Známé i neznámé golfové Španělsko

16.srpen 2011 09:07

Španělsko je v chladných měsících častým cílem našich cest za golfem do zahraničí. Dokonce tak častým, že už máme pocit, jakoby to bylo samozřejmostí. Ale známe je dobře? Pojďte trochu poznat region Valencie.

Díky příhodnému klimatu – suchá horká léta a mírné zimy – je možno hrát ve Valencii golf celý rok. V oblasti najdete 23 dobře připravených i vybavených hřišť, která v mnoha případech projektovali golfoví architekti světových jmen. Jenže Valencie je právě oblastí, kde kromě skvělého golfu najdete nepřebernou nabídku dalších aktivit a příležitostí užít si svůj volný čas. Ať už jste příznivcem téměř čehokoli, zde potkáte přátele z celého světa – golfisty, surfaře, potápěče, jachtaře, horolezce, turisty, cyklisty, vodáky, motorkáře, stopaře. Jezdí sem rádi milovníci gastronomie, znalci vín, herci, zpěváci, malíři, tanečníci. Oblast Valencie je známá tím, že každý rok se zde pořádá více než 600 oslav svátků a slavností, které probíhají v ulicích měst a vesnic a vy se můžete stát jejich pozorovatelem či plnohodnotným účastníkem. Ve Valencii se nebudete nudit.

Hlavní město Valencie leží na Costa del Azahar (Pobřeží pomerančového květu), počtem obyvatel kolem 800 000 je třetím největším městem ve Španělsku a je skutečným centrem života autonomní oblasti Valencie. Je samozřejmé, že v každém větším městě dochází a docházelo v jeho minulosti ke konfrontacím generací, ke střetům zájmů architektů, k prolínání kulturních a společenských vlivů a jako každé vitální město má svou atmosféru vytvářenou mnoha vlivy. Valencie je město otevřených očí radosti ze života a schopnosti poskytnou návštěvníkovi to, co očekává. Ať už fiestu nebo jinou rušnou zábavu, či intimní romantickou atmosféru. Potkává se tu středověk se současností, umění s businessem a každý příchozí zde najde zábavu i sport, krásu i vzrušení. Fotbal, Formule 1, světové jachtařské soutěže, ale i jeden z největších kulturních a vzdělávacích projektů Evropy „Město umění a věd“, které je nejživějším městem na světě.  Najdete je v bývalém korytu řeky Turia, která protékala městem a způsobovala mnoho problémů obyvatelům svými častými záplavami. Velké záplavy v roce 1957 byly posledními. Radní rozhodli, a přestože odklonění toku řeky bylo velmi nákladné, provedli je a původní koryto řeky asi v délce 10 km se stalo oázou klidu, zeleně, místem pro odpočinek a zábavu.

Kdo se ubytuje přímo ve Valencii, má o večerní program jistě postaráno a může tedy vyrazit na golf. Vybral jsem čtyři hřiště přímo v okolí Valencie a dvě trochu dále na jih, pro srovnání a představu. Většina z golfových hřišť je situována přímo na pobřeží nebo v blízkosti pobřeží, což je pro nás moc příjemné. Už jsem zažil, že při časném ranním golfu mi za zády tiše šumělo moře, po pláži se projížděl mladý pár na andaluských koních a u jezírka si čistilo peří pár černých labutí. Nebo vás překvapí štěbetání celých kolonií zelených papoušků, (což vypadá na papíře velmi romanticky, ale když mají papouščí hodinovou schůzi v blízkosti jamky, tak na greenu to někdy pak romanticky nevypadá). Do toho všudypřítomné olivovníky a korkovníky, racci, kachny a skvěle udržované zelené plochy. Klid, slunce, lehký vánek od moře, vysoké modré nebe. No, nehrajte v takové idyle jeden par za druhým.

Na sever od Valencie asi ve vzdálenosti 25 km od letiště najdete Club de Golf Escorpión. 3 x 9 jamek (PAR 35, 36, 37), 3 parová akademie a velmi dobré tréninkové zázemí. SR ze žlutých 124, 127, 128, podle kombinace devítek a cena za 18 jamek od 80€. O víkendu a svátcích bohužel jen pro členy klubu. Tedy opravdu hřiště typu semi private. Architekty byli Ron Kirby 1975 a Alfonso Vidaor 2001.

Dalším stejně blízkým hřištěm je Club de Golf El Bosque. 18 jamek (PAR72), SR ze žlutých 129, cena za 18 jamek od 85,- €, design Robert Trent Jones Sr. 1975, www.elbosquegolf.com

Hřiště Club de Golf El Saler se nachází na pobřeží na jih ad Valencie, asi 20 km od letiště.

18 jamek (PAR72), SR ze žlutých 131, cena green fee 90,- €, design Javier Arana 1968, www.parador.es

Na jih, mírně ve vnitrozemí 20 km od letiště najdete Foressos Golf , 18 jamek (PAR 72), SR ze žlutých 133, green fee od 48 € , design José Gancedo 2007.

Asi 90 km je z letiště na hřiště Club de Golf Oliva Nova 18 jamek (PAR 72), SR ze žlutých 120, green fee 78,-€, design Severiano Ballesteros 1995.

La Sella Golf je hřiště ve vzdálenosti 100 km od letiště Alicante a stejně tak od letiště ve Valencii. 18 jamek (PAR 72), SR ze žlutých 136, green fee 75,- € a design José María, Olazábal 1990,www.lasellagolf.com

http://www.comunitatvalenciana.com/

 

 

Autor: Leoš Kopecký

Foto: Jakub Patočka a archiv Comunitat Valenciana

 

1 200 000 EUR

Vila v Řecku

více

280 m2 / /

1 750 000 EUR

Vila ve Španělsku

více

559 m2 / 931 m2 / /

1 500 000 EUR

Vila v Chorvatsku

více

400 m2 / 800 m2