Luxusní překvapení v Mayenne – samá příjemná překvapení

Departement Mayenne, nacházející se na rozhraní Bretaně, Anjou, Loiry a Normandie, skýtá mnoho tváří. Tato dosud značně nedoceněná oblast plná zeleně a polí v kraji Pays de la Loire určitě stojí pro krásu místní krajiny a své kulturní a architektonické bohatství za poznání.

Departement Mayenne se jmenuje podle 149 km dlouhé řeky, která jím protéká. Obyvatelé Mayenne se rádi procházejí po jejím břehu nebo se projíždějí v jejich vlnách na říčních člunech. Pokud jde o výlety, nabízí Mayenne 85 km potahových stezek, krásných tras pro pěší turisty, cyklisty i jezdce na koních, které vedou po bývalých železnicích… Svět koní je ostatně jedním z místních specifik. Je zde řada kvalitních hřebčínů, vyhlášených klusáků i renomovaných koňských dostihů. Rozprostírá se zde spousta luk, kopců, lesů, což jistě potěší milovníky venkova, ticha a přírody. Tato velká rozmanitost krajin a kontrastů departementu Mayenne je pýchou jeho 300 000 obyvatel, kteří mají také rádi zdejší kouzelná města, jako je například Laval, hlavní město departementu, město umění a historie, nebo okouzlující město Château-Gontier, lemované řekou Mayenn. Chválu si rovněž zaslouží i zdejší rozmanitá kultura. V tomto kraji se střetávají různá historická období: prehistorie se svým uměním jeskynních maleb v Saulges, galorománské období zastoupené pozoruhodnými krajinnými oblastmi v Jublains, středověk v městě Sainte-Suzanne, které si zachovává středověký ráz… Mayenne sice někdy trpí svojí pověstí vesnického departementu, jeho ekonomika ale není kvůli této pověsti o nic méně dynamická a působí zde významné společnosti, jako např. gigantická společnost Lactalis. Ostatně v Mayenne je zajištěna dobrá dopravní obsluha: přibližně za jednu hodinu se dostanete do měst Angers, Rennes, Le Mans. A za 1 hod 30 min vlakem TGV do Paříže; v roce 2014 to bude dokonce za 1 hod 10 min vlakem LGV Bretaň – Pays de la Loire.

 

Rozmanitá architektura

Tato blízkost k hlavnímu městu láká klientelu, která má zájem o koupi prestižních nemovitostí. „Departement disponuje bohatým architektonickým dědictvím,“ dosvědčuje François-Xavier Le Nail z kanceláře Le Nail, odborník na nemovitosti ve vyšší cenové kategorii nacházející se na západě Francie. „Nabídka je široká a zahrnuje velká vesnická sídla, panská sídla i historické zámky. Na jihu najdeme sídla z tufového kamene nebo z břidlice, připomínající region Anjou, na severu zase sídla z žuly, nesoucí se spíše v bretonském duchu.“ A ceny? „590 000 eur za sídlo ze 17. století, nacházející se 20 km na jih od města Laval, čítající 200 m² obytného prostoru a pěkný park“, pokračuje. Do vyšší cenové kategorie spadá zámek z 15., 16. a 17. století, nacházející se na severozápadě departementu, oceněný na 1,3 milionu eur, čítající 400 m² obytného prostoru, velké vedlejší budovy, rybník o rozloze jeden hektar a pozemek o rozloze 12 hektarů. A pokud jde o exkluzivní nemovitosti, šplhají se ceny ještě výš. Počítejte s 2 miliony eur za jeden z dalších zámků, které jsou ve stejném departementu na prodej: historická památka z 16. a 17. století, kterou zdobí velké obytné plochy, monumentální krby ze žuly, park o rozloze 28 hektarů, osázený stoletými stromy a rybník. „Významnými faktory při výběru nemovitosti jsou kvalitní životní prostředí v jejím okolí, její autentičnost i blízkost velkoměsta i dopravních cest“, vysvětluje François-Xavier Le Nail.

Podle Bruna Carneta, ředitele realitní kanceláře Zambon Immobilier v městě Laval, „za panské sídlo v Laval je potřeba počítat s cenou pohybující se mezi 500 000 až 1 milionem eur a za krásné měšťanské domy s cenou od 400 000 do 500 000 eur. Například, pokračuje, „cena domu tohoto typu s obytnou plochou 180 až 200 m² s pozemky o rozloze 1 000 m² ve čtvrti, kde se nachází Francouzská národní banka (Banque de France), to znamená ve středu města, se vyšplhá na přibližně 400 000 eur netto. Krásná starodávná sídla se nachází také ve čtvrti Bel Air, na pravém břehu řeky Mayenne, ale také ve starém městě Laval. Na tomto posledně jmenovaném místě jsou krásné hrázděné domy, se kterými se setkáte více na jihu, v městě Château-Gontier. V tomto městě se setkáme s krásnými renovovanými měšťanskými domy z tufového kamene o obytné ploše 300 m² a pozemkem o ploše 1 000 m² za cenu pohybující se mezi 500 000 až 600 000 eur“, dodává Mickaël Cousin, realitní agent firmy Zambon Immobilier v Château-Gontier. Je to částka poměrně vysoká na poměry malého provinční města s 10 000 obyvateli, ale nabídka těchto typů nemovitostí zde není příliš široká…

Delphine Després

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2