Diamanty: Víte, se kterými obchodovat?

18.prosinec 2012 17:06

Diamanty patří k jedné z velmi obchodovaných komodit. Čím jsou vlastně tak výjimečné a proč jsou pro investory vyhledávaným artiklem? Pomůžeme vám zorientovat se v jejich odlišnostech.

 

Nejlepší diamanty poznáte podle 4C

Hodnotu a cenu diamantu (stejně jako všech ostatních drahokamů) tvoří takzvané faktory hodnoty. Odborníci pro klasifikaci a popis používají čtyři tyto faktory: čistotu (clarity), barvu (colour), brus (cut) a hmotnost v karátech (carat). Odtud název ‚4C‘.

Tento soubor hodnot je po celém světě konstantní a nezávislý na jazyce, trhu nebo době.

Tři jeho položky – barva, čistota a karátová hmotnost – tvořily základ pro hodnocení diamantů v Indii už před více než 2000 lety.  Hodnocení brusu, který se tehdy nepoužíval, přišlo až s moderními technologiemi. Cena vždy závisí na všech čtyřech parametrech. Větší kameny proto nemusejí být cennější, pokud nejsou kvalitní v dalších parametrech.

 

Co je diamant

Řečeno přísně fakticky je diamant na celém světě jediný drahokam, který je tvořen pouze jedním chemickým prvkem. Je typicky tvořen z 99,95% uhlíkem. Zbývajících 0,05% může tvořit jeden nebo více stopových prvků, což jsou atomy, které nejsou součástí chemického složení diamantu. Některé z nich ovšem mohou ovlivnit barvu nebo tvar diamantu.

 

Vsaďte na investiční diamanty

Diamanty mají na rozdíl od investování do drahých kovů jednu obrovskou výhodu: je to nevídaný poměr hodnoty k velikosti. Žádná jiná komodita nezajistí transport tolika peněz v tak omezené velikosti. Navíc diamant jako komodita neroste po strmé křivce, ale nabízí nevídaně stabilní růst ceny.

Další velkou výhodou je to, že deklaraci vlastnictví investorovi nepřikazuje žádná legislativa, z čehož plyne velká diskrétnost. Navíc diamant jednoduše nezničíte. Oproti nemovitosti nestárne a vytváří jistotu pro celé generace investorů.

 

Pozor na „diamond crash“

O diamantech se s oblibou říká, že jejich cena neklesá. V historii se však již několikrát stalo, že ceny diamantů klesly. Nejznámější je tzv. „diamond crash“ z počátku osmdesátých let min. století. Když padly ceny akcií objevili investoři diamanty. Cena rostla díky zvýšené poptávce. V bankách platily diamanty jako zástava za bankovní úvěry. V roce 1980 začaly ceny prudce klesat a tento pokles se zastavil až v devadesátých letech. Vzhledem k tomuto faktu nelze říci, že cena diamantů pouze stoupá, a proto se vyplatí sledovat trh a radit se s odborníky.

 

Několik důležitých rad na závěr

1. Diamanty by neměly tvořit velkou část investic – vyhraďte jim ve svém portfoliu 5-10%.

2. Nečekejte od diamantů vysoké zhodnocení, k tomu slouží jiné komodity. Diamanty zaručují spíše dlouhodobé   ucho-

vání hodnoty.

3. Odborníci radí: Nikdy neinvestujte do diamantových šperků. Investujte pouze do investičních diamantů.

4. Kupujte pouze diamanty s certifikací od světových certifikačních agentur.

5. Investujte pouze s obchodníkem, který vás korektně upozorní na všechna rizika spojená s investicí.

6. Pamatujte: diamant je velmi dlouhodobá investice, minimálně na deset až 20 let.

 

 

Autor: Redakce REAL-CITY

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2