Apple nebo Google?

1.listopad 2011 16:12

Také jste nedávno změnili klasický mobil na ten chytrý? Možná jste ještě před pár lety patřili ke skalním příznivcům finské Nokie a nedali jste na ni dopustit. A určitě si vzpomenete na to, jak jste zarytě tvrdili, že potřebujete klávesnici a nikoliv dotykový displej. Lákání prvních modelů iPhonu jste ještě mohli odolat díky orientaci na PC. Ti, co se rozloučili s operačním systémem Windows a přesedlali na MacBook od Applu, na tom byli podstatně hůře. Byli totiž chyceni, byli pyšní na značku a používat iPhone brali jako výzvu. První generace iPhonů byla drahá a naprosto odlišná od dosud využívaných mobilů. Po pár letech se nicméně nůžky mezi technologickými příznivci začaly přibližovat. Svůj díl na tom měl nový operační systém pro mobilní telefony od společnosti Google a také výrazné zlevnění mobilních datových balíčků.  Bylo otázkou času, kdy i ostatní uživatelé budou zvikláni a začnou přestupovat na tzv. chytré telefony.

Google začal nabízet svůj systém Android dalším výrobcům mobilních telefonů, kteří více či méně začali produkovat „napodobeniny“ iPhonu. Velmi záhy se vyrýsovaly dvě značky, které jsou tvůrci trhu mobilních přístrojů s operačním systémem Android. HTC a Samsung zaútočili na světové prvenství Nokie a opravdu se jim to povedlo. Zatímco firemní zákazníci začali houfně přestupovat na Blackberry díky kódování e-mailů, jednotliví uživatelé vedle drahého iPhonu čím dál tím více preferovali Samsung s HTC. Poslední generace Samsung Galaxy S II se stala celosvětovým hitem. Kromě rychlosti odezvy, operačního systému, fotoaparátu či pořizování videí boduje svým jemným a propracovaným displejem. Nicméně Apple nenechal nikoho na pochybách a měl přijít s novou generací iPhone.

Poslední iPhone 4S vypadá na chlup stejně jako jeho předchůdce, tzn., že vnější design je stejný, ale vnitřek je inovovaný. Nový Apple má větší výkon, ještě lepší fotoaparát s lepším rozlišením a několikanásobně větší paměť. A také je bezkonkurenčně nejdražší. Navíc podmínky, které si klade Apple pro distribuci a prodej, začínají být pro mnoho operátorů neúnosné.  A na jeho místo se tlačí korejská konkurence Samsungu a HTC.

Zisk telekomunikační divize Samsungu se v porovnání s loňským rokem více než zdvojnásobil a dosáhl rekordních 2,5 bilionů wonů. Příjmy přitom vzrostly o 37 procent. Samsung dodal celkově v letošním třetím čtvrtletí 27,8 milionu kusů chytrých mobilních telefonů, a překonal tak konkurenční Apple.

Strategie, že nový model vypadá úplně stejně jako předchozí, není nová. Apple ji již jednou použil, a to u modelů 3G a 3GS. Poslední verze iPhone je po designové stránce shodná s tou předešlou, ale uvnitř se ukrývá v současné době nejvýkonnější chytrý telefon, který lze pořídit ve volném prodeji. Použitý procesor není sice papírově nejvýkonnější, ale při využití vyladěného operačního systému iOS, nechává konkurenci v rychlosti odezvy za sebou. Stejně tak nelze prvenství upřít fotoaparátu. S displejem je to již trochu horší, ale stále je jeden z nejlepších. Za novinku lze označit hlasovou asistentku Siri, která ale zatím ještě nefunguje v češtině.

Množství soudních sporů, které mezi sebou vede Apple a Samsung, je až zarážející. Nicméně je zřejmé, že se v tuto chvíli jedná o dva technologicky nejvyspělejší výrobce mobilních zařízení. Nepoužívat smartphone prakticky nelze. Těšme se, s jakou odpovědí na 4S přijde Samsung.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2