Do lázní pro pohodu a načerpání sil

30.srpen 2011 08:57

Cítíte se unaveni a říkáte si, jaké by to asi bylo mít pár chvilek jen pro sebe, ale zároveň strávit společný víkend s partnerem? Profesionální sportovci, zvláště hokejisté, mají nejeden zvyk, který by mohli převzít vytížení manažeři takřka okamžitě. To, že si část z nich vždy po odehraném zápase vleze do kádě plné ledu, je přeci jen extrém. I když je pravda, že se unavené svalstvo opravdu uvolní a dotyčnému se uleví. Po sezóně si jezdí hokejisté ulevit do lázní. Dávno neplatí, že se v lázních potkáte pouze se seniory. Například personál třeboňské Aurory by mohl vyprávět, jaká hokejová elita se u nich každoročně na sklonku jara a léta objevuje. Jaromír Jágr patří mezi pravidelné návštěvníky a uživatele slatinných koupelí. Stejně jako hokejisté i manažeři musí regenerovat. Prodloužený víkend je pro tuto činnost naprosto ideální záležitostí a září to pravé období. V České republice je nespočet lázní a stačí si pouze vybrat, které se nejlépe pro hodí právě pro vás. Každé se totiž specializují na trochu něco jiného.

Lázně v jihočeské Třeboni fungují již od středověku a k léčení využívají rašelinu, která je dobrá pro léčení poruch pohybového aparátu, revmatických chorob nebo celkovou rekondici těla i mysli. Spolu s cenným přírodním zdrojem disponuje Třeboň příznivým přírodním klimatem, příjemným městským centrem nebo okolní přírodou. Pokud se rozhodnete pro Třeboň, plánujte trochu více dopředu, kapacity bývají totiž plné. A pokud už seženete ubytování, neznamená to, že uspějete u procedur, budete-li si je chtít domlouvat až na místě. Domluvte si intenzivní průběh procedur. Ideálně ještě v pátek odpoledne hned po příjezdu absolvujte slatinnou koupel a masáž celého těla. Večer můžete zajít do bazénu a pak na večeři do vyhlášené rybí restaurace Šupina. Sami uvidíte, že nebudete chtít ani moc ponocovat, jak budete příjemně odpočati. Následující den můžete již vyzkoušené procedury proložit třeba podvodní masáží nebo bylinkovou perličkovou koupelí. A pokud zrovna vaše partnerka nebude z nabízených procedur nadšená, můžete jí objednat na kosmetiku či pedikúru. Neděle je pak jako stvořená pro krátký cyklo výlet do okolí s lehkým obědem.

Trochu odlišný zážitek nabízí beskydské Teplice nad Bečvou. Lázeňský areál je umístěn na okraji města obklopen nádherným lesoparkem. Už samotná změna prostředí z velkoměsta udělá své, specializace lázní na kardiorehabilitaci s důrazem na prevenci srdečních a mozkových příhod je ideální pro totální odpočinek vyčerpaných manažerů. Luxus zde nespočívá v přepychových interiérech, ale v možnosti uvolnění a následného absolvování zvolených procedur. Samotné přemisťování mezi jednotlivými lázeňskými domy je uvolňující, ale perličkové koupele jsou opravdu výjimečné. Uhličitá vanová koupel se provádí v neředěné minerální uhličité vodě, která je zahřátá na teplotu zhruba 33 až 34 stupňů. Trvá přibližně čtvrt hodiny a další čtvrt hodiny odpočíváte v suchém zábalu. Vybírat lze ze standardních uhličitých koupelí nebo si můžete dopřát přísadu v podobě aromatického oleje, koupelové rašeliny, soli z Mrtvého moře nebo turbo víření. Samozřejmostí jsou opět masáže, které napomáhají celkovému uvolnění. Pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco nového, mají Teplice nad Bečvou připraveno polárium Arktika. Jedná se o jakousi saunu naruby, a to doslova. V sauně je totiž teplota plus 110 stupňů, kdežto polárium je vychlazeno na mínus 110 až 160 stupňů. Před prvním vstupem musí každý absolvovat lékařskou prohlídku. Samotný pobyt v poláriu není tak strašný, jak se může na první pohled zdát. Díky suchému vzduchu se dá nízká teplota snadno snést 2 až 3 minuty. Po celotělové chladové terapii je oproti sauně, kde je žádoucí klid, nutný intenzivní pohyb například ve fitness centru.

Zářijový víkend v českých lázních tak může být krásnou vzpruhou a osvěžením před příchodem deštivého a sychravého podzimu. Starost o vlastní tělo a zdraví by měla být jednou z priorit každého z nás a právě Česká republika je lázeňskou péčí světově vyhlášená. Je jen na vás, které ze široké nabídky lázní si vyberete, a zda dáte přednost spíše relaxaci v klidnějším prostředí, nebo si vyberete lázně v rušnějším městě a spojíte relaxační víkend třeba s příjemným kulturním zážitkem.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2