Kajaky nejsou jen pro Eskymáky!

Vzhledem k tomu, že žádná zima netrvá věčně, je třeba začít přemýšlet o tom, jakým sportům se budeme věnovat v létě. Jednou z možností je golf, další jsou procházky po horách – a my vám poradili, jak na jednu i druhou možnost. Nezapomínejme ale na dlouholetou vodáckou tradici na našich řekách. Vždycky jsou tu vodní sporty!

Justin Charles: dřevěná klasika

Řekněme si na rovinu, že s příchodem laminátu skončila jedna krásná a voňavá vodácká éra. Jistě, staří vodáci, kteří museli svá dřevěná plavidla nosit od nádraží k řece, by nesouhlasili, ale my jsme romantici a víme, že nic nenahradí solidní dřevěnou loď. Na tuto strunu se rozhodl zahrát designér Justin Charles a postavil svůj kajak z pruhů červeného cedru, prokládaných skelnými vlákny. A povedlo se mu jedno z nejkrásnějších plavidel, jaká se kdy dotkla vody. Výsledkem je nádherný, odlehčený kajak s vodotěsnými úložnými prostory a nastavitelnou sedačkou, opěrkami pod nohy i pod záda, který vám připomene, jak krásné léto na vodě může být.

Anton Willis: vždy po ruce

Možná jezdíte na vodu jednou ročně, ale možná také žijete v místech, kde máte přístup k mokrému přírodnímu živlu neustále a akce je jen otázkou okamžiku. Pro tyto případy vznikl v Kalifornii Oru Kayak – skládací plavidlo, kterým se designér Anton Willis rozhodl zaplnit místo na trhu a zároveň sám sobě ušetřit místo ve svém bytě, kam by běžný kajak neuložil. Složení je velice jednoduché a do pěti minut máte vše hotovo a připraveno. Inspirací Willisovi bylo japonské origami a o financování celého projektu se během rekordních pěti hodin postaral crowdfundingový web Kickstarter. Kajak je vyráběn z jediného plátu dvouvrstvého plastu, díky čemuž je velice odolný a tuhý. Hraje také na oblíbenou strunu obnovitelných zdrojů a měl by vydržet až dvacet tisíc složení a rozložení. Když vystoupíte z vody a necháte jej okapat, složíte jej do sebe samotného a dovnitř se vejde i plavací vesta, pádlo a další doplňky.

Jamie McLellan a Andy Jacobs: kajak pro příští století

To nejlepší na konec: dvojice novozélandských designérů se rozhodla nešetřit na ničem, otevřela stavidla opulentnosti naplno a výsledkem je momentálně nejdražší kajak na světě. Trup jejich kajaku je vyroben ze stejných karbonových vláken, jaká používají na trupy svých lodí týmy, účastnící se proslulého America’s Cupu. Kromě toho bylo při stavbě použito týkové a jasanové dřevo a doplňky jsou z pozlacené mosazi. Sečteno a podtrženo je to kajak, který sedí na vodě jako přibitý, je neuvěřitelně pevný, odlehčený a tudíž lehce ovladatelný. Cena je možná pouze na vyžádání a nepředpokládáme, že by byla nízká. Vzhledem k tomu, že si člověk může objednat odstín ochranného epoxydového laku, vzorek karbonových vláken, odstín dřeva a odlišné provedení kovových doplňků, ale nečekáme, že si podobné plavidlo bude chtít pořídit kdekdo.

Autor: Redakce REALCity

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2