Drahé pozdravy z Jižní Ameriky

Přiznejme si to na rovinu – když se řekne luxusní šperk, jen málokomu se vybaví jihoamerický kontinent. Většinou se naše obeznámenost omezuje na italské klenotníky (kteří patří k naprosté špičce v oboru), možná ještě na francouzské značky (protože tam luxus prostě předpokládáme), případně na pár vybraných Švýcarů. Ale Jižní Amerika? Tam jsou jedině banány, fotbal a revoluce. Opravdu? Samozřejmě ne.

Basilejský veletrh hodinek a šperků s sebou přináší mnoho překvapení. Mimo jiné právě v oblasti vysoké šperkařiny. Nikde jinde na světě člověk nemůže potkat tolik v našich krajích neznámých, a přitom velice zajímavých jmen. Jedním z nich je například Brazilka Carla Amorim. Ta je ve své vlastni poměrně známou veličinou šperkařského oboru a hvězdy mnoha všudypřítomných jihoamerických seriálů její výtvory nosí. Ve svých kreacích se nechává inspirovat čtyřmi pilíři, na kterých dnešní Brazílie stojí – je to víra, architektura, příroda a kultura. Viděli jsme už příklady, kdy použití drahých kamenů a zlata dodalo původnímu nápadu příliš velkou váhu a vážnost, ale toto není ten případ. Šperky Carly Amorim jsou vzdušné, jemné, žensky hravé a velmi nápadité. Používá pro jejich výrobu mnoho čistě brazilských zdrojů a kamenů, které jsou pestré a barvité jako její země. Nejde přitom o žádnou lokální zajímavost – v Brazílii existuje firma Carla Amorim od roku 1992, zaměstnává přes sto lidí, má zde šest vlastních kamenných obchodů a její šperky se dostaly do mnoha klenotnických obchodů po světě. A přitom jsou čistě brazilské a s žádnými jinými si je nespletete.

Stejně jako byl ve starověku pojmem carrarský mramor a v současnosti například švýcarské hodinky, německé vozy nebo francouzský sýr, jsou kolumbijské smaragdy pojmem, který se pevně zapsal do dějin. Smaragdové doly v kolumbijském Muzo prosluly například tím, že z nich pochází Devonshire, největší nezpracovaný smaragd na světě o hmotnosti 276,79 gramů (1383,95 karátů). Je to jediný smaragdový důl, který pracuje i po pěti stech letech provozu, a nezdá se, že by měly práce ustat. S novými majiteli, kteří důl odkoupili v roce 2009, podle všeho přišla nová sláva – ti se totiž rozhodli pracovat šetrněji a s kameny nakládá tím nejlepším způsobem. Dnešní smaragdy z Muzo jsou hned po vykopání ošetřovány cedrovým olejem. Díky spojení s prestižní švýcarskou laboratoří získávají mezinárodní ‚rodný list‘ a pečlivě vedené záznamy. Tento až podezřele nejihoamerický přístup se odrazil v kvalitě produkce. Nikoho tedy nepřekvapí, že když 12. února 2012 dělníci vykopali surový smaragd o hmotnosti 51,95 karátu, okamžitě zahájili v Bogotě práce na vytvoření jednoho z nejkrásnějších smaragdových prstenů v dějinách lidstva. Řezaný a broušený kámen má 13,98 karátu, obroučka z bílého zlata je zdobena drobnými brilianty a větší unikát samozřejmě na celém světě neexistuje.

Autor: Redakce REALCity

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2