
Už car Mikuláš II. patřil mezi jeho fanatické konzumenty. Prý ho se svými věrnými dokázal spořádat až jedenáct tun ročně. Není se co divit. Ne nadarmo se kaviáru přezdívá gastronomické zlato. I dnes patří mezi delikatesy a tedy i jeho konzumace by se měla provádět s jistou dávkou elegance.
Exkluzivní kaviárové bary
Kde: Grand Hotel Europa, Nevsky Prospekt, Mikhailovskaya Ulitsa 1/7, Petrohrad, Rusko
Kaviár přišel z Ruska a je tedy jasné, že právě na východ od našich hranic si můžete dopřát prakticky vše, co s kaviárem souvisí. A také mít jistotu, že vám bude servírován s největší možnou noblesou. Jeden z nejvyhlášenějších kaviárových barů na světě se nachází v Petrohradu, kam se pravidelně sjíždí kompletní ruská smetánka. Dá se říct, že kdo nevlastní v tomto luxusním městě nějakou nemovitost, je naprostý břídil. Alespoň z pohledu bohatých Rusů. Caviar Bar and Restaurant je jednou ze čtyř luxusních restaurací v pětihvězdičkovém hotelu Grand Hotel Europa. Kromě kaviárové dokonalosti tu máte ještě jednu jistotu: že vám k tomuto vybranému pokrmu nabídnou i nepřeberné množství vodky. Patří k sobě stejně, jako u nás například knedlo-zelo-vepřo. Na své si zde přijdou zejména milovníci kaviáru Beluga. Ten patří mezi to nejlepší, co si zde můžete objednat. Tento kaviár tvoří velké šedé jikry z jeseterů, kteří žijí v Kaspickém moři při pobřeží Iránu. V baru si můžete objednat ale i kaviár Oscietra, který má šedohnědou až zlatavou barvu a pochází z Ruska. 50 gramů kaviáru Beluga zde vyjde na 19 500 rublů a stejné množství ruského kaviáru Oscietra na 15 800 rublů. Pokud ale chcete opravdovou ruskou klasiku, vyplatí si objednat degustační menu Spirit of Russia za 2 150 rublů, které se skládá z 5 gramů kaviáru Oscietra, 5 gramů kaviáru z lososa, kanapek s kamčatským krabem a setu se třemi druhy premiérových ruských vodek Tsarskaya Gold, Belga a Rusian Standard Platinum.
Místo: So Caviar Bar
Kde: President Wilson Hotel, 47 Quai Wilson, Genève 21, Švýcarsko
Hotel na břehu Ženevského jezera má jednoz nejdražších apartmá, jaké vůbec v Evropě najdete. A nebyl by to ten správný luxus, kdyby alespoň v jedné místní restauraci neservírovali speciálně upravený kaviár. Tomuto pokrmu je zde dokonce věnován jeden kompletní podnik. Kaviárový barem So Caviar Bar se chlubí největšími delikatesami z celého světa. Na jednom místě zde najdete nejlepší značky jako Zwyer, Beluga Naccarii, Oscietra ale také krále kaviáru Baerioska Classique. Bar má otevřeno denně od půl šesté do jedné hodiny v noci. Pokud byste dorazili bez předchozí restaurace, zřejmě místo nenajdete. Zamluvit si místo se doporučuje minimálně s měsíčním předstihem. I arabští šejci si bar oblíbili kvůli jeho vznešenosti a jedinečnosti.
Místo: Lalique caviar bar
Kde: Park Hotel Weggis, Hertensteinstrasse 34, Weggis/Luzern, Švýcarsko
Jen třicet minut jízdy od Curychu se můžete pokochat nejen luxusem hotelu Weggis, ale také vůbec prvním kaviárovým barem, který vznikl na území Švýcarska a je pojmenovaný Lalique po slavném výrobci křišťálu. K dostání je zde pouze značka Zwyer Caviar a o kuchyni se stará michelinský šéfkuchař René Rischmeyer. Nabídka kaviáru, který se perfektně hodí k pravému šampaňskému, je zde opravdu široká a uspokojí tak i nejnáročnější klientelu. Vybrat si můžete z 18 světových značek i ročníků. Za zmínku stojí zejména šampaňské Krug Clos du Mesnil z roku 1995 za 41 000 Kč nebo Roederer Cristal z roku 1982 za 24 000 Kč.