Garance sněhu

20.prosinec 2011 09:57

Dávno již neplatí, že jsou české hory závislé na přírodním sněhu. Postupně a mnohdy bez většího povšimnutí prošla česká lyžařská střediska výraznou proměnou. Jen výjimečně lze najít vlek bez sněhového děla a dostatečného zázemí. Velké krkonošské areály do nových technologií a infrastruktury investovaly ze všech nejdříve, ale pozadu nezůstávají ani ta menší střediska. Právě na přelomu listopadu a prosince jsou vlekaři jedni z nejbdělejších lidí v Česku. Bedlivě totiž sledují předpověď počasí a s napětím čekají, až budou moci spustit zasněžovací systémy. Bez nich by na českých horách nikdo neobstál. Každoročně dělají maximum, aby vyhráli nepsanou soutěž, kdo uvede své středisko do provozu jako první. V posledních letech se příprava nesoustředí pouze na technickou stránku, ale stále větší důraz je kladen na spokojenost návštěvníků.

Ekonomický vývoj posledních let měl za následek, že se pobyty na horách zkracují nebo se nejezdí tak často. Nicméně čeští vlekaři těží z velké výhody, kterou je rychlá dostupnost jejich areálů. V porovnání s alpskými středisky, leží totiž doslova na dosah.

Překotným vývojem procházejí Krušné hory. Jen na Klínovci bylo proinvestováno 140 miliónů korun a lyžaři si díky tomu budou moci vyzkoušet zcela novou lanovku s tzv. „oranžovou bublinou“. Její přepravní kapacita je až 2 400 osob za hodinu a cesta na vrcholek Klínovce trvá jen něco přes čtyři a půl minuty. Současně byla zdvojnásobena délka sjezdové tratě Pařezovka. Kromě Klínovce se připravují v Krušných horách další střediska, která vyrostou doslova na zelené louce. Blízkost běžkařských tratí na Božím Daru dělá z Klínovce ideální destinaci pro milovníky hor. Mohou totiž kombinovat sjezdovky či snowboard s běžkami. Karlovy Vary jsou přitom na dosah.

Z těch ne tolik tradičních destinací se snaží zaujmout i východ Moravy nebo lyžařské areály v Orlických horách. Ty jsou mezi českými horami tak trochu popelkou. Jejich poloha neláká masy návštěvníků, jako tomu je v Jizerských horách nebo Krkonoších, ale nedotčená a čistá příroda za to přitom rozhodně stojí. Říčky v Orlických horách jsou malá vesnička zhruba o devadesáti stálých obyvatelích, zato s dvojnásobným počtem čísel popisných. Pensiony, horské chalupy nebo hotely nabízejí celou škálu úrovně ubytování. Vybrat ubytování si můžete jak v rodinném pensionu, tak na klasické horské chalupě nebo čerstvě otevřeném hotelu, který nabízí wellness v podobě bazénu, sauny, fitness nebo masáží. Zdejší ski areál disponuje moderní čtyřsedačkovou lanovou dráhou na vrch s názvem Zakletý. Z něho pak vedou zpět dolů sjezdové tratě všech náročností. Nejoblíbenější je červená sjezdovka, ale rodiny s malými dětmi oceňují samozřejmě mírnou modrou. Zkušení lyžaři nedají dopustit na zdejší černou, na které se každý rok koná mezinárodní závod žákovských kategorií ve slalomu a obřím slalomu. Skiinterkriterium spadá do série deseti závodů, které jsou pořádány FIS. Své profesionální ostruhy si v Říčkách v Orlických horách zkoušeli i dnes známí sourozenci Kosteličovi nebo Šárka Záhrobská.

Místní občané a podnikatelé vytvořili před nastupující zimou sdružení s názvem Region Říčky, jehož hlavním cílem je upozorňovat návštěvníky na krásy zdejší přírody a zatraktivnit jim pobyt. Mezi první aktivity patří možnost výhodného zakoupení ski pasů na tři a více dní a nevšední Pochod po setmění aneb od chalupy k chalupě. Každý člen sdružení může svým ubytovaným hostům totiž prodat ski pas s dvacetiprocentní slevou a zároveň je pozvat na noční pochod s loučemi, který se koná zhruba každý druhý čtvrtek. V jeho průběhu účastníci poznají místní historii, mohou si zasoutěžit o zajímavé ceny, které věnuje ski centrum nebo samotná obec a zároveň mohou ochutnat místní speciality. Zastávky jsou totiž u vybraných chalup nebo rodinných pensionů. Nutno podotknout, že samotná noční procházka s loučemi je pro děti, a nejen pro ně, velmi vzrušující.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2