Slzy oceánu

2.leden 2013 11:36

Pokuste se rozpomenout na tu nejtradičnější, nejušlechtilejší a zároveň nejuniverzálnější ozdobu ženy – je to zlato? Stříbro? Brilianty? Ani jedno z toho – jsou to perly. Dar přírody tak jedinečný, že byste jich museli srovnat nejméně deset tisíc, abyste našli dvě stejné.

Perla jako taková je přitom jen projevem imunitního systému ústřice či perlorodky, který obaluje cizorodý předmět (jako například zrnko písku) vrstvami uhličitanu vápenatého, aby organismu neškodil. Ideální perla je dokonale kulatá a hladká. Její jedinečný lesk je důsledkem odrazu a lomu světla na mnoha průsvitných vrstvách uhličitanu vápenatého; čím tenčí vrstvy jsou a čím více jich existuje, tím je lesk jemnější. Ty nejvzácnější a tím pádem nejdražší perly se poznají podle lesku, který připomíná zrcadlovou metalízu.

O vzácnosti identických perel jasně vypovídá fakt, že v roce 1917 zaplatil klenotník Pierre Cartier za své obrovské newyorské sídlo na Páté avenue dvouřadým náhrdelníkem přírodních perel, který měl v té době hodnotu milionu dolarů.

 

Mořské perly

Přírodní perly v mořských ústřicích vznikají tak, že do krunýře samo o sobě pronikne cizí těleso, například zrnko písku. V jedné ústřici může růst jen jedna perla. Přírodní perly jsou tudíž velmi vzácné a normální smrtelník na ně narazí jedině na aukcích, kde se draží za skutečně vysoké sumy. Většina dnešních mořských perel už pochází z chovů a cizí tělísko je do ústřic zavedeno cíleně. K hlavním oblastem chovu perel patří Čína, Japonsko, Tahiti a Vietnam. Od okamžiku „oplodnění“ krunýře až do zrození perly často uběhne až několik let.

 

Druhy mořských perel:

– Akoya (Čína, Vietnam či Japonsko). Velikost 5-9 mm, zbarvení krémové, růžové, stříbřité nebo zelené.

– Tahitské perly (Francouzská Polynésie). Velmi vzácné perly, v chovech přežívá jen malá část ústřic.

– Perly z jižního Pacifiku (Austrálie, Barma, Indonésie). Průměr 10–20 mm, barva bílá, žlutá, žlutooranžová     nebo modravá.

– Perly Mabe (Čína, Japonsko, USA) rostou usazené na stěnách ústřic a mají tvar polokoule. Pro svůj tvar se využívají pro výrobu prstenů a náušnic.

 

Sladkovodní perly

Sladkovodní perly jsou dnes pěstovány pomocí perlorodky říční. Pro nastartování vzniku perel se využívají menší tělíska než u mořských perel. Sladkovodní perly jsou všeobecně levnější než mořské – kromě technologicky jednoduššího chovu k tomu přispívá i skutečnost, že v jedné ulitě perlorodky může růst až dvacet perel zároveň.

 

Jak se o ně starat?

Péče o perly je velmi složitá disciplína – vzhledem ke svému chemickému složení jsou perly rozpustné například už v obyčejném octu. Veškeré čistění se musí obejít bez použití chemikálií, které by zničily lesk, a stačí k němu navlhčená měkká látka.  Také se doporučuje každých několik let navléct perly na novou šňůru. Mezi jednotlivými perlami se pak váží uzlíky – nejen proto, aby lépe vynikly, ale hlavně proto, aby se o sebe neodíraly.

 

Kde na perly můžeme narazit?

Většina lidí si perly spojuje s teplými kraji a jižními oceány. Částečně je to samozřejmě ještě stále pravda a jediné dvě země, které si stále ještě udržují tradiční flotily lovců perel, jsou Austrálie a Bahrajn. Sladkovodním perlorodkám se ovšem skvěle daří i v tak nepravděpodobných lokalitách jako jsou skotská jezera.

Obchod s perlami je mimochodem také výjimečný v tom, že jako jediný dodnes používá tradiční japonskou míru – momme byl jako váhová jednotka používán v Japonsku celá staletí a odpovídá jedné tisícině kanu; v roce 1891 japonská vláda standardizovala kan jako 3,75 kilogramu a jeden momme tudíž obnáší 3,75 gramu. Přestože je pro zákazníky daleko praktičtější měřit perly v milimetrech, vážení v momme okamžitě určí, zda mají perly v náhrdelníku správně vyvážené proporce.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2