Chuť Karibiku

13.prosinec 2011 13:26

Donedávna to byl jeden z nejrozšířenějších destilátů, který si Češi objednávali. Omezená nabídka importovaných nápojů a tuzemská produkce udělaly své. V Česku tradičně vyráběný alkoholický nápoj, který byl označován jako tuzemský rum, se však vyráběl uměle – dochucením zředěného lihu, který se nejčastěji vyráběl z brambor, a rumovou esencí. S pravým rumem však tento nápoj nemá nic společného. Toto označení, jako jedno z prvních celé série národních označení jídel, vadilo i komisařům Evropské unie. Ta rumem označuje nápoj vyráběný pouze z cukrové třtiny. Změna v označení, vývoj ekonomiky a celkové změna společnosti způsobily i změny v preferencích spotřebitelů. Rum, ten pravý, se stává v poslední době doslova módním hitem. Ať již samotný, tzv. na ledu či s kolou. Ostatně Cuba Libre či Bacardi with Coke jsou legendy.

Většina producentů rumu se rekrutuje v oblastech, ve kterých je rozvinuté cukrovarnictví. Produkce cukrové třtiny jako základní suroviny je pro výrobu rumu totiž nezbytná. Nebýt totiž melasy, vedlejšího produktu, při výrobě cukru z cukrové třtiny, nebyl by ani rum. Nemohli bychom si dnes objednávat Bacardi, Havana Club nebo Captain Morgan. Od sklizení, tedy useknutí stvolu cukrové třtiny, začíná boj s časem. Cukrová třtina je sice plná sladké mízy, ale velmi rychle se kazí. Rostliny je potřeba velmi rychle zpracovat, rozřezat a vylisovat sladkou šťávu. Jejím povařením vzniká surový cukr využívaný zpravidla k cukrárenským účelům. Dalším varem vzniká kvalitnější cukr a odděluje se melasa, z níž se destiluje rum, na jehož charakter má velký vliv doba fermentace. Po destilaci následuje ještě zrání. Každý producent si pečlivě střeží tajemství své výroby, tj. jak délku fermentace, tak i způsob destilace nebo dobu zrání. Nicméně platí, že lehké rumy nezrají buď vůbec, nebo maximálně tři roky. Samozřejmě, že stejně jako u whisky se i rumy míchají. Dosahuje se tím konstantní kvality a stejných chuťových vlastností.

Za kolébku rumu je tradičně považován Karibik, konkrétně ostrov Barbados. Nicméně tradiční výroba rumu se velmi rychle přenesla i do objevených nových zemí a během 18. století byl anglický, respektive americký rum oblíbenější než ten karibský. Zlom nastal v 19. století, kdy ke slovu přišla whisky s bourbonem a obliba rumu se začala snižovat. Až španělská vláda svým radikálním opatřením opět vrátila rum do dějinné role. Veřejně vyhlásila, že odmění každého, kdo se jakýmkoliv způsobem zaslouží o zlepšení kvality rumu. Novodobým otcem zakladatelem dnes celosvětově známého rumu je Španěl Facundo Bacardi Masso. Jeho jméno napovídá, kdo stojí za dnes velmi známou značkou. Bacardi with coke, alternativa ke Cuba Libre je celosvětově rozšířený nápoj. Samotný Masso experimentoval s výrobními procesy, počtem filtrací, délkou fermentace či speciálními kvasinkovými kmeny. Jeho zapálení pro věc přineslo velmi brzy výsledky a jemné rumy, jež jsou následovníky Massových experimentů známe i dnes.

Svoji dějinnou roli sehrál rum kromě Karibiku i v Austrálii, což může být pro mnoho jeho konzumentů překvapivé. Nešlo zde ani tak o zlepšení výroby nebo odlišnou chuť, ale o čistě ekonomickou záležitost.Rum byl v Austrálii používán při nedostatku mincí jako náhrada platidla.

Dnes se můžeme také dohadovat co je a není vedlejší produkt. Po rumu je taková poptávka, že opak není výjimkou, tj. že vedlejším produktem destilace je cukr.

A několik zajímavostí na závěr. Tradičním nápojem je grog, který se připravuje ze dvou dílů horké vody a jednoho dílu rumu. Toto byl název pro označení denní dávky rumu britských námořníků, tj. množství odpovídající 1/8 pinty. V zimních měsících je grog skvělým pro zahřátí. Dopřejte si ho i Vy.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2