Fascinace sklem

31.říjen 2011 10:54

Interiér a vybavení domu či bytu je stejně důležitý jako jeho vnější vzhled, lokalita, ve které je umístěn nebo vnitřní uspořádání. Pokud velmi pečlivě vybíráme podobu domu a řešíme ji i s projektantem či renomovaným architektem, neměli bychom zapomenout na vnitřní prostory. Prostředí, ve kterém žijeme, a do kterého se každý den rádi vracíme, by nám mělo co nejvíce vyhovovat a zároveň nás a naše přátele inspirovat. Už pouhá konzultace s designérem či bytovým architektem nám může otevřít oči a my se pak můžeme soustředit a postupné doplňování a vybavování obytných prostor.

Jednou z věcí, kterou si cizinci z Česka odváželi již za dob komunismu, bylo české sklo. Vázy, sklenice, ale i broušené lustry byly velmi žádané. Dokonce i američtí hokejisté, kteří v Praze hráli přátelský zápas s českým výběrem, si české sklo odváželi doslova ve velkém. Dnes zákazníky obchodů se sklem tvoří především cizinci z Asie. Číňané, Japonci nebo Korejci jsou českým sklem doslova fascinováni. Na rozdíl od samotných Čechů. Ti sice vědí, že se v Kamenickém Šenově navrhují a vyrábějí broušené skleněné lustry, protože si je jejich rodiče instalovali do svých obývacích pokojů v panelových domech, ale již nemají ponětí o současné produkci, která by je mohla svým designem zaujmout. A o luxusní značce Moser si dokonce mnozí myslí, že není česká.

Sklárna Moser přitom byla založena před více než 150 lety. Její historie je spojena s Ludwigem Moserem, zakladatelem a jednou z nejvýraznějších postav českého sklářského byznysu. Ludwig si nejprve otevřel obchod s ryteckou dílnou v samotném centru Karlových Varů, ale v roce 1893 postavil vlastní sklářskou huť a začal pracovat na získání pověsti nejprestižnějšího výrobce křišťálu v Rakousku Uhersku. Produkuje luxusní a nápojové sklo. A jak lze poznat sklo Moser? Je charakteristické ruční výrobou bez použití technologických linek či robotů. Vše dělají zručné ruce českých sklářů. Od ručního foukání do forem, po tvarování výrobků na huti, broušení, rytí, malování či zlacení nebo platinování. Na závěr se všechny výrobky speciálně ručně leští do vysokého lesku. K výrobě se používá ekologicky čistý bezolovnatý křišťál. Sklárna tak dbá jednak o zdraví sklářů, ale také zákazníků, kteří nemusejí mít strach z postupného uvolňování olova. Hrany výrobků Moser jsou na rozdíl od strojově vyráběného skla jasně zřetelné. Velmi jemný brus se nazývá kár a patří k těm nejnáročnějším. Tzv. ruční brus na hrany lze poznat podle jejich specifické ostrosti. K další znakům patří charakteristická barevnost skla a jeho design. Typické barvy Moser se taví v místní huti s příměsí vzácných zemin a oxidů kovů. Tajemství výroby skloviny patří k základům know how sklárny Moser, jejíž barvy se vyznačují jemnými odstíny. Názvy barev už tradičně vycházejí z barev drahokamů. Jsou to křišťál, kvamarin (světle modrá), rosalin (růžová), alexandrit (světle fialová), beryl (světle zelená), eldor (světle žlutá) a topas (medově hnědá).

Další barvy mohou být tzv. přejímané a podjímané. Posledním střípkem do jedinečné mozaiky je design, kterým se sklárna profiluje. Spolupráce s předními výtvarníky je základní myšlenkou rozvíjení produktové řady a uchvácením pozornosti dalších zákazníků. Sklárna výtvarníkům a designérům poskytuje jedinečnou příležitost k realizaci a zhmotnění jejich návrhů. Originálnost a zajímavý design je to, co vyjadřuje značka Moser.

Produkty sklárny jsou velmi často využívány k reprezentaci České republiky v zahraničí a slouží jako jedinečný státní dar při protokolárních příležitostech. Mít doma Moser je určitě nejen věcí prestiže, ale již jediný správně zvolený a umístěný kousek dokáže vašemu interiéru dodat punc jedinečnosti a osobitosti.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2