Luxus jménem letní lyžování

Myslíte si, že je lyžování typický zimní sport? Nikoliv tak v současných Alpách. I když už sezóna skončila, pořád ještě jsou v Evropě místa, kde se dá užívat zimních radovánek. Vyhledávají je opravdoví zimní nadšenci nebo ti, kteří bez sněhu nemohou vydržet během léta. Zatímco většina Čechů tráví svou letní dovolenou u moře nebo na takzvaných poznávacích zájezdech, může být letní lyžování určitou mírou luxusu a výjimečnosti. A to především ze dvou hlavních důvodů. Budete jako bílé vrány, protože děláte něco zcela neočekávaného a resortů s letním lyžováním není v Evropě zrovna mnoho. Nejvíce se jich dá najít v Rakousku.

Tip na jistotu představuje asi i v letošní sezóně rakouský Hintertux. Zatímco ostatní areály jsou v období nejparnějšího léta, zillertarský ledovec by měl být dostupný nepřetržitě. Nicméně nemůžeme očekávat prašan a idylickou zimní krajinu. V létě se musí vyrazit již ráno, kdy se v zimě teprve obvykle snídá. Většinou je nutné dopravit se soustavou lanovek na ledovec. Lyžuje se dopoledne, protože po obědě bývá sníh již velmi rozměklý a těžký. Nutná je taká ochrana proti prudkému slunci. Opalovací krém s vysokým faktorem a kvalitní sluneční brýle. Letní prodloužený víkend na ledovci lze tak velmi dobře kombinovat s odpoledními vyjížďkami na kole či relaxací v bazénech, kterými disponují téměř všechny resorty. Hintertux v létě využívá mnoho závodních týmů pro tréninkové účely a k letní přípravě. Na kopci se tak můžete potkat se světovou špičkou. Ještě lepší to však je za slunného počasí na vyhlídkové terase restaurace Tuxer Fernerhaus. Během léta bývá v provozu v nejvyšších partiích Tuxu, jak je přezdíván, asi 10 vleků a upravováno 18 kilometrů sjezdovek. Všechny otevřené tratě jsou pečlivě upravovány stejně jako v zimní sezóně. Co může potěšit, je mírně levnější cena permanentek a také relativně prázdno. Určitě se nesetkáte s frontou při nástupu na vlek nebo tím, že by vám někdo na trati překážel. Naopak. Budete jezdit intenzivně nahoru a dolu. Počítat však musíte s faktem, že ledovcové sjezdovky jsou sice kratší, ale zato prudší. Na Hintertuxu myslí i na snowboardisty a až do konce července by měl být otevřen Betterpark s mnoha překážkami a skoky.

To na kaprunském Kitzsteinhornu se sezona už pomalu krátí. Středisko se i v létě zaměřuje na movitější klientelu a je oproti Hintertuxu trochu naleštěnější. Letošní sezóna by měla skončit 25. července a počet otevřených tratí trochu více závisí na vývoji počasí. Podobná situace panuje i na Dachstainu, s tím rozdílem, že si ho užijí hlavně snowboardisté a doplňkově běžkaři. Připraven je tam totiž Atomic Superpark a 3 kilometry dlouhý okruh pro běžecké lyžování.

Trochu jiná situace je ve Švýcarsku. V Rakousku se areály již pomalu zavírají, za to tam naopak letní lyžařská sezóna začíná. V Saas-Fee pod čtyřtisícovým vrcholkem Allalihornu se vleky rozjíždějí v polovině června a v provozu zůstávají zhruba do listopadu. Je pravda, že Švýcarsko je pro Čechy trochu dál, ale dovolená nemusí být pouze o lyžování, ale třeba i o vysokohorské turistice. V Zermatt je otevřeno pro lyžaře non-stop, ale letní sezóna naplno propukla 25. června. Vleky na Plateu Rosa zůstanou v provozu až do poloviny října, ale sjezdovky jsou otevřeny pouze dopoledne – do 13:25 a v říjnu pak o hodinu déle. Areál na Plateu Rosa je přes prázdniny přístupný i z italské strany.

Zkuste si také dopřát trochu luxusu během léta a vyzkoušejte jeden z areálu evropského letního lyžování.

Autor: Redakce REALCity

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2