Dozrávající úroda čerstvého designu

7.leden 2013 11:53

Ano, samozřejmě – každý zná svatou šperkařskou trojici Chopard, Tiffany a Cartier. Jejich dokonale zvládnutá práce a design je vynesly jako korálové útesy vysoko nad hladinu, pod níž se pohybují desítky dalších, méně výrazných výrobců. A stejně jako každý rok i loni se objevilo několik dravých a hlavně originálních ryb, které stojí za pozornost. Jakým designovým šperkařům ze Spojených států bychom tedy měli věnovat zaslouženou pozornost v roce 2013?

 

BRVTVS

Pro takřka identický přístup jako gigant BVLGARI se ke svému názvu rozhodla mladá newyorská firma, která je v podstatě one-woman show a stojí za ní Caroline Ventura. Filozofie? Od roku 44 před naším letopočtem je jméno Brutus synonymem zrady, věrolomnosti a podvodu – pojďme tuto historii přepsat a buďme přátelští. Tento postoj se projevuje například (kdykoli je to možné) použitím recyklovaných kovů. Každý šperk je samozřejmě vyráběn ručně a nás na nich zaujala hlavně jejich nepřeplácanost, příjemná strohost a všestrannost.

 

Mociun

Další newyorskou one-woman show už sedmým rokem vlastní a provozuje Caitlin Mociun. Šperky této mladé návrhářky překypují fantazií, bohatostí použitých materiálů a tam, kde Caroline Ventura sází na náznaky a přímočarými liniemi, tam Caitlin Mociun srší barvami a tvary. Používá tyrkys a další drahé kameny i polodrahokamy, které podobně jako zlato a diamanty pocházejí ze starých šperků a snaží se co nejvíce materiály recyklovat a co nejméně zatěžovat životní prostředí. Postoj značky je jasný: vyrábím šperky takové, jaké se mi líbí a budu ráda, když se budou líbit vám. To sice může směrem k zákaznicím působit nepružně, ale uvědomme si, že podobně začínali všichni šperkaři.

 

Kris Nations

Na rozdíl od dvou předchozích designérek tvoří Kris Nations sesterská dvojice ze západního pobřeží Spojených států. Nabízí bohémský rozmach napříč styly i materiály a zároveň patrně jejich nejčistší zpracování. Strohé řezy polodrahokamových geod a samotné krystaly – v nabídce najdeme acháty, ametysty, tyrkys i pyryt – doplňuje čtrnáctikarátové zlato v čistých a nápaditých liniích a každý kus ukazuje jinou stránku designu. Drobnější kusy na druhou stranu dokáží prostorově dokonale využít samostatné zlato – velkým hitem se ve Spojených státech stala kolekce zlatých náhrdelníků ve tvaru jednotlivých padesáti států Unie.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2