Advent jinak

23.listopad 2011 11:44

Nákupní horečka v předvánočním období je snad rok od roku horší a obchodníci urputnější. Začíná být až luxusem se všem nástrahám bez újmy vyhnout a opravdu si advent užít. Jednou z možností je cíleně se vyhýbat místům, kde hrozí vánoční infekce již v listopadu. Na druhou stranu každý z nás řeší nákup dárků pro své blízké. Jednou z možností jak spojit tyto dvě zdánlivě nekorespondující záležitosti v jednu moc příjemnou, jsou zahraniční nákupy v prosinci.  Ať již zvolíme jednu z evropských metropolí, nebo se vydáme přes oceán, určitě toho nebudeme litovat. Atmosféra velkoměsta, nabídka, která nám není až tak důvěrně známá, objevování pro nás nových věcí a samozřejmě gastronomické specialisty celkově působí na naše smysly a zanechávají ničím nenahraditelný pocit. Zkuste si proto naplánovat jeden prosincový víkend jako prodloužený a vyrazte na nákupy do zahraničí.

 

Vídeň je klasika

Hlavní město našich jižních sousedů je klasickým cílem mnoha tisíců Čechů v předvánočním čase. Možná to je ještě jistou nostalgií, se kterou se odkazujeme na společnou minulost, ale spíše za to může neopakovatelné atmosféra vídeňských vánočních trhů, výzdoby města nebo kulturní nabídky. Málokdo totiž touží pouze nakupovat. Lákavá na předvánočním cestování je právě ta neopakovatelná atmosféra jednou v roce. Ideální je z Prahy vyrazit vlakem, který vás dopraví pohodlně z jednoho hlavního města do druhého. Zamluvte si hotel na dvě noci nedaleko světoznámé Mariahilfer Straße, kde lze najít obchody doslova jeden vedle druhého, včetně snad všech velkých řetězců a obchodních domů. Zjistíte, že je to skvělý výchozí bod pro vaše výpady jak za lovem dárků, tak i ukojením vaší chutě v bezpočtu kaváren a typických rakouských hospod. Vídeň má bezesporu své kouzlo. Náměstí s dominantní radnicí se každoročně proměňuje v rozzářenou pohádkovou krajinu, které dominuje obří adventní věnec. Předvánoční Vídeň se dá určitě spojit i s kulturou. Byl by doslova hřích nenechat si jedno odpoledne pro uměleckou čtvrť, neboli Museums Quartier Wien.

 

Netradiční tip – Kolín nad Rýnem

Pro mnoho Čechů není Kolín nad Rýnem nijak atraktivní. Možná pro jeho polohu nebo spíše relativně velkou vzdálenost. Zcela určitě si ho však vybavují hokejoví fanoušci, zvláště ti, kteří se vypravili na mistrovství světa v roce 2010. Typická německá atmosféra vás pohltí ihned po příjezdu do města. Pokud milujete punč a další typické vánoční speciality, budete se cítit jako ryba ve vodě. Nicméně ani vaše nákupní choutky nemusí zůstat neukojeny. Kolín nad Rýnem je metropolí průmyslové a velmi bohaté oblasti Porůří. Nákupní třídy se táhnou centrem města a dotvářejí tak jeho charakter. Zcela určitě vás překvapí množství značek, které nejsou v Čechách běžné, a zároveň také chování personálu, který je nesrovnatelný s tím českých. V každém z obchodů si budete totiž připadat jako V.I.P. zákazník. Co byste rozhodně neměli minout, je vánoční trh, nad kterým se tyčí proslulá kolínská katedrála. Bývá zde kolem 160 dřevěných stánků, ve kterých si můžete pochutnat na nepřeberném množství vánočního cukroví nebo obdivovat řemeslníky, kteří přímo před vámi budou vytvářet typické vánoční ozdoby či dárky. Zapomenout byste také neměli na Andělský trh, jehož tradice je jedna z nejdelších. Je jen kousek od Neumarku, tj. nákupní zóny. Do Kolína nad Rýnem je nejlepší cestovat autem a počítat s tím, že cesta bude trvat trochu déle. O to lepší bude zážitek.

 

Přes moře do New York City

Posledním tipem je cesta přes oceán do amerického New Yorku. Zde bychom měli plánovat trochu více. Víkend je totiž příliš krátký. Daleko více se hodí vyhradit si pro předvánoční metropoli východního pobřeží USA pět dní. Díky přímému leteckému spojení je návštěva New Yorku ve finále velmi jednoduchá. Z Prahy na JFK to trvá cca 8 hodin. I když je to jednoznačně nejdražší tip, bude to jednoznačně největší zážitek. Nakupování v New Yorku má úplně jinou dimenzi než v Evropě. Brzy zjistíte, že je to i cenově velmi výhodné. Luxusní značky totiž nabízí americký trh značně levněji než ten evropský a rozhodně levněji než ten český. Vánoční atmosféru umocňuje Times Square, Columbus Circle Holiday Market nebo vánoční strom u Rockefellerova centra. To jsou zaručené tipy, které určitě stojí za to.

 

Zkuste se letos utrhnout z českého spěchu a kolovrátkových rádiových hitů a užijte si advent trochu jinak.

 

 

Autor: Helena Koutková

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2