Cartier – klenoty, které mají jméno

Cartier

Cartier S.A., běžně známý jen jako Cartier, je francouzský výrobce luxusních šperků a hodinek. Cartier byl založen v roce 1847. Patří mezi nejznámější designéry šperků a luxusních doplňků a je světově známou ikonou luxusu. Cartier dodával během své historie šperky pro 19 královských rodů.

Společnost nese jméno rodiny klenotníků Cartierů, jejichž kontrola nad firmou skončila v roce 1964. Rodina byla známá početnými luxusními kousky, jako je například takzvaný Bestiář, kolekce šperků vyrobených do podoby panterů, draků, chimér, ptáků nebo krokodýlů. Legendárním symbolem Bestiáře i celé firmy je Panthère broche, brož s panterem, která byla roku 1940 vyrobena pro Wallis Simpsonovou. Věhlas šperků rodiny Cartierů se dostal až do Indie, kde se místní mahárádža stal vlastníkem známého diamantového Paňdžábského náhrdelníku (The Patiala Necklace). Roku 1904 vyrobili Cartierové světově první náramkové hodinky nazvané Santos, určené pro brazilského letce Santos-Dumonta. Firma má za sebou dlouhou a významnou historii, kdy uspokojovala požadavky královských příslušníků, stejně jako světoznámých celebrit. Firmu Cartier založil roku 1847 Louis-François Cartier, který převzal dílnu po svém mistrovi. V témže roce si vzal Alfred Cartier na starosti administrativu firmy, ale byli to až Alfrédovi synové, Louis, Pierre a Jacques, kteří se zasloužili o celosvětový věhlas značky Cartier.

V současné době (2012) je firma Cartier vlastněna společností Richemont, jejímž majitelem je jihoafrická rodina Rupertů. Hlavní sídlo firmy je v Paříži a po celém světě má v současnosti přibližně 300 butiků.Zákazníci na značce oceňují především kvalitu, zručnost uměleckého zpracování a kreativitu.

Šperkařská firma Cartier představila u příležitosti výročí 165 let existence tři a půl minuty trvající filmový klip L‘Odyssee de Cartier, který mapuje právě její historii a cestu na vrchol.

Cartier se poprvé rozhodl uvést film zaměřený na historii, hodnoty a inspirace domu Cartier. Film o příběhu této značky je natočen stejně, jako je tvořen výjimečný šperk. Vznikal dva roky a pracoval na něm tým 50 odborníků. Režie snímku, který se natáčel mimo jiné v legendárních londýnských studiích Abbey Road, se ujal jeden z nejlepších reklamních režisérů Bruno Aveillan.

Film popisuje historii společnosti od dob, kdy své umělecké šperky dodávala převážně do evropských královských rodin. Diváky zavede do zasněženého Ruska a přes Indii a Čínu až do Paříže. Filmem provází zmíněná múza Cartieru v podobě pantera. Objevují se v něm ovšem také ikony designu, jakými jsou klenoty mahárádžů ve stylu Tutti Frutti nebo náramkových hodinek Santos, jež byly prvními hodinkami, které byly navržené pro nošení na zápěstí.

Putování legendárního pantera, který se ze šperku změní ve skutečné zvíře, začíná v carském Rusku. Právě záběry saní tažených koňmi na bulváru v Petrohradě se točily na letišti na okraji Prahy. Celý klip pak vytváří dojem velkolepé fantasy. O tom, že záměr tvůrců ohromit a strhnout diváky se podařil, není pochyb. Cartier totiž nasadil laťku hodně vysoko. Krátký film L’Odyssée de Cartier, přestože trvá pouhé tři a půl minuty, si výpravou a triky nezadá s velkými hollywoodskými filmy.

Autor: Redakce RealCity

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2