Kvalitnímu spánku na míru

8.listopad 2011 14:00

O tom, že spánek, stejně jako příjem tekutin a potravin, je nezbytně nutný pro načerpání energie a celkovou regeneraci organismu, určitě není sporu. Jistě si vzpomenete na okamžiky po probdělé noci, kdy jste se snažili „nakopnout“ silnou dávkou kofeinu, avšak schopnost vašeho soustředění stále zůstávala na bodu mrazu. Množství spánku, které člověk potřebuje, aby byl schopen podat optimální výkon, je individuální. Hovoří se o šesti až osmi hodinách, přičemž dlouhodobý spánkový deficit vede u většiny lidí k nesoustředěnosti, rozladěnosti a může ovlivnit celkové psychické a fyzické zdraví.

Je však potřeba si uvědomit, že naše soustředění a potažmo tedy i náš pracovní výkon neovlivňuje jen množství spánku, ale také jeho kvalita. Ta je do značné míry ovlivněna tím, kde a na jaké posteli spíme. „I proto je potřeba při zařizování ložnice dobře zvážit nejen to, jak bude lůžko vypadat, ale také jakou bude mít kvalitu a kde bude umístěné,“ říká Karla Hajdíková, designérka ze studia Carlstyl, a vysvětluje: „Naše pocity bezprostředně před usnutím výrazně ovlivňují zrakové vjemy, které se pak odrážejí i v kvalitě usínání. Mnoho lidí dbá při zařizování ložnice pouze na funkčnost a estetickou stránku opomíjí, což je chyba.“ Za stejnou chybu však Hajdíková považuje i skutečnost opačnou, kdy pouhé estetické vnímání potlačí funkčnost interiéru. „Důležitá je pochopitelně kvalita lůžka jako takového, ovšem nemalou roli hraje i jeho umístění. Většina z nás například není schopna spát s hlavou do prostoru. K této chybě nejčastěji dochází v dětských ložnicích, kde v jednom pokoji spí více dětí,“ říká Karla Hajdíková a podotýká, že pokud to prostor umožňuje, je vhodné vysledovat, jakým směrem se dítě v posteli stáčí, a podle toho pak lůžko umístit. A pokud to rozpočet dovolí, je podle Hajdíkové ideální variantou pro kvalitní spánek správně umístit postel, kterou si necháte zhotovit na míru nejen svému vkusu, ale i své výšce a váze.

Pokud o tom uvažujete, zvolte postel od výrobce, který je prověřený a má na trhu dostatečnou tradici. Skutečně luxusní postele té nejvyšší kvality vyrábí již od roku 1905 anglický výrobce postelí a matrací Savoir Beds. K základním rysům těchto postelí patří nekonečná flexibilita a originalita. Každá postel je vyrobena přesně podle váhy, výšky a tělesné konstituce klienta. Stejně jako v kvalitním krejčovském salonu vám i zde zkušený prodejce Savoir Beds vezme vaše míry, aby postel mohla být vyrobena přesně podle vašich představ a potřeb. Z hlediska estetického se přáním meze také nekladou, můžete si zvolit libovolný tvar i rozměry, je jen na vás, zda postel bude opatřena čelem či baldachýnem, jaká bude výška pelesti či barva nebo materiál čalounění. Na důkaz unikátnosti je každá postel opatřena jménem klienta. Dodnes jsou tyto postele vyráběny ručně z těch nejkvalitnějších přírodních materiálů. Technická dokonalost a ruční práce z nich činí ty nejluxusnější postele, které si pro svůj kvalitní spánek opatřují i královské rodiny a významné světové osobnosti.

Od září letošního roku si takovou postel můžete objednat i v Praze ve Vinohradské ulici, kde vzniklo království zdravého spánku, ve kterém najdete výrobky dvou předních světových značek. Anglické postele Savoir Beds a švédské postele Hästens.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2