Hvězdní Češi

16.duben 2012 10:43

Pokud se cizinec zeptá snad kteréhokoli Čecha na typické jídlo, dostane se mu velmi podobných odpovědí. Zcela určitě uslyší názvy jako je svíčková nebo vepřo knedlo zelo. A samozřejmě pivo. Nezní to ani moc luxusně a ani moc zajímavě. Otázkou je, zda je to opravdu reálný obraz české kuchyně a toho, co mají Češi opravdu rádi. Dvacet let od doby, co lze opět libovolně cestovat, se podle mnohých kritiků úroveň gastronomických služeb nezlepšila, ale na druhou stranu lze pozorovat i výrazný posun a chuť budovat nové podniky a poskytovat skvělý servis. Každopádně je jasné, že dobrých podniků je nyní nesrovnatelně více, než bylo v minulosti. Přispívá k tomu i změna životního stylu střední generace, která chce za své peníze získat odpovídající servis. Má srovnání se zahraničím, ví, jak má co chutnat a jak vypadají jednotlivé úrovně obsluhy. Češi jsou jednoznačně stále náročnějšími konzumenty. Svůj díl na tom mají také televizní série, které hodnotí úroveň vybraných restaurací formou reality show.

Nicméně se za několik let zformovali gastronomičtí vůdci, kteří v Čechách udávají tempo a směr. A metou všeho je získání kulinářského Oskara v podobě ocenění michelinských hvězd. To, jak hodnocení probíhá je ale Čechům relativně blízké. Francouzské filmy, ve kterých hrál Louis de Funes, jsou velmi oblíbené. Jeho Křidýlko nebo stehýnko, ve kterém Charles Duchemin vydává gastronomického průvodce a bojuje s podnikatelem Tricatelem, je notoricky známý.

Letos se štěstí v podobě michelinských hvězd konečně usmálo na dva české šéfkuchaře, kteří vedou podniky v centru Prahy. Již před lety sice Praha michelinskou hvězdu získala, ale tehdy stál za úspěchem hotelové restaurace Allegro Ital Andrea Accordi. Dlouholeté snažení a kuchařské umění bylo odměněno. Roman Paulus, který vede restauraci v hotelu Alcron a Oldřich Sahajdák z La Degustation Bohême Bourgeoise mohou být spokojeni. Jsou to první Češi, kteří získali michelinskou hvězdu pro české restaurace. Oba dva se rádi věnují tradiční české kuchyni, kterou připravují z českých produktů od jednotlivých pěstitelů nebo farmářů. Velmi dbají, aby chuť a celkové vyznění bylo neotřelé a zajímavé.Návštěva obou restaurací spadá do kategorie luxusního zážitku a večeře přijde na tisíce korun. Nutno říci, že zmíněné restaurace si budovaly renomé několik let a bylo snad pouze otázkou času a zdravého rozumu, kdy si jich také všimnou michelinští inspektoři.

Kromě hvězdné dvojice se ocenění dočkali i další Češi. Michelin totiž kromě tradičních hvězd také uděluje ocenění Bib Gourmand, které vlastně znamená něco jako dobré jídlo za přijatelnou cenu.Jednoduše můžeme říci, že to jsou takoví čekatelé na budoucí hvězdu. Již v minulosti toto ocenění získaly podniky SaSaZu, Le Terroir, Aromi nebo Divinis. Všechny ho obhájily i letos a nově ho získaly dva nové. Jedná se o restauraci Sansho a Monastery. Ocenění je pro všechny restaurace velmi významné a slouží jako lakmusový papírek nejen pro zahraniční turisty, kteří přijíždějí do Prahy, ale také pro domácí klientelu. Už první ocenění pro Allegro znamenalo zvýšený zájem Čechů. Podle tehdejšího ředitele hotelu tvořila domácí klientela až 60 procent hostů. Na zvýšený zájem se mohou těšit i nově ocenění.

Kromě pražských podniků se kvalita a dobrý servis zabydlují i v regionech. Za zmínku rozhodně stojí Promenáda v Karlových Varech, restaurace V Polích v Malých Číčovicích kousek za Prahou nebo třeba hotel Aplaus v Litomyšli. V kurzu jsou také tzv. zájezdní hostince v okolí velkých měst. Typickým příkladem může být například podnik U Podkovy v Jitravě u Liberce nebo Angusfarm v Soběsukách. I když nemají zatím ještě žádnou hvězdičku, rozhodně stojí za návštěvu.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2