Pět ikon hodinářského luxusu

21.září 2012 16:39

Luxusní hodinky se staly velice rychle neoddělitelnou součástí dnešního životního stylu. Ještě před několika desítkami let by nikoho – a švýcarské hodináře ze všeho nejméně – nenapadlo, jak rychle si jejich zákazníci přivyknou tomu, že je na každém kroku provází ultrapřesné stroje, které nejen ukazují čas, ale také vypovídají mnoho o svém majiteli. Pojem luxusu bývá v hodinářských kruzích poměrně volně využívaný, ale ty skutečně luxusní hodinky jsou nepřehlédnutelné.

 

Patek Philippe 5940J-001

Korunovaný král švýcarského hodinářství přispěl do roku 2012 novinkou, která ho zcela charakterizuje a přitom vnáší do konzervativních vod značky novou vlnu. Použití polštářkového pouzdra se od tradiční firmy nečekalo a jen podtrhlo pobídku k očekávání neočekávaného. V jeho útrobách se skrývá ultratenký kalibr 240 Q s věčným kalendářem, který ručkami zobrazuje kromě času také den, datum, měsíc a čtyřiadvacetihodinovou stupnici. Tyto údaje doplňuje precizně provedený ukazatel měsíčních fází. Hodinky vyrobené ze žlutého zlata jsou opatřeny ručně šitým řemínkem z aligátora a majitel si může sám vyměňovat plné dýnko za dýnko opatřené safírovým sklem, aby mohl obdivovat dokonale zpracovaný strojek.

 

IWC Spitfire Perpetual Calendar Digital Date-Month

Hodináři ze Schaffhausenu byli vždycky o krok napřed, co se týká použití digitálního zobrazení a své staleté zkušenosti nyní promítli do modelu, který zobrazuje údaje kalendáře ne pomocí ruček, ale čísel. Vzhledem k tomu, že se mechanický strojek skládá z celkem 474 součástek, nemůže nikdo pochybovat o tom, že se u IWC znovu úspěšně pokusili o zvednutí hodinářské laťky. Věčný kalendář těchto hodinek je tak propracovaný (jak je ostatně u IWC zvykem), že dokáže ukazovat přesné údaje až do roku 2100. Do té doby stačí jediný pohled na číselník, aby majitel zjistil přesné datum včetně toho, jestli právě je přestupný rok, a může přitom využít služeb chronografu. Jako u všech luxusních kusů řady Spitfire i zde je rotor nátahu ozdoben modelem letadla.

 

Jaeger-LeCoultre Duomètre à Quantième Lunaire

Jaeger-LeCoultre je firma, která dosáhla v hodinářské oblasti každého vrcholu a co se týče technické zdatnosti, dokázala za sebou zanechat tak výraznou stopu jako žádná jiná hodinářská společnost.Poslední převratný model, který uvedla na trh – systém Duomètre – je poctou tradičním komplikacím kapesních hodinek a využívá dvojice pérovníků s ručním nátahem, které se natahují odděleně. Každý ale pohání ručky jednoho číselníku – ten vpravo ukazuje veškeré časové údaje a vlevo se nachází ukazatel data a fáze Měsíce (pro obě zemské polokoule). To vše doplňuje velká vteřinová ručka a dole uprostřed ukazatel skokové indikace s přesností na šestinu sekundy. Celé hodinky jsou samozřejmě sestavované a zdobené ručně.

 

Chopard LUC 8HF

Společnost ze švýcarského Sonvilieru už dávno nepatří pouze mezi výrobce kabelek, šperků a doplňků, ale její hodinářská větev úspěšně posiluje. Je to hlavně díky obrovské snaze o vlastní rozvoj, která se už v minulosti projevila vývojem a výrobou vlastních strojků. Rok 2012 Chopard oslavil ve velkém stylu tím, že uvedl na trh chronometr opatřený strojkem vlastní výroby, který tiká neuvěřitelným tempem 57 600 kmitů za hodinu, což je dvojnásobek rychlosti běžně dostupných kalibrů, kterého se podařilo dosáhnout hlavně bohatým využitím silikonu. Nejenže díky tomu plyne vteřinová ručka po číselníku hladčeji, ale hlavně tím neuvěřitelně narůstá přesnost hodinek jako takových. Navíc se podařilo zvětšit rezervu nátahu, takže hodinky s plně nataženým perem nyní běží až šedesát hodin.

 

Perrelet Turbine

Oblast letectví je s hodinářským průmyslem spojená už dlouhou dobu. Většinou šlo o nostalgickou inspiraci starými dobrými časy, ale právě firmy jako je například Perrelet z oblasti švýcarského Neuchâtelu se rozhodly vtáhnout leteckou inspiraci do nového věku. Model Perrelet Turbine využívá dvojího systému nátahu – jeden spočívá v tradičním rotoru a druhý se skrývá v samotných listech turbíny na číselníku. Tento pomocný natahovací systém přitom dokáže dodat hodinkám až 30% energie potřebné k chodu. Právě v tom spočívá revolučnost a význam těchto dokonale čitelných hodinek, vybavených notnou dávkou futurismu.

 

 

Autor: Robert Čapek

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2