Investice do zlata – tradice a jistota

21.prosinec 2012 16:15

Zlato už několik tisíc let funguje jako nejpevnější celosvětová měna, zboží, investice a navíc je krásné a výjimečné. Bývaly doby, kdy musely být veškeré státní finance kdekoli na světě kryty zlatou rezervou – to, že už to neplatí, ale zlatu na hodnotě nijak neubírá. Během překotného rozvoje investičních trhů bylo sice zlato poněkud opomíjeno, ale od začátku 21. století znovu slaví triumfální návrat.

 

Věčné zhodnocení

Trhy se mění, ale zlato si neustále zachovává svou kupní sílu a je stabilní i v dobách, kdy se ostatní komodity investičního trhů zmítají jako pramice v bouři. Právě doby změn vedou investory ke zlatu nejkratší cestou – jde totiž o nejkonzervativnější položku portfolia, která vykazuje  pozoruhodně stabilní a neustálý růst. I kdybyste se tedy rozhodli své investice rozdělit mezi víc komodit, neměli byste zlato rozhodně opomíjet.

 

Kolik zlata na světě je?

Množství zlata, které bylo za dějiny lidstva vytěženo, se odhaduje na 165 000 tun a každým rokem je vytěženo přibližně 2500 tun nového zlata. Těžba je ale omezená technicky i finančně a její velký nárůst na způsob amerického Gold Runu v devatenáctém století se nepředpokládá.

Poptávka přitom stále roste, díky čemuž cena zlata na trzích neustále stoupá. Během posledních deseti let se cena na své cestě vzhůru nezastavila a nedá se čekat její klesání. Pokud jde o investici, existují dva zaručené způsoby – investiční mince nebo investiční slitky.

 

Investiční mince

Toto investiční platidlo se razí ve dvou druzích a v celkem osmi provedeních. Jednak jsou to čtyřiadvacetikarátové mince, které emitují národní banky Austrálie, Kanady, Rakouska, Číny a USA, a pak také dvaadvacetikarátové mince z Jižní Afriky, USA nebo Velké Británie. Jde o celosvětově známé, likvidní, akceptovatelné a dostupné mince, osvobozené od DPH a s nominální hodnotou. Cena se odvíjí od velikosti určené hmotností zlata: 1/20 Oz, 1/10 Oz, ¼ Oz, ½ Oz, 1 Oz, 2 Oz, 5 Oz, 10 Oz, 1 kg, 10 kg, 100 kg, 1000 kg. Do jednoho kilogramu se počítá po trojských uncích (31,1035 gramů). Doporučuje se investovat spíš do menších mincí a standardem se už dávno staly jednouncové mince, u kterých je gramový poměr nejvýhodnější. Navíc nabízejí lepší likviditu a jsou cenově lépe dostupné.

 

Investiční slitky

Tato forma investice má dlouhou historii a první zmínka o nich pochází z doby před dvěma tisíci lety. Zlaté slitky vyrábějí certifikovaní rafinéři drahých kovů (Heraeus, Umicore, Argor-Heraeus, Pamp) případně jako zakázková výroba pro světové banky (Credit Suisse, Commerzbank, UBS) či pro státní firmy vlastněné centrálními bankami (Münze Österreich).

Ražené zlaté slitky jsou nabízeny ve velikostech 1 g; 2 g; 2,5 g; 5 g; 10 g; 20 g; 31,1 g (trojská unce);  50 g a 100 g. Malé slitky do 10 g bývají ozdobeny – například rub rakouských zlatých slitků o hmotnosti 1 g, 5 g a 10 g zdobí jezdec na vídeňském lipicánovi. Obrázek je s holografickým efektem, díky němuž ho lze považovat i za bezpečnostní prvek.

Lité zlaté slitky mají zaoblené rohy, slévarenský úkos, matný a nepřímosměrný povrch a lehce rozdílné rozměry. Ručně se na zlaté slitky razí následující údaje: ryzost (uváděná v tisícinách 999,9), hmotnost, logo, číslo tavby či častěji výrobní číslo kusu. Zlaté slitky s hmotností nad 1 kg se v odborné terminologii nazývají obchodní pruty. Obchodní pruty zlata mají váhu 400 trojských uncí (12,5 kg).

Jistotu pro investora představují zlaté slitky v tradiční podobě plochých cihel, přesněji cihliček (slitků). Díky hustotě zlata se největší běžně obchodovaná zlatá cihla o hmotnosti jednoho kilogramu pohodlně vejde do krabičky od cigaret. Nejmenší obchodovaný slitek o váze 1 g pak svými rozměry 9 x 15 x 0,4 mm odpovídá SIM kartě do mobilního telefonu.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2