M.A.D. Gallery – Nová galerie umění a hodinek v Ženevě

30.leden 2012 14:17

Sousloví švýcarské hodinky je idiomem pro vyjádření naprosté dokonalosti a přesnosti, který je znám po celém světě. Švýcarsko je Mekkou hodinářství a Ženeva je nejen významným bankovním a obchodním centrem, ale také světovým střediskem hodinářského průmyslu a symbolem luxusu. V centru švýcarské Ženevy zkrátka nemůže žádná významná značka chybět, natož hodinářská. Právě proto se zde své prostory rozhodl otevřít i experimentátor a milovník horologických mašin – Maximilian Büsser. Skupina hodinářských inovátorů a řemeslníků přišla s velmi kreativním způsobem, jak světu předvést své dílo a světově nejpropracovanější kousky kinetického umění.

V ulici Rue Verdaine tak vyrostla extravagantní M.A.D. Gallery. Každý vystavovaný kus je naprostým unikátem ztělesňujícím preciznost, umění a absolutní luxus. Ačkoli vše, co je v rámci galerie vystavováno, je zároveň na prodej, je celý projekt realizován čistě jako výstavní galerie, nikoli jako butik či prodejna. Všechna díla jsou vystavena na podstavcích v silnostěnných skleněných vitrínách. Galerie, která byla otevřena právě v době nadcházejícího Salon International de la Haute Horlogerie v Ženevě, představuje kompletní řadu horolgických strojů MB&F spolu s pečlivě vybranou sbírkou příkladů světových unikátů nekonvenční techniky, jimž je společný originální design.

Galerie byla otevřena v polovině ledna letošního roku a návštěvníci tak mají příležitost obdivovat nejenom skutečně luxusní a prazvláštní komplikované hodinky, jejichž ceny se pohybují v řádu miliónů českých korun, ale i mnoho jiných nevšedních designérských kousků, které se vymykají jakýmkoli konvencím. Ty reprezentují vybraná umělecká mechanická zařízení pocházející z celého světa, která dávají galerii její jméno. Všem vystavovaným exponátům je vlastní nejen neotřelý a jedinečný design, ale také naprosto precizní technické zpracování, tolik charakteristické právě pro proslulé švýcarské hodinářství.  Nechybí mezi nimi například přesýpací hodiny Ikepod, které vytvořil a navrhl Marc Newson, natahovače Döttling, čínské stroje Xia Hanga či nevšední lampy, které vznikají na základě myšlenek slavného Jake Dysona či Franka Buchwalda. Exponát Franka Buchvalda nazvaný Světelný stroj je pak inspirován uměním, architekturou a přírodní formou.

Název M.A.D. Gallery je odvozen od slovního spojení „Mechanical Art Devices“, tedy mechanická umělecká zařízení,  a zároveň je vyjádřením anglického slova mad, tedy šílený. Právě proto v butiku nalezneme i slavného robota od japonského Tatsuya Matsui, který dokáže reagovat na chování lidí svými pohyby, přičemž na zápěstí mu nechybí skvostné hodinky MB&F. V exponátu nazvaném Prsty, který je replikací umělcovy ruky v podobě studeného litého hliníku, je pro změnu ztvárněn britský design společnosti Laikingland. Toto baterií poháněné zařízení, které kopíruje pohyb ruky, se sestává z motoru, oceli a hliníku.

Pokud hledáte něco neotřelého a skutečně originálního, pak návštěva této galerie pro vás jistě bude nevšedním zážitkem a možná i inspirací pro zakoupení některého z vystavovaných unikátů.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2