Luxus na olympiádě

26.červen 2012 10:14

K často udávaným důvodům, proč uspořádat olympijské hry v konkrétním státě či městě, bývá vedle prestiže především ekonomická výhodnost pořádání olympijských her. Pořadatelé her mívají zpravidla již při podávání přihlášek na kandidaturu představy vysokých výnosů a výkazy vycházejí velmi příznivě. Náklady se ovšem často podhodnotí, a výsledkem pak místo astronomických zisků mohou být, obdobně jako v Řecku, nečekané ztráty.

XXX. letní olympijské hry 2012 se budou konat v anglickém Londýně. Slavnostní zahájení proběhne 26. července 2012 a ukončení 12. srpna 2012. Mělo by být rozdáno na 300 sad medailí ve 26 sportech. Londýn se stane prvním městem, ve kterém se uskuteční olympijské hry v novodobé historii třikrát. Předtím se zde olympijské hry konaly v roce 1908 a 1948.

Londýnské hry však nakonec mohou se svým rozpočtem dopadnout podobně jako právě zmíněné Řecko. Organizátoři vyhráli kandidaturu na pořádání olympijských her 2012 s rozpočtem 2,38 miliardy liber (99 miliard korun v tehdejších cenách). Současné číslo, se kterým pořadatelé pracují, se však již nyní vyšplhalo výrazně výše. Uvádí náklady ve výši téměř 10 miliard liber, a ačkoli je olympiáda již doslova za dveřmi není tato suma pravděpodobně ještě zdaleka konečná. Především kvůli bezpečnostním rizikům  a nutnému zabezpečení her se totiž náklady dále zvyšují. Ministryně Jowellová hry přesto obhajovala, podle ní budou pro zemi znamenat obrovský finanční přínos. „Londýnská olympiáda je projektem, který změní Británii k lepšímu, a to navěky,“ uvedla doslova.

A Britové s neúspěchem rozhodně nepočítají! Dokonce je už naplánováno rozdělení zisku, který mají hry vytvořit. 60 % by mělo jít na rozvoj britského sportu, 20 % na účet MOV, a 20 % na účet Britské sportovní asociace. Analýza společnosti VISA (mimochodem jednoho ze sponzorů her) hovoří o tom, že hry mají v následujících čtyřech letech přinést ekonomice 5,1 miliardy liber. Finanční přínos olympiády by se měl projevit i na útratách spotřebitelů. Místní i zahraniční návštěvníci her mají  v Británii podle údajů ze studie utratit o 750 milionů liber víc než obvykle. Pro srovnání: v Sydney 2000 a Athénách 2004 byl nárůst poloviční, v Pekingu před třemi lety to bylo jen 93 milionů.

Ať již bude výsledek jakýkoli, již nyní je zřejmé, že letošní Olympijské hry v Londýně budou nejen velkým sportovním kláním, ale také monstrózní zábavní show. Jednotlivým týmům připravují dresy nejznámější módní návrháři. V březnu představila Stella McCartney ve spolupráci se značkou Adidas v londýnském Toweru svoji kolekci oblečení, kterou oblékne kolem 900 britských sportovců. Také automobilky představují jednu limitovanou edici za druhou a stranou nezůstává ani samotný královský dvůr.

Není proto čemu divit, že se svou prestiž hodlá v rámci olympijských her posílit také hodinářská značka Omega.Dodavatel oficiální časomíry se rozhodl v luxusní londýnské čtvrti Soho otevřít exkluzivní klub pro VIP a celebrity, do nějž se dostanete pouze se speciální pozvánkou. Ten, kdo takovouto pozvánku obdržel, bude během olympijských her obklopen tím nejvyšším luxusem. Ambasadory značky Omega se stali herečka Nicole Kidman a známá golfová legenda Greg Norman, kteří budou pozvané hosty vítat u vchodu. Uvnitř pak čekají ohromující tematicky zaměřené salónky. Ty plně odrážejí hodinářskou firmu a její kolekce. Odraz kolekcí firmy Omega není dán pouze názvem, ale celým designem. Salónek Ladymatic Room je dekorován jemnými elegantními tóny, které jsou příznačné pro dámskou kolekci hodinek. Pánskou linii zastává Speedmaster Room věnovaný kolekci časomíry, která jako první navštívila Měsíc.

Chybět nebude ani Hours Vision Room. Tedy salónek zasvěcený exkluzivitě a věnovaný londýnské společenské smetánce posledních dekád. Oázou klidu se pak stane zahrada Timeless Garden, kde budou moci návštěvníci relaxovat a na obřích plazmových obrazovkách sledovat přímý přenos všech sportovních klání.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2