Evropa ožila designem

23.duben 2012 12:20

Jarní období, kdy se svět po dlouhé zimě ukazuje opět ve všech barvách, a v nás se probouzejí emoce, je ideálním obdobím pro vnímání krásy.  Snad právě proto právě nyní Evropa ožila veletrhy designu, které prezentují pojetí krásy i účelnosti různých autorů a značek. Zatímco Prahu pohltily šperky, nezávislá móda a bytové doplňky, Miláno v podstatě ve stejné době ukazuje světu to nejlepší ze světové designerské tvorby především v oblasti nábytku, koupelen a kuchyní a Frankfurt se doslova rozzářil přehlídkou osvětlovací techniky a technologií.

Code: Mode, originální festival nezávislé módy, šperků, ale i grafiky nebo bytových doplňků se koná v Praze pravidelně již několik let. Letos však přišel s výraznými změnami. Instalace jsou sofistikovanější a kompaktnější. Jeho organizátoři totiž neposkytli vystavujícím designérům pouze stánek či jednoduchou omezenou výměru, ale vlastní pokoj, v němž si mohli zařídit expozici přesně podle svých představ. Podle organizátorky festivalu byl designérům poskytnut takový soukromý vesmír, kde se mohli dopředu vyřádit, zařídit si tam vlastní občerstvení, dekoraci, hudbu.

Festival Code: Mode od 19. 4. 2012 po dobu čtyř dní představoval originální oblečení a doplňky od tuzemských a slovenských módních návrhářů. Kromě nezávislých módních trendů v oblékání bylo součástí festivalu také pouliční divadlo a koncert.

„Tvorba se netýká jenom módy jako takové, ale je to i šperk, jsou to i doplňky. Máme tam i nezávislé nakladatelství, takže jsou to většinou takové zajímavé okrajovější věci, které by běžně nebyly tolik k vidění. Dáváme jim možnost zviditelnit se,“ uvedla organizátorka festivalu Bára Šichanová.

Na milánském výstavišti Rho se pro změnu otevřely brány veletrhu I Saloni. Ten je již od roku 1961 velkým svátku designu. Od 17. do 22. dubna zde největší světoví výrobci a designérské hvězdy prezentovaly novinky v nábytku, kuchyních a koupelnách. Superstudia ve městě nabídla i práce dalších designérů, škol a speciálně upraveny byly i showroomy.

Jako každý rok se I Saloni i letos dělí na Salone Internazionale del Mobile neboli Veletrh nábytku a další veletrhy, které se meziročně mění. Letos byl k vidění Salone del Complemento d’Arredo neboli Veletrh doplňků, Salone Internazionale del Bagno neboli Veletrh koupelen a EuroCucina neboli Veletrh kuchyní. Také se i letos, již popatnácté, uskutečnil SaloneSatellite, který prezentoval neotřelou tvorbu mladých designérů.

Milano se během necelého týdne stalo globálním dějištěm uvedení té nejlepší světové kreativity v nábytku, technice, produktovém designu, představování nových konceptů, materiálů a vizí budoucnosti.

Ve Frankfurtu se v době od 15. do 20. dubna pro změnu konal přední evropský veletrh osvětlovací techniky a technologií pro budovy s názvem Light & Building. Na rozdíl od veletrhu ISH, který se pořádá v lichých rocích a je orientován více na vzduchotechniku, topení a sanitu, se Light & Building věnuje elektrotechnice a osvětlovacím technologiím. Na neuvěřitelné výstavní ploše 240 000 m2 se představilo přes dva tisíce vystavovatelů z celého světa. Vystavované produkty byly pro přehlednost rozděleny do čtyř hlavních sekcí: světlo (venkovní  a interiérové osvětlení, technická osvětlení pro soukromé i komerční interiéry, světelné zdroje, příslušenství), elektrotechnika (instalační technika, bezpečnostní systémy, kabely, vodiče, měřící a testovací přístroje), automatizace (řídicí systémy, komponenty systémů, automatizační systémy, plánování, výroba, projektování, údržba) a nově také software ve stavebnictví.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2