Švýcarská legenda Breitling

Absolutní luxus, kvalita a přesnost, to jsou synonyma pro hodinky Breitling. Stroj času, který se vyznačuje svou dokonalostí a elegancí, je velkým lákadlem pro úspěšné muže. Hodinkami této prestižní švýcarské hodinářské značky se pyšní ty největší světové osobnosti.

Švýcarská značka Breitling je světovou hodinářskou legendou, jejíž historie sahá až do roku 1884. Společnost, jejímž zakladatelem byl Leon Breitling, se původně specializovala na výrobu časoměrných přístrojů a průmyslových měřidel. Po smrti Leona Breitlinga na počátku první světové války firmu přebírá jeho syn Gaston a v roce 1915 vynalézá první náramkový chronograf. Ten se stal absolutním hitem mezi představiteli vlády, příslušníky armády a především mezi piloty. Kromě toho, že náramkový chronograf Breitling představoval dokonalý stroj s certifikovanou přesností měření, umožňoval také přesně vypočítat čas, jak dlouho vydrží palivo v letadle.

Pro piloty se tyto hodinky staly doslova nepostradatelnými. Breitling je dodával britskému i americkému letectvu v průběhu první i druhé světové války. V té době si získaly celosvětový ohlas, který nadále vzrůstal. V roce 1952 totiž společnost Breitling přinesla světu legendární Navimetr, ve své době přezdívaný navigační počítač. Tyto náramkové hodinky totiž umožňovaly výpočet všech úkonů spojených s navigací v letadle, díky čemuž se jejich obliba rozšířila mezi piloty skutečně celého světa. V roce 1962 se hodinky značky Breitling dostaly dokonce do vesmíru, a to díky americkému astronautovi Scottu Carpenterovi, který měl na svém zápěstí při obletu země v lodi Aurora 7 chronograf Cosmonaute.

Přes veškerou slávu a světový ohlas se na konci sedmdesátých let firma dostala do vážných finančních potíží a před bankrotem ji zachránil Ernest Schneider, který ji v roce 1979 od Willyho Breitlinga odkoupil.

Hodinky Breitling se vyznačují nejen svými přednostmi využívanými především u letectva, ale například také takzvaným Emergency systémem, který v případě potřeby dokáže vysílat nouzový signál až na vzdálenost několika stovek kilometrů, či dokonalou přesností. Odchylka od přesného času může činit maximálně patnáct vteřin ročně. Mezi další přednosti patří jejich dokonale elegantní vzhled a vysoká odolnost. Výrobce velmi pečlivě vybírá materiál pro jejich výrobu. Mezi nejčastěji používané materiály patří nerezová ocel či titan, který je znám svou kombinací pevnosti a nízké hmotnosti. Všechny hodinky Breitling jsou sestaveny ze součástek výhradně švýcarského původu a také jejich montáž probíhá ve Švýcarsku.

Dnes jsou hodinky značky Breitling vysoce prestižní záležitostí, čemuž odpovídá i jejich cena. Stejně jako většina velmi luxusních značek se ovšem i hodinky Breitling stále častěji stávají oblíbeným cílem plagiátorů. Při jejich nákupu je proto potřeba postupovat obezřetně a vybírat výhradně v kamenných obchodech, v nichž má značka své zastoupení.

Loni značka Breitling představila nový model s automatickým nátahem, který nese označení Calibre 04. Tento velmi masivní model doplňuje manufakturní strojek Calibre 01 s chronografem a indikací data GMT ručkou, která se v případě změny časového pásma nastavuje skokem po hodinových intervalech. Nedochází tak k možným odchylkám vteřinové ručičky při nastavování na letištích po přistání.

Na loni představený model, jehož průměr činí 47mm, letos navazuje značka verzí Chronomat 44 GMT. Nové ocelové pouzdro, které chrání strojek Calibre 04, nyní dosahuje 44 mm. Tento model bude oficiálně představen na basilejském veletrhu 2012 a na český trh se dostane v letních měsících.

Autor: Redakce RealCity

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2