Třpytivá ozdoba zápěstí

6.listopad 2012 14:04

Bez ohledu na to, zda se dáma ozdobí kompletní sadou diamantů ve formě náhrdelníku, prstenu, náušnic a náramku, ještě zbývá jedna možnost ozdoby – hodinky. Pro ženu nejsou hodinky zdaleka tak zásadním kusem šperku jako pro muže, ale s trochou fantazie a hrstí drahých kamenů se dá napravit všechno.

 

Van Cleef & Arpels – Le Pont des Amoureux

Francouzská klenotnická veličina, sídlící na prestižní adrese Place Vendôme, už více než sto let nabízí to nejlepší, čím se může žena ozdobit. Jejich šperky se vyznačují hravostí, nevídaným zasazením kamenů zvaným Mystery Setting (kameny na místě nedrží klasické usazení v mřížce, ale mají vybroušenou drážku a jsou uchyceny ve zlatém nebo platinovém drátku) a potěšením z dokonale odvedené práce. To vše dokázaly ocenit pomazané hlavy, finančníci a průmysloví magnáti, kteří udělali z Van Cleef & Arpels uznávaný pojem.

Hned prvním výletem do hodinkové říše oslavili úspěch – hodinky Cadenas ve tvaru visacího zámečku se staly obrovským předválečným hitem. A stejně hraví zůstávají klenotníci společnosti Van Cleef & Arpels dodnes. Dokonale to dokazují hodinky „Most zamilovaných“, modelované podle stejnojmenného mostu ve francouzském Annecy. Využili na nich zobrazení času pomocí dvou postaviček milenců, kreté se k sobě celý den blíží, aby se o půlnoci konečně setkaly…

 

Chopard – Happy Diamonds Oval Full Set

Tím, čím je Rolls-Royce pro britskou šlechtu, je Chopard pro milovníky šperků. Jakmile jednou žena opustí kalné vody eloxovaného hliníků a křišťálů od Swarovského, existují v podstatě jen dvě jména, která září jako majáky v temnotách. Je to právě Chopard a kromě něj už jen Cartier. Důkaz? Podívejte se na fotografie filmových hvězd na festivalech v Cannes, Benátkách nebo při předávání Oscarů. Jaké šperky na sobě mají největší osobnosti stříbrného plátna? Samozřejmě Chopard. Co nosí dámy při audienci u britské královny? Samozřejmě Chopard. Protože právě výrobky této společnosti jsou maximem, které může žena říci.

Už dávno neplatí, že by se společnost původem ze Sonviliere věnovala výhradně šperkařině – kromě exkurzí do vysokého klenotnictví a nedávného výletu mezi výrobce obuvi se věnuje z velké části hodinkám. A kromě velké části portfolia, která je věnována hodinkám pánským, je tu samozřejmě velká část dámských klenotnických časomír. Mezi nimi si své místo dávno zajistila kolekce Happy Diamonds, která se představuje modelem s plným osazením, který nabízí ergonomické pouzdro s elegantními liniemi, pouzdro z osmnáctikarátového zlata a tradiční rys – sedm diamantů, uzavřených ve zlatém okruží, které se volně pohybují v prostoru mezi sklíčkem chránícím číselník a vrchním sklíčkem.

 

Jaeger-LeCoultre – 101

Už jsme se zmínili o audienci u britské královny – hádejte, jaké hodinky měla královna Alžběta II při své korunovaci v roce 1953? Právě tyto hodinky. A další dostala darem od společnosti u příležitosti šedesátého výročí své vlády. Poprvé se model 101 objevil v nabídce uznávané švýcarské manufaktury v roce 1929 a okamžitě si získal uznání a oblibu mnoha žen z těch nejvyšších kruhů. Do dnešní doby prošel pouze drobnými změnami a dodnes se v něm nachází nejmenší mechanický hodinový strojek na světě.

Rozhodně se nedá tvrdit, že by společnost Jaeger-LeCoultre byla příliš častým hostem na poli klenotů – je to spíš naopak a dodnes zdobí kameny jen své nejvýznačnější dámské modely. Pokaždé to ale rozhodně stojí za to.

 

Cartier – Tank Anglaise XL

První světová válka zanechala v hodinářském průmyslu daleko hlubší stopu než by se mohlo na první pohled zdát – koneckonců nebýt jí, dodnes by patrně nosili muži hodinky v kapsičce vesty na řetízku. Hodinky na zápěstí přestěhovala právě nutnost mít přehled o čase, zatímco důstojník ležel v palebné pozici v zákopu. Kromě toho se ale společnost Cartier (u které by očekával vojenské výstřelky jen málokdo) – nechala inspirovat obrněnými vozidly k vytvoření několikadílné kolekce modelů s označením Tank.

Postupem času vznikl například Tank čínský, francouzský či americký – a rok 2012 se zapíše do dějin jako rok, kdy se na trh dostane Tank anglický. V podstatě jde o variaci na dané téma: obdélníkové pouzdro má řemínek upevněný mezi nožkami pouzdra, které běží po celé jeho délce a připomínají housenkové pásy tanků. Je samozřejmě větší než předchozí modely a přitom si zachovává charakteristické znaky všech kvalitních hodinek Cartier – pravoúhlý číselník s opticky protaženými římskými číslicemi, ručičky ve tvaru meče či napojení náramku, které je integrováno do samotného pláště, čímž vzniká jak obdélníkový, tak kvadratický tvar, obohacený navíc novinkou v podobě korunky, integrované do pouzdra. V dámské verzi je navíc smrtonosnost tank zjemněna plným osazením hodinek i tahu diamanty.

 

 

Autor: Robert Čapek

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2