituly domácího zlatého fondu a uchovat a zpřístupnit je pro další divácké generace, které by jinak možná vůbec neměly možnost je vidět. Prvním filmem, jehož digitálně restaurovaná kopie byla ve slavnostní premiéře uvedena v rámci loňského ročníku MFF Karlovy Vary, se stala Vláčilova Markéta Lazarová.

Na letošním ročníku festivalu bude mít světovou premiéru digitálně restaurovaná kopie filmu Miloše Formana Hoří, má panenko. Při příležitosti režisérova životního jubilea, které oslavil letos v únoru, bude v sobotu 30. června 2012 ve Velkém sále hotelu Thermal uveden snímek, který se stal jedním z vrcholných symbolů Nové vlny českého filmu a který vlastně uzavřel Formanovu nadějnou domácí kariéru. Jeho další tvorba totiž již pokračovala za oceánem. Kromě filmařské invence Miloše Formana a jeho dlouholetého spolupracovníka a přítele, kameramana Miroslava Ondříčka, Hoří, má panenko připomíná i další české filmařské osobnosti 60. let – jako Jaroslav Papoušek či Ivan Passer, kteří se na vzniku filmu autorsky podíleli.

Letošní, 47. ročník festivalu připomene také mimořádnou hereckou osobnost českého filmu, televize a divadla, tentokrát Josefa Somra. V pátek 6. července 2012 bude za osobní účasti Josefa Somra uveden v Karlovarském městském divadle film Žert, který režisér Jaromil Jireš natočil v roce 1968 podle slavného románu Milana Kundery. Tento film se stejně jako řada dalších snímků české kinematografie stal obětí totalitní cenzury.

V průběhu slavnostního zahájení 47. ročníku MFF Karlovy Vary převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii vynikající britská herečka Helen Mirrenová. Hostem letošního ročníku bude společně se svým manželem, americkým režisérem a producentem Taylorem Hackfordem. Helen Mirrenová uvede v rámci programu festivalu film The Door, v němž si zahrála hlavní roli pod vedením maďarského režiséra Istvána Szabóa, loňského prezidenta mezinárodní poroty MFF KV.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2