Košile, která dokonale padne – kouzlo detailu

16.leden 2012 11:30

Nejen ženy, ale i muži se chtějí cítit pohodlně a díky oblečení i sebevědomě. Dávno pryč jsou doby, kdy si šlo vybrat pouze z jedné barvy nebo vzoru. V Česku dozrává generace mužů, kteří o svůj vzhled dbají, stejně jako ti na západ od našich hranic. Jsou to sice ještě mladíci, ale už je ovlivnili jejich otcové, kteří změnili svůj styl po roce 1989. Právě rodina a prostředí, ve kterém člověk vyrůstá má i největší dopad na jeho styl, chování či vystupování. Se všemi těmito atributy je oblékání jednoznačně spojeno.

Nemusíme mít úplně všechno extra, na míru nebo od renomovaných módních návrhářů. Ideální je kombinovat jednotlivé kusy tak, aby celkový dojem byl, co nejlepší a pocit z vlastního stylu, co nejpříjemnější. Jednou ze známek úspěšnosti nebo také vytříbeného vkusu je košile na míru.Samozřejmě ti, kteří mají nekonfekční postavu, mají rozhodování ještě jednodušší. Nicméně každý z nás je nějaký a současná konfekce je velmi různorodá. Každý se už asi setkal s tím, že mu daný kus oděvu nesedí, i když si vybral to správné číslo. A stává se to stále častěji, a to nejen u košil, ale také u bot či svetrů.

Velká výhoda šití na míru je totiž to, že vám daný kus oblečený vždy sedí. Respektive měl by sedět. Ale to už je na konkrétní práci zhotovitele. Druhá nesporná výhoda tkví v tom, že si sami vybíráte materiál. Jednoduše je na vás, čemu dáte přednost. Zda se spokojíte s běžným standardem nebo dáte přednost luxusnímu provedení košile. Košile na míru mají ještě jednu zvláštnost. Můžete si totiž vytvořit či po dohodě s krejčím upravit vlastní detail. To ostatně potvrdí každý renomovaný módní návrhář. Kouzlo totiž spočívá v detailech.

I v Čechách se začínají objevovat firmy specializující se na šití košil na míru. Tento luxus si totiž může a zároveň chce dovolit stále více mužů. Správný krejčí by vám měl poradit, který typ košile nebo jaké prvky se pro vás hodí. Samotný límeček je jednou z nejdůležitějších komponent košile. Je nejvíc vidět a přirozeně dotváří celkový vzhled nositele. Takříkajíc rámuje obličej.

Nejjistější volbou je tzv. klasický límeček. Jeho univerzální vzhled by neměl rušit prakticky žádný obličej. Hodí se k němu uvázaná kravata na tzv. poloviční Windsor a Pratt. Samozřejmě lze tento druh košil velmi dobře nosit i bez vázanky s rozhalenkou. Druhým nejčastěji používaným typem límečku je otevřený, který dodává košilím šmrncovní charakter a pravý nádech luxusu. Nicméně se zcela nehodí ke kulatému či širokému obličeji. Třetím typem límečků je button-down, neboli límeček, který má ve svých vrcholech knoflíčky. Límeček s knoflíčky dodává košili celkový uvolněnější ráz. Zvláště dobře se hodí do sportovních sak či blazerů.

Kromě límečku se klade ještě velký důraz na manžety. Samozřejmě i ruce jsou při obchodních jednáních pod velmi přísným dohledem. U manžet lze rozlišit dvě varianty – klasickou, která se zapíná na knoflíček a dvojitou neboli francouzskou, u které se používají manžetové knoflíčky.

Svoji roli samozřejmě hraje střih, délka a rozhodně pak barva košile. Co se týče střihu košile, mohou muži vybírat ze dvou základních variant. Klasický střih neboli regular fit, u kterého je šířka v celé délce stejná. Zkušení krejčí ji doporučují byznysmanům, kteří potřebují vylepšit některé partie. Tento střih poskytuje také svému nositeli více komfortu. Naopak mladší muži s atletickou postavou volí projmutý střih, který je někdy také nazýván slim fit. Lépe pak vyniknou jejich sportovní křivky.

Ať se již rozhodnete tak či onak, pečlivě vybírejte svého prvního krejčího. Rozhodně si vyhraďte trochu času a navštivte ho osobně. Nechte si vzít své míry a pečlivě se s ním poraďte, co je pro vás nejvhodnější. Všechny další košile si již můžete objednávat třeba i prostřednictvím internetu. Budete totiž nejlíp vědět, co je pro vás nejlepší.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2